Atmosféra v Premier League: Kde sa fandí najlepšie?

3 minúty čítania
Autor: Jakub Vaverka

Premier League je najlepšia futbalová liga na svete. Častokrát je v súvislosti s touto súťažou zmieňovaná atmosféra na jednotlivých štadiónoch. Celkovo panuje názor, že sa „lepšie“ fandí v stánkoch menších klubov, kde je, na rovinu napísané, menej turistov. Ako to v skutočnosti je?

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram Tik-Tok

Najlepšia atmosféra je na severe

Britský magazín Sport Bible prišiel so zaujímavým porovnaním atmosféry na jednotlivých kluboch anglickej Premier League. Na prvom mieste kraľuje Manchester United, čo je pre niektorých možno prekvapivá voľba. Na Red Devils totiž chodí počas každého domáceho zápasu veľké množstvo turistov z celého sveta. Všeobecne sa traduje, že na Old Trafford sa nefandí takým spôsobom ako napríklad v Newcastli, v Brightone či napríklad v Birminghame na Aston Ville. Ako sa ale ukazuje, prítomnosť lokálnych fans nie je automatickou zárukou úspechu

Spoločnosti Cenuwide a of Midnite urobili aktuálny a podrobný prieskum medzi fanúšikmi, ktorí pravidelne chodia na zápasy na ihriskách súperov, aby porovnali, kde je najlepšia atmosféra v celej Premier League. Očakáva sa, že práve ľudia, ktorí majú jednotlivé stánky pochodené a detailne navnímané, budú mať v konkrétnej problematike najlepší prehľad.  Až 20,46 percenta opýtaných zvolilo na prvé miesto štadión Manchestru United Old Trafford. To je viac než pätina, čo je výrazný podiel na celkovom počte opýtaných. 

V Londýne kraľuje Arsenal

Na druhej priečke je Anfield Road a Liverpool FC, tretie miesto obsadil Emirates Stadium a londýnsky Arsenal, pričom štvrtá pozícia patrí St James‘ Parku a Newcastlu United. Najlepšiu päticu uzatvára Stamford Bridge a Chelsea FC. Je zaujímavé, že sa medzi TOP 5 umiestnili kluby, ktoré sú známe nielen v Anglicku, ale aj po svete, pričom majú globálny vplyv a nie je prekvapením, keď na ich zápasoch vidíte hneď tisíce zahraničných priaznivcov.  Následne je prirodzené, keď vycestujete na duel svojho obľúbeného klubu, neovládate jednotlivé pokriky a chorály tak ako domáci fanúšikovia, čo atmosféru môže ovplyvniť. Evidentne to tak ale priaznivci nevnímajú a prím medzi atmosférou hrajú práve popredné anglické kluby. 

Hymna Liverpoolu „You will never walk alone“:

Hymna Arsenalu „North London forever“:

Newcastle – obor sa prebúdza

Samozrejme, Newcastle sa do tejto pozície ešte len dostáva, ale vzhľadom na vzostup tohto klubu je len otázkou času, kedy väčšie davy začnú prúdiť aj na anglický sever. Fanúšikovia „The Magpies“ patria medzi najhlučnejších a na štadióne St James‘ Park vás atmosfera pohltí veľmi rýchlo. Zlepšujúci sa herný prejav, vhodný tréner, efektívna prestupová aktivita a fanúšikovia samotní, pomaly odhaľujú zašlú slávu a lesk tohto klubu (4x majster Anglicka, 6x víťaz FA Cupu).

Zdroj: goal.com/foto: Getty

Je na mieste uviesť aj fakt, že nech už je atmosféra na jednotlivých štadiónoch v Premier League akákoľvek a niekde sa fandí viac, inde menej, nudiť sa nebudete skutočne v nijakom dejisku a prídete si na svoje, pretože fanúšikovia zo všetkých kútov Anglicka majú čo ponúknuť. A neexistuje, aby vás duel najlepšej futbalovej súťaže nevtiahol do svojho deja aspoň počas niekoľkých momentov. 

🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Darujte svojim blízkym DARČEKOVÚ POUKÁŽKU na ANGLICKÝ futbal