Dušan Tittel: Musíme zostať pri zemi. Poľsko hralo priemerne, Švédi budú agresívnejší

3 minúty čítania

Slovenskí futbalisti zvíťazili v otváracom zápase E-skupiny majstrovstiev Európy v Petrohrade po odhodlanom boji nad Poľskom 2:1. O tomto skvelom vstupe nášho výberu do odloženého EURA 2020 sme sa porozprávali s Dušanom Tittelom, trojnásobným Futbalistom roka a 44-násobným reprezentantom Slovenska.

Ako hodnotíte zápas Slovenska s Poľskom, čo rozhodlo o víťazstve našich?

Som veľmi rád, že naši chlapci zvládli úvodný súboj ME. Potvrdili dobrú výsledkovú štatistiku proti Poliakom. V prvom polčase sme hrali dobre, aktívne a strelili sme po výbornej individuálnej akcii Maka pekný gól.

Hneď po zmene strán sme doplatili na menšiu koncentráciu, keď súper pohotovou strelou vyrovnal. K víťazstvu nám dosť pomohlo vylúčenie Krychowiaka, pre mňa je nepochopiteľné, že takýto skúsený hráč urobil v strede poľa toľko faulov.

Viac zaujímavostí zo sveta futbalu nájdete na našom Instagrame @futbaltour_sk

Milan Škriniar aj v tomto súboji výborným výkonom a víťazným gólom ukázal, že sa stáva  z neho najväčšia osobnosť tímu…

Škriniar je absolútne zaslúžene dvojnásobným Futbalistom roka a majstrom Talianska s Interom Miláno.

Výborný je nielen v defenzíve, ale už aj v ofenzíve, lebo dáva dôležité góly, keď sa strelecky presadil aj v kvalifikácii MS 2022 proti Malte a Rusku. Takéhoto hráča mať v mužstve je veľké privilégium.

V treťom stretnutí na veľkom podujatí sme prvý raz začali víťazne (na MS 2010 s Novým Zélendom 1:1 a na ME 2016 s Walesom 1:2) a takto nám už teraz dosť vzrástli nádeje na postup do osemfinále. Myslíte si, že sa ná podarí aj tentoraz dostať sa do vyraďovacích bojov?

Aj po tomto víťazstve musíme zostať pri zemi. Treba si uvedomiť, že sme vyhrali nad priemerným Poľskom a v základnej skupine máme pred sebou ešte dva ťažké zápasy, v ktorých na postup budeme musieť aspoň v jednom bodovať. Po tomto dobrom štarte čakám od nášho tímu ešte lepšie výkony.

Zaujímavé je, že najväčšia hviezda Poľska, top kanonier Robert Lewandowski ani v piatom zápase nestrelil Slovákom gól, hoci v Bayerne Mníchov ich súka jeden za druhým. Čím si to vysvetľujete?

Už pred zápasom som predpokladal, že Lewandowski to v reprezentácii bude mať náročnejšie ako v Bayerne, kde má okolo seba oveľa kvalitnejších spoluhráčov a v tíme rekordného nemeckého majstra majú nacvičených veľa signálov.

V reprezentácii so súčasnými spoluhráčmi nie je tak zohratý. Som rád, že naši stopéri  Škriniar-Šatka ho udržali na uzde a takmer nič mu nedovolili.

EURO 2020 sa hrá až v jedenástich krajinách. Viacerí bývalí uznávaní futbalisti, ako napríklad Petr Čech, tento model dosť kritizujú. Čo si o tom myslíte?

Isteže, atmosféra na štadiónoch nie je taká, aká by mala byť, je dosť komorná. Stále je však spôsobená pandémiou koronavírusu. Za normálnych okolností by šampionát bol zaujímavý a divácky príťažlivý vo všetkých krajinách.

Dobré je však, že sa niekde hľadiská s výnimkou Budapešti zaplnili aspoň do polovice svojej kapacity. UEFA iste vyhodnotí tento formát a prijme z tohto EURA určité závery do budúcnosti.

V čom bude náš piatkový súper Švédsko iný na rozdiel od Poľska?

Do tohto zápas pôjdeme pokojnejšie a verím, že aj sebavedomejšie. Švédsko zrejme proti nám vyrukuje s väčšou agresivitou a bojovnosťou. Budeme teda musieť hrať ešte s väčším nasadením, máme však schopnosti na to, aby sme aj v tomto dueli obstáli.

KOMPLETNÚ PONUKU ZÁJAZDOV A VSTUPENIEK NA EURO 2020 NÁJDETE TU.