Dobré správy z Anglicka: Návrat fanúšikov na tribúny má konkrétny dátum

Píše Gabriel Vass, z prvého neobjektívneho športového portálu TakUrcitee.sk
Na čítanie nasledujúceho textu vám stačia 4 minúty.

V druhej polovici mája sa teoreticky môže až 10 tisíc fanúšikov vrátiť na štadióny. Aspoň tak znejú smelé plány z Británie. Britský premiér Boris Johnson predstavil uvoľnenie opatrení, ktoré prídu postupne v štyroch fázach.

Po profesionáloch, ktorým bola udelená výnimka sa čoskoro dočkajú aj hobby športovci. Už od 29. marca môžu otvoriť všetky vonkajšie športoviská pre futbalistov, tenistov alebo golfistov. Zavedenie tohto plánu umožnila najmä vysoká úroveň zaočkovanosti obyvateľstva v krajine. V polovici apríla sa očakáva otvorenie fitnescentier, plavární a rôznych ďalších voľnočasových zariadení v interiéroch.

Návrat divákov na štadióny

A teraz k futbalu. Briti chcú odštartovať sériu pilotných podujatí a v úzkej spolupráci s vládou by chceli na tribúny pustiť aspoň malú časť fanúšikov. Jedná sa najmä o finále Ligového pohára (Carabao Cup), ktoré sa uskutoční 25. apríla vo Wembley.

Pokiaľ tieto pilotné podujatia dopadnú dobre, je tu šanca, že vstup na štadióny povolia 10 000 divákom resp. 25% z celkovej kapacity štadiónov, podľa toho, ktoré číslo bude menšie. Podľa plánu sa však toto neudeje skôr ako 17. mája.

Vzhľadom na to, že finále FA Cup-u je na programe už 15. mája, bude sa hrať s najväčšou pravdepodobnosťo za zatvorenými bránami, prípadne s minimom divákov. Dobrá správa ale je, že na základe plánu uvoľnovania opatrení, si budú môcť fanúšikovia užiť posledné kolo Premier League, ktorá končí 23. mája.

Dobrou správou je aj odhodlanie vedenia Premier League začať novú sezónu 2021/2022 s plnou kapacitou fanúšikov na tribúnach.

NÁŠ TIP: Nenechajte si ujsť novinky v našom FAN shope.
Potešte svoju futbalovú dušu suvenírmi klubov z Premier League už od 0,99 €.

Nádej pre normálne EURO

Vyzerá to tak, že futbalové Majstrovstvá Európy budú môcť byť celkom normálne. Tie začínajú až 11. júna a budú trvať presne mesiac. Podľa Johnsona by „normálny život“ mohol zavítať do krajiny od 21. júna. Vtedy by mala skončiť štvrtá fáza uvoľnení.

Londýnske Wembley hostí dovedna sedem zápasov. Tri skupinové, jedno osemfinále a celú záverečnú fázu od semifinále. K tomu treba ešte prirátať štyri zápasy v škótskom Glasgowe, ktoré je taktiež súčasťou Veľkej Británie a vzťahujú sa naň rovnaké opatrenia.

Takže v podstate od tretieho kola základných skupín, ktoré sa hrajú 22. júna, by sa teoreticky vo Wembley a Glasgowe mohlo hrať pred plnými tribúnami.

Čo ostatné športy?

Wimbledon bol jediným Grandslamom, ktorý minulý rok pre Covid kompletne zrušili. Tohto roku je na programe od 28. júna. Organizátori sú pripravení na varianty s plnou kapacitou, zníženou kapacitou a aj na možnosť, že sa bude hrať bez divákov. Všetci však dúfajú, že ich budú môcť privítať a zaručiť im maximálnu bezpečnosť počas turnaja.

Letný termín má aj jedna z divácky najsledovanejších podujatí. Preteky Formuly 1 v Silverstone sú naplánované na 18. júla. Koľko fanúšikov prejde turniketmi, je nateraz záhadou. Takmer isto ich však nebude toľko, ako v roku 2019, keď si cestu na závody našlo vyše 350 000 divákov.

Výrazne lepšie výhliadky majú organizátori Majstrovstiev sveta v Rugby League, ktoré sú na programe na prelome októbra a novembra v Anglicku. Všetko nasvedčuje tomu, že diváci na turnaji budú samozrejmosťou.

A na záver chuťovka. V roku 2021 sa v ringu stretnú dvaja boxeri, akých Anglicko dlho nemalo. Duel Anthony Joshua vs. Tyson Fury je označovaný ako zápas storočia. Po letnom súboji titanov má nasledovať zimná odveta. Termíny, miesta zápasov a počet vstupeniek pre divákov priamo na tribúnach budú potvrdené v priebehu nasledujúcich mesiacov. Predbežné informácie hovoria o prvom zápase v lete, odvete v zime. Oba duely by sa mali odohrať vo Wembley.