Dejiská slovenských zápasov na EURO 2024: Čo ponúkajú Frankfurt a Düsseldorf?

4 minúty čítania

Majstrovstvá Európy 2024 sa pomaly, ale isto blížia a nastal čas, aby sme sa podrobnejšie pozreli na dejiská zápasov slovenskej reprezentácie. Náš národný tím odohrá svoje zápasy v skupine vo Frankfurte a v Düsseldorfe. Čím sú tieto mestá zaujímavé, a prečo sa ich oplatí navštíviť?

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram – Tik-Tok

Kde bude Slovensko na ME 2024 hrať? 

Slovenská futbalová reprezentácia sa na EURO 2024 v Nemecku stretne v základnej skupine E s Belgickom, ktoré je vyžrebované z prvého koša, s Rumunskom (2. kôš) a s víťazom baráže B. Meno tretieho protivníka nášho národného tímu vzíde zo štvorice Bosna a Hercegovina, Ukrajina, Izrael a Island.

Prvý duel odohrá tím talianskeho trénera Francesca Calzonu 17. júna vo Frankfurte proti Belgičanom, o štyri dni neskôr Slováci vyzvú v Düsseldorfe postupujúceho z baráže a púť skupinou zakončia „Sokoli“ 26. júna 2024 proti Rumunom vo Frankfurte. 

Francesco Calzona
Francesco Calzona (zdroj: Sports Illustrated)

Frankfurt: Jedno z najatraktívnejších dejísk

Frankfurt je po Berlíne a Mníchove tretím najväčším mestom v Nemecku. Preteká ním rieka Mohan a spolu s okolím tam žijú približne 2 milióny obyvateľov. Zaujímavosťou je, že Frankfurt je domovom Európskej centrálnej banky, jedného z najdôležitejších letísk v Európe a taktiež futbalového klubu Eintracht (víťaz Európskej ligy 21/22).

Slovensko odohrá v tomto meste svoje dva skupinové zápasy. Konkrétne na štadióne s názvom Deutsche Bank Arena, ktorý bude mať pre potreby ME 2024 kapacitu na úrovni približne 48-tisíc miest. Ide o stánok v „anglickom štýle“, a teda, tribúny sú blízko ihriska, čo pomáha celkovej atmosfére.

Frankfurt
Frankfurt (zdroj: KAYAK)

Frankfurt nie je iba o futbale. Mesto ponúka krásne historické centrum, ktoré v sebe spája štýly klasicizmus a baroko. Nájdete tam taktiež mrakodrapy ako Commberzbank-Tower či Messeturm. Dominantou mesta je Katedrála Svätého Bartolomeja. Za zmienku stoja aj Európska centrálna banka, Kostol Svätého Pavla, Europatrum či Eiserner Steg.

Düsseldorf: S MS to nevyšlo, s ME už áno

O Düsseldorfe, ktorý je siedmym najväčším mestom Nemecka so 700-tisíc obyvateľmi, môžeme hovoriť ako o pracovnom meste. Sídlia tam 2 vnútroštátne prístavy, ktoré sú pre ekonomiku krajiny nesmierne dôležité, taktiež 4 vysoké školy a a každoročne sa tu koná tradičný karneval. 

Promenáda popri rieke Rýn
Promenáda popri rieke Rýn (zdroj: Stadtrundfahrt)

Slováci v Düsseldorfe nastúpia na štadióne menom Merkur Spiel-Arena, ktorý sa konečne dočká veľkého turnaja. Pôvodne mal byť jedným z dejísk MS 2006, ale napokon sa na tomto mieste Mundial nehral. Ide o stánok s kapacitou približne 46-tisíc miest, kde svoje domáce zápasy hráva miestny klub Fortuna.

Aj keď Düsseldorf nie je v kategórii miest ako Berlín, Mníchov či Frankfurt, turisti si tu prídu na svoje. Predovšetkým, čo sa týka gastronómie a tradičného nemeckého piva. Krásna je najmä promenáda popri rieke Rýn, pričom dobrou voľbou môžu byť aj Nord Park, Schloss Benrath, Hofgarten či múzeum Kunstpalast.