Arsenal má všetko na to, aby sa stal majstrom: Prečo sú The Gunners favoriti?

9 minút čítania
Autor: Jakub Vaverka

Premier League sa v úvode nového roka preklopila do svojej polovice. Na oboch koncoch tabuľky prebiehajú neúprosné boje o cenné body. Na čele sa však prakticky od úvodného kola nič nemení. Prvé miesto patrí londýnskemu Arsenalu.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram.

Proces, ktorému sa oplatí veriť

Mikel Arteta sa stal trénerom Arsenalu v decembri 2019. Bývalý hráč klubu a dovtedy asistent Pepa Guardiolu v Manchestri City mal priniesť na Emirates Stadium úspech a stabilitu. Nahradil Unaia Emeryho, ktorý s tímom bojoval o Ligu majstrov a postúpil do finále Európskej ligy. Kanonieri skončili v ročníkoch 2019/2020 a 2020/2021 zhodne na ôsmom mieste. Španiel neustále opakoval, aby verejnosť a priaznivci verili procesu, ktorý v červenej časti severného Londýna so svojimi spolupracovníkmi a hráčmi tvorí.

Viackrát sa hovorilo o tom, že ho klubové vedenie odvolá, pretože predovšetkým po výsledkovej stránke sa Arsenal neposúval dopredu. Arteta ustál tlak a kritiku a v sezóne 2021/2022 dotiahol Kanonierov na piate miesto Premier League. Aj za to si vyslúžil negatívne komentáre, pretože The Gunners boli dlho v hre o TOP 4 a vytúžený návrat do Ligy majstrov.

Zdroj: amazon.com/All or Nothing: Arsenal

Trpezlivosť ruže prináša. To nie je iba známe príslovie, ale aj životná pravda. V exkluzívnom dokumente All or Nothing od Amazon Prime sme mohli vidieť, že atmosféra v Arsenale je na vzostupe, mladí hráči si čoraz viac veria, pričom nepochybujú o tom, že Mikel je správnym mužom vo funkcii. Ročník 2022/2023 dokonalo ukazuje, že procesu trénerského učňa Pepa Guardiolu sa veriť oplatilo.

„Mal som to šťastie, že som bol nedávno na tréningovom ihrisku. Všetko sa tak zmenilo, mám pocit, že manažérom tréningového ihriska je na 95 percent Mikel, ktorý to celé zmenil. Vnímanie klubu sa zmenilo, je tu oveľa väčšie zázemie, lepšie vybavenie, ihriská, všetko na čo si len spomeniete.“
Cesc Fabregas o Artetovom vplyve

Krásny futbal a úspešné výsledky

Arsenal je na ceste získať svoj prvý titul po 19 rokoch. The Gunners hrajú ofenzívny futbal, taký, aký ich zdobil v zlatom období z úvodu tisícročia. Samozrejme, sú zápasy, kedy to jednoducho treba nejakým spôsobom „ukopať“. Artetova družina ale nezabúda na to, že chce divákov baviť a popri tom byť úspešná. Zvládnuté náročné zápasy s Manchestrom United, Chelsea, Liverpoolom či Tottenhamom Hotspur sú toho jednoznačným dôkazom.

Je koniec februára a Arsenal je stále prvý. Teraz sa už otvorene hovorí o tom, že je hlavným favoritom na zisk majstrovského titulu. Manchester City s prefíkaným koučom Guardiolom a ofenzívnym tankom Haalandom ale zbrane nebude skladať až do záveru celého ročníka. Preto netreba zaspať na vavrínoch a byť obozretný. Na Emirates Stadium si to dokonalo uvedomujú. Aj spackaný koniec minuloročného boja o Ligu majstrov je pre nich veľkým mementom.

Zdroj: arsenal.com

Na druhej strane, prehry a sklamania, ktorými si Arsenal pod Artetom prešiel, môžu slúžiť ako potrebná dávka skúseností v momentoch, kedy sa bude lámať ročník 2022/2023. Hráči vedia, čo majú robiť, bojujú jeden za druhého a je to cítiť. Čo by napríklad Chelsea, Liverpool alebo Tottenham dali za takú kabínu, ako majú teraz Kanonieri. Jedným z hlavných pilierov je bezpochýb Granit Xhaka, ktorý sa v očiach fanúšikov stal z nuly hrdinom.

„Zaslúžime si byť tam kde sme, musíme pokračovať a naďalej veriť, že dokážeme niečo výnimočné.“
Granit Xhaka po svojom 200. štarte v drese Arsenalu

Nenápadný muž v pozadí

Najviac sa v súvislosti s budovaním úspechu súčasného Arsenalu hovorí o Mikelovi Artetovi. Samozrejme, on je tréner, zúčastňuje sa tlačových konferencií, komunikuje s médiami, robí kľúčové kroky a v konečnom dôsledku rozhoduje, ktorých jedenásť hráčov sa objaví v základnej zostave.

Avšak nie je to iba o ňom. Dôležitým Mikelovým spolupracovníkom je iba 27-ročný Carlos Cuesta. Do Arsenalu prišiel v roku 2020 po výhre v FA Cupe a zaujal pozíciu rozvojového kouča (Individual Development Coach). Je na mieste konštatovať, že to nie je iba tréner, je to aj psychológ. Vynikajúco komunikuje s hráčmi, ktorí na neho nedajú dopustiť.

Zdroj: trainingground.guru – Carlos Cuesta

Vie, čo potrebujú, snaží sa ich pochopiť a posúva ich dopredu. Vo veľkej miere pomáha jeho charizma a taktiež fakt, že ovláda šesť jazykov. Konkrétne sa dohovorí po anglicky, po španielsky, po taliansky, po portugalsky, po francúzsky a po katalánsky. Cuesta získaval skúsenosti v Atléticu Madrid a v FC Porto, no práve na Emirates Stadium naplno dokazuje, že aj keď nie je príliš na očiach, jeho pozícia v klube je nesmierne dôležitá.

Pekným príkladom je situácia útočníka Eddieho Nketiaha. Muž, ktorý bol jednou nohou na odchode z Arsenalu a končil mu kontrakt je dnes jedným z najdôležitejších prvkov ofenzívy The Gunners. Aj vám sa zdá, že sa v priebehu mesiacov po individuálnej stránke neuveriteľne rozvinul? A to nie je reč iba o výkonoch na ihrisku, ale aj o psychike. Áno, aj za touto premenou treba hľadať aspoň čiastočne Carlosa Cuestu.

Citlivé zásahy do kádra

Po tom, čo Mikel Arteta vyriešil starosti s Pierreom-Emerickom Aubameyangom, si španielsky kouč dáva veľký pozor na to, kto príde do kabíny The Gunners. Vidieť sme to mohli aj v zime. Arsenal bol v hre o niekoľko hráčov, ale nerozhodovali iba finančné požiadavky či kvalita na ihrisku, ale aj osobnostné prvky.

Nie je prekvapením, že do kádra pribudli Leandro Trossard z Brightonu a Jorginho z Chelsea. Niet pochýb o tom, že obaja budú prínosom. V jednom prípade možno dlhodobým, v druhom krátkodobým. Presne takto The Gunners uvažujú. Nebudujú úspech na sezóny, ale na niekoľko rokov.

Dan Ballard – Folarin Balogun – Charlie Patino – Auston Trusty

Hráči ako Ramsdale, Saliba, Odegaard, Saka či Martinelli môžu tvoriť kostru tímu pokojne aj dekádu. K tomu treba pripočítať chalanov, ktorí čakajú na príležitosť v prvom tíme na hosťovaniach. Napríklad, Folarin Balogun, ktorý je na hosťovaní vo francúzskom Reims dáva góly pravidelne a bude bojovať o pozíciu najlepšieho strelca celej Ligue 1. V tej istej lige získava dôležité skúsenosti Nuno Tavares, ktorý sa vypracoval medzi opory Marseille.

A čo Charlie Patino? Mladík, ktorý v Blackpoole patrí nielen medzi dirigentov zálohy, ale aj medzi najväčšie opory tohto klubu v prebiehajúcom ročníku? Budúcnosť pre The Gunners vyzerá pozitívne. Zapíšte si aj mená ako Dan Ballard či Auston Trusty. Je takmer isté, že o nich v nasledujúcich rokoch budete počuť na pravidelnej báze.

Skladačka, ktorá dáva zmysel

Ťaženie Arsenalu nie je náhodné. Opäť sa vraciame do úvodu a k tomu, že je to proces. Mikel Arteta skladá úspech The Gunners ako LEGO. Postupne pridáva ďalšie a ďalšie dieliky. Preniká do psychiky hráčov a vie s ňou vhodne pracovať. Futbalistov Arsenalu napríklad môže motivovať prázdna vitrína pri vstupe do tréningového centra. Je len a len na nich, aby ju v nasledujúcich ročníkoch zaplnili trofejami.

Fanúšikovská základňa Kanonierov je trpezlivá a verná, ale už skutočne potrebuje, aby prvé mužstvo zaznamenalo veľký úspech. Ak by sa to nedajbože neudialo v prebiehajúcom ročníku, bola by to pre komunitu okolo Arsenalu naozaj veľká rana. Nie je ale dôvod maľovať čerta na stenu. Atmosféra na štadióne je s predchádzajúcimi rokmi neporovnateľná. Klub si pre svojich fanúšikov okrem iného, pripravil aj koncept „Gooners react“, kde azda najznámejšou dvojicou je babička s vnukom. Obľubu si získala aj „Bench Cam“, ktorá zachytáva emócie trénera Artetu a celej lavičky.

Gooners react: Známi fanúšikovia Arsenalu: Beau s babičkou

Sezóna je ešte dlhá, avšak…

Keď sa pozrieme na počínanie jednotlivých veľkoklubov Premier League, ktoré majú šancu na prehovorenie do konečného boja o titul, je na tom Arsenal momentálne najlepšie. Proti Aston Ville získali nesmierne dôležité tri body po výhre 4:2. Víťazný gól v nadstavenom čase bol o to vzácnejší, keďže Manchester City prekvapivo stratil body proti nováčikovi z Nottinghamu.

Každopádne Cityzens majú istotne tie najvyššie ambície či už v domácej súťaži alebo v Lige majstrov. Aj Manchester United vystrkuje svoje diabolské rohy najmä vďaka famóznej forme Marcusa Rashforda, takže ani druhý klub z Manchestru nie je mimo súboja o titul.

Newcastle United predvádza sympatický futbal, ale na boj o prvenstvo si The Magpies ešte nejaký ten piatok počkajú. Tottenham Hotspur je ďaleko a o Chelsea s Liverpoolom z úcty k ich fanúšikom nebudeme v súvislosti s bojom o trofeje v prebiehajúcom ročníku písať. Dá sa to povedať aj tak, že ak Arsenal nevyhrá v sezóne 2022/2023 bude to beztak krásna sezóna.

VSTUPENKY a ZÁJAZDY na ARSENAL FC