Arsenal, Hotspur či Crystal Palace. Ako vznikli názvy londýnskych klubov?

Autor: Braňo Hujo
5 minút čítania

zdroj: TheAthletic.com

V našom seriáli o pôvode názvov klubov pokračujeme tými najzaujímavejšími príbehmi z Londýna. Koľkokrát menil názov Arsenal, čo má s Tottenhamom spoločné kráľ Henrich IV., či ktorý zábavný park to dotiahol až do Premier League?

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach FacebookInstagram Tik-Tok.

ARSENAL – názov našli až po presťahovaní na sever

Arsenal naozaj neznamená nič iné ako arzenál, teda zbierku zbraní a vojenského vybavenia. Základom je opäť oblasť, kde klub začínal. Royal Arsenal bol rozsiahly areál na južnom brehu rieky Temže vo Woolwichi, v juhovýchodnom Londýne. Komplex, ktorý sa pôvodne volal Woolwich Warren, sa používal na výrobu výzbroje a munície pre britské ozbrojené sily.

Základ klubu položili zamestnanci sústružníckeho a gravírovacieho štúdia Dial Square, sídliaceho vo Woolwichi. Skupinka vedená Škótom a bývalým hráčom Kirkcaldy Wanderers Davidom Danskinom, založila klub s názvom Dial Square FC. Toto pomenovanie však vydržalo len niekoľko týždňov a presne jeden zápas. Následne sa klub premenoval na Royal Arsenal. Ani to však netrvalo dlho. Prišiel postup do druhej divízie futbalovej ligy a v roku 1893 názov znova upravili. Tentokrát na Woolwich Arsenal Football and Athletic Company Limited (skrátene Woolwich Arsenal).

Najslávnejšia éra v histórii Arsenalu. foto: arsenal.com

Definitívnu podobu mena, teda Arsenal FC, si klub začal písať od roku 1913, kedy sa presťahoval do štvrte Highbury v severnom Londýne, čo bolo mimochodom krajne drzé a veľmi to rozhnevalo kluby z Tottenhamu a Chelsea… Lenže FA presun odobrila.

TOTTENHAM – do histórie klubu zasiahol aj kráľ Henrich IV.

Určite ste sa minimálne raz zamysleli nad tým, čo znamená názov Hotspur. V starej angličtine sa takto označovali impulzívni ľudia, ktorí rýchlo vzplanuli a robili unáhlené rozhodnutia. Nuž a v neposlednom rade bola „Horúca ostroha“ aj prezývkou slávneho sira Henryho Percyho, hrdinu bojov Angličanov proti Škótom.

Henry Percy bol veľmi odvážny rytier, ktorý však mal jednu slabosť – vyhľadával konflikty. Do jedného z nich sa dostal aj so svojím bratrancom – kráľom Henrichom IV. Percy vo vzbure proti kráľovi zahynul.

No ale ako to súvisí s klubom zo severného Londýna? Hoci sa život Henryho Hotspura skončil otvorenou vzburou proti panovníkovi, rodina Percyovcov neskončila zle. V priebehu rokov bola dokonca odmenená pôdou a titulmi. Jedným z darov bola oblasť ležiaca vtedy severne od Londýna známa ako Northumberland Park.

Tottenham prešiel dlhú cestu od Henryho k Harrymu.

A práve na tomto mieste vznikol v polovici 19. storočia kriketový klub Hotspur, ktorý si vzal do názvu klubu prezývku vzdialeného príbuzného majiteľa pozemku. V auguste 1882 sa niektorí mladí členovia klubu stretli na Tottenham High Road a diskutovali o možnosti založiť futbalový klub. Kriketový klub im poskytol určitú finančnú podporu na nákup dreva na stavbu bránok, vlajkových stĺpov, pásky, písacích potrieb, známok a samozrejme, lopty. Tím, ktorý si vytýčil vlastné ihriská, začal hrať priateľské zápasy v močiaroch Tottenhamu.

Klub však nemal nijaké stále meno a až po určitom čase, kedy si vydobyl priestor na svoju existenciu, sa jeho vedenie začalo zaoberať aj tým, ako sa vlastne bude klub volať. Na začiatku to vyzeralo na Northumberland Rovers. Potom sa však ozvalo pár pôvodných chlapcov z kriketového klubu, s tým, že nechcú hrávať pod iným názvom ako Hotspur. Jednak boli vďační kriketovému tímu za to, že im pomohol a zároveň sa im páčila legenda o sirovi Percym.

Nevedno, či by bez týchto hráčov klub nemohol fungovať, alebo sa názov Hotspur predsa len zapáčil aj ostatným, ale nakoniec sa tím pod ním oficiálne zaregistroval. A tak je tomu doteraz.

CRYSTAL PALACE – história zahalená tajomstvom

Ďalší z londýnskych klubov, tentokrát z južnej časti mesta, dostal názov podľa zábavného parku z roku 1851. Celá budova bola na tú dobu futuristická a postavená zo skla a železa. Najprv stála v Hyde Parku, v centre Londýna, ale neskôr sa presunula na kopec Sydenham Hill, na južný breh Temže.

Zdroj: britannica.com – Zábavný park Crystal Palace

Súčasťou parku a jeho okolia, boli aj obrovské záhrady, kam sa chodili zabávať ľudia. Práve v týchto záhradách vznikli aj futbalové ihriská. Dokonca sa tu hrali až dve finále FA Cupu. Jedno v roku 1895 a druhé v roku 1914. Budova však ľahla popolom v roku 1936 pri obrovskom požiari, ktorí podľa dochovaných záznamov bolo vidieť až z Francúzska, vzdialeného 175 kilometrov.

Aby sme sa však vrátili ku klubu, ktorý sa v mene inšpiroval práve touto budovou. Jeho história je zahalená rúškom tajomstva. Založený bol už niekedy okolo roku 1863 a ľudia, ktorí ho zastupovali sa dokonca zúčastnili aj na ustanovujúcej schôdzi Futbalovej asociácie (FA). Ibaže v roku 1875 sa rozpadol a ďalšie tri desaťročia sa žiaden klub s názvom Palace vo futbalových štatistikách neobjavil. Až neskôr si meno Crystal Palace vzali za svoje futbalisti tímu, ktorý bol v areáli Crystal Palace v nájme. A hoci tento názov nosia doteraz, vyzerá to tak, že s pôvodným klubom nemajú nič spoločné.

ZÁJAZDY NA PREMIER LEAGUE