Dresy na EURO 2024 (3.): Slovenský špeciál – v jednoduchosti je krása

4 minúty čítania

Majstrovstvá Európy 2024 v Nemecku sa nezadržateľne blížia. Okrem postupujúcich, nominácií či dejísk, sú v centre záujmu priaznivcov aj dresy jednotlivých krajín. Práve na sady, v ktorých účastníci EURO 2024 budú v júni a v júli štartovať, sme sa rozhodli sústrediť v mini-seriáli. Toto je 3. časť zameraná špeciálne na slovenský národný tím.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram – Tik-Tok

Na úvod s francúzskym výrobcom

Po tom, čo sa Slovensko stalo samostatnou krajinou, sa naša reprezentácia snažila etablovať nielen na geopolitickú, ale aj na futbalovú mapu sveta. V roku 1994 náš národný tím hral v tradičných sadách – domácej modrej a hosťujúcej bielej.

Zaujímavosťou je, že farebná kombinácia Slovenska sa odvtedy nezmenila. Na druhej strane, dáva to zmysel, pretože farby futbalových dresov SR sú priamo odvodené od farieb našej zástavy. Upúta aj to, že výrobcom prvej sady samostatnej Slovenskej republiky bola francúzska firma Le Coq Sportif International.

Slovenské dresy (Le Coq)
Slovenské dresy (Le Coq)

Slovenská dekáda s Američanmi

Hneď v roku 1996 prišla zmena, Slovenský futbalový zväz dosiahol dohodu s americkým gigantom Nike, ktorý nahradil v pozícii výrobcu Le Coq. S Nike naša reprezentácia pracovala pomerne dlhé obdobie, konkrétne až do roku 2006.

Anglicko vs Slovensko
Anglicko vs Slovensko (2003, The Mirror)

Najviac vedeli zaujať dresy brankárov, predovšetkým farebne. Napríklad, v roku 2000 mali gólmani SR k dispozícii zelenú a oranžovú sadu. Čo sa týka hráčskych dresov, z prvej spolupráce s firmou Nike vynikajú najmä dresy z roku 1997. Môžete si ich prehliadnuť nižšie.

Slovenské dresy (1997)
Slovenské dresy z roku 1997 (Football Kit Archive)

Písanie histórie s firmou adidas

Medzi rokmi 2006 až 2012 obliekala slovenskú futbalovú reprezentáciu nemecká firma adidas. Práve v dresoch s troma pásikmi náš národný tím premiérovo postúpil na majstrovstvá sveta. Úspešná kvalifikácia na MS 2010 či samotný turnaj v Južnej Afrike, kde Slováci postúpili až do osemfinále, bude navždy spojený v spomienkach priaznivcov s adidasom.

Kamil Kopúnek
Kamil Kopúnek proti Taliansku na MS 2010 (FIFA)

Slovenské Pumy v akcii na ME

Po Le Coq, Nike a adidas sa v roku 2012 dohodol SFZ opäť dohodol s nemecký výrobcom, tentokrát so spoločnosťou Puma. Keď spomíname úspešné obdobie s adidasom, treba napísať, že Slováci radi spomínajú aj na štyri roky, počas ktorých dresy našej „repre“ vyrábala práve Puma. Stačí si spomenúť napríklad na úspešnú kvalifikáciu na EURO 2016 či záverečný turnaj ME vo Francúzsku, kde si tím Jána Kozáka zahral v play-off.

Marek Hamšík
Marek Hamšík po góle na EURO 2016 (GOAL.com)

Návrat k Nike 

Po štvorročnom cykle s Pumou sa slovenský futbal vrátil k americkému koncernu Nike, ktorý naše národné tímy opätovne oblieka od sezóny 2016/2017. V sadách od tejto firmy slovenskí reprezentanti postúpili na EURO 2020 a taktiež na ME 2024, ktoré sa v júni a v júli tohto roka uskutočnia v Nemecku.

Slováci na EURO 2020
Slováci na EURO 2020 (The Indian Express)