Bayern po ére Lewandowského. Pocítia Bavori jeho absenciu?

3 minúty čítania
Autor: Ladislav Harsányi

Odvtedy, čo Bayern Mníchov angažoval kanoniera Roberta Lewandowského, a to už je osem rokov, v každej sezóne získal bundesligový titul. Poliak sa stal garantom majstrovských trofejí vďaka nevídanému gólovému apetítu. V piatok sa začína jubilejný 60. ročník nemeckej bundesligy. Bayern odštartuje novú éru. Bez „Lewu“.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram.

Čísla 34, 41, 35… Nie nehovoríme o vyžrebovaných číslach v lotérii, ale o „streleckých orgiách“ Lewandowského v posledných troch ročníkoch nemeckej bundesligy. Aká bude budúcnosť Bayernu bez Lewandowského? Kto ho nahradí, aký to bude mať vplyv na štýl hry mužstva, pocíti klub odchod tejto superhviezdy? Nahradia ho milióny za jeho transfer, ktoré klub investoval do posíl? Skúsime si tieto otázky zodpovedať.

👉 Prečítajte si aj: V Bundeslige padá najviac gólov. Kto nahradí Lewandowského s Haalandom?

Lewandowski = Mané + Gnabry

Zo spomínaných peňazí za poľského topkanoniera minuli Bavori 32 miliónov na Senegalčana Sadia Maného, ktorý prišiel z FC Liverpool. Je to iný typ hráča, než bol Lewa. Nie je typický stredný útočník.

Tréner Julian Nagelsmann preferuje vysoký pressing, na ktorý bol Mané zvyknutý z Liverpoolu, čo by mohla byť výhoda pre neho i klub. V nemeckom Superpohári proti RB Lipsko, keď strelil svoj prvý gól za Bayern, sa ocitol v útoku po boku Sergeho Gnabryho, ktorý ho podporoval z pravej strany a celkom dobre sa dopĺňali.

Isté je, že ani jeden z nich nie je strelcom kalibru Lewandowského. Možno však spoločnými silami nahradia brutálne štatistiky Lewu, ktorý mal v bundeslige neskutočných 29,75 gólu na sezónu. Len pre zaujímavosť, v minulej sezóne dali spolu Mané a Gnabry dohromady vo svojich ligách 30 gólov. Mané 16 v Premier League, Gnabry 14 v bundeslige. Takže bude platiť rovnica z nášho medzitulku? Samozrejme, nebude to iba o matematike. 

V útoku Bayernu sú použiteľní aj ďalší hráči ako Kingsley Coman či Leroy Sané ako krídelník. Útok môže stále doplňovať nestarnúci a univerzálny Thomas Müller. Góly sú však schopní dávať aj hráči zo záložnej formácie či obrany.

👉 Kompletná ponuka zájazdov na Bundesligu

Letné posily ako sa patrí

Bayern sa v lete viac ako slušne posilnil. Obrane má šéfovať Matthijs de Ligt (druhý najdrahší nákup v histórii klubu) z Juventusu, na post stredného záložníka prišiel Ryan Gravenberch z Ajaxu, do útoku ešte iba 17-ročný talentovaný Mathys Tel zo Stade Rennes, ako aj pravý obranca Noussair Mazraoui z Ajaxu. Nik z nich nie je starší ako 24 rokov.

Vyzerá to teda, že Bayern spravil dostatok pre to, aby začiatok éry bez Roberta Lewandowského zvládol. Kto však bude jeho najväčším vyzývateľom? Podarí sa niekomu zosadiť Mníchovčanov z ligového trónu? To všetko sa dozvieme v novom ligovom ročníku, ktorý štartuje už v piatok 5. augusta.

Chceli by ste si aj vychutnať atmosféru duelu najúspešnejšieho nemeckého celku na vlastné oči? Aj v tejto sezóne budeme cestovať do Mníchova. Všetky ponuky na zápasy a vstupenky nájdete na našom webe.