Braňo z PlanB zvolil rugby ako plán A: Z tohto vám padne sánka

4 minúty čítania

Zážitky z futbalových, hokejových či basketbalových zájazdov vám prinášame pomerne pravidelne. Tentokrát bude reč o inom odvetví, o športe „pravých mužov“ – rugby. Svoje pocity a dojmy z prestížneho turnaja Six Nations nám priblížil majiteľ bratislavskej prevádzky PlanB Braňo Hybben. 

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram – Tik-Tok

Rugby prináša súdržnú komunitu

Braňo naživo zažil zápas v rámci Six Nations, v ktorom 24. februára 2024 na edinburghskom štadióne Murrayfield nastúpili pred viac než 67-tisíc divákmi domáci Škóti v tradičnom derby proti Anglicku. K celkovému dojmu prispel výsledok, Škótsko v podrobne sledovanom meraní síl zvíťazilo nad večným rivalom 30-21.

„Už po prílete, keď sa električkou veziete do centra mesta, vidíte štadión Murrayfield, ktorý je najväčším stánkom v Škótsku a je to štadión vytvorený čisto na rugby,“ rozhovoril sa Braňo, ktorý je aj niekoľko týždňov po návrate plný dojmov. „Celý Edinburgh žil rugby, všade sú vlajky, ľudia v kiltoch a dresoch, sú ich tam celé rodiny. Nezáleží na tom, kto komu fandí, nikde nie je žiadna nevraživosť. V rugby je naozaj súdržná komunita,“ pokračuje majiteľ PlanB.

Cesta na štadión ako jeden zo zážitkov

Štadión Murrayfield je obrovský kolos, na ktorom v roku 1975 padla rekordná návšteva, keď zápas v rugby medzi Škótskom a Anglickom sledovalo na tribúnach viac ako 101-tisíc priaznivcov. „Z mesta sa tam dostanete krásnou 40-minútovou prechádzkou, počas ktorej vidíte množstvo pubov, krčiem či stánkov. Žije to tam od rána, už štyri hodiny pred zápasom je v okolí obrovské množstvo ľudí.“

„Všade počuť gajdy, na ktorých hrajú chalani, dievčatá, mladší aj starší. Aj keď je všade množstvo divákov, v prevádzkach nečakáte, všetko ide rýchlo. Plynulý je aj príchod na štadión, ľudia sú ochotní. Keď som prišiel na Murrayfield, padla mi sanka. Bol to vyslovene brutálny pohľad,“ približuje svoje emócie Braňo, ktorý je taktiež futbalovým fanúšikom, ale v úvode roka 2024 sa rozhodol, že chce okúsiť na vlastnej koži rugby.

Všetko funguje ako hodinky

Braňo Hybben veľmi dobre vie, čo so sebou prináša prevádzkovanie gastro prevádzky, kde sa nachádza veľké množstvo priaznivcov. Počas Six Nations si všímal aj detaily, ktoré by možno iným ušli. „Všade bolo neskutočne veľa bufetov aj stánkov, ktoré poskytovali široký výber. V momentoch som sa cítil ako na street food festivale. Bez problémov zaplatíte kartou a dáte si, na čo máte chuť. Od klobásiek, hot dogov, fish and chips, čínskej alebo indickej reštaurácie až hamburgery.“ 

Zaujalo ho aj niečo netradičné? „Zaujímavosťou je, že z areálu štadióna vás nepustia von s pivom. Skrátka, musíte ho dopiť skôr, než vyjdete na ulicu. Nerobia na vás ale nijaký nátlak, slušne vás upozornia a prehodia s vami niekoľko slov o zápase.“

Braňo Hybben, majiteľ pivárne PlanB

 

Elektrizujúce rugby derby

Škóti vo fantastickej atmosféte zdolali Angličanov a uhájili domáce prostredie. „Na Murrayfield nie je nijaký sektor hostí, medzi fanúšikovskými tábormi nedochádza k roztržkám a kontroverziám,“ približuje Braňo.

„Zápas začína hymnou, ktorú sprevádza gajdistka stojaca na streche štadióna (tu si to môžete pozrieť). Keď si na to spomeniem, mám stále zimomriavky. Spievajú s ňou tribúny, pričom v polovici prestane hrať a ľudia hymnu sami bez sprievodu dokončia,“ dotvára kolorit svojich zážitkov Braňo, na ktorého turnaj Six Nations urobil obrovský dojem.

Rugby je šport, ktorý v našich končinách pomaly, ale isto naberá na popularite, i keď sa ešte samozrejme nemôže rovnať s futbalom či hokejom. Na druhej strane, práve vďaka ľuďom ako Braňo majú ostatní lepšiu predstavu o tom, čo ich čaká priamo v dejisku duelu.