Ako sa z Josého Mourinha stal za rok rímsky cisár

3 minúty čítania
Autor: Jakub Vaverka

Portugalský kouč José Mourinho sa stal trénerom talianskeho klubu AS Rím pred ročníkom 2021/2022. Po sezóne, v ktorej Vlci z večného mesta skončili na siedmej priečke Serie A. To znamenalo, že nastúpia v novovytvorenej Európskej konferenčnej lige.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram.

Prišiel aby vyhrával trofeje

Bývalý tréner Chelsea, FC Porto, Realu Madrid či Interu Miláno prišiel do hlavného mesta Talianska s tým, aby AS pozdvihol, aby bojoval o ligový titul a v dohľadnom horizonte získal trofej. Na tú Vlci v momente Mourinhovho príchodu čakali od roku 2008, kedy sa im podarilo triumfovať v talianskom pohári. Portugalský lodivod začal konať.

Pred ročníkom 2021/2022 priviedol z Chelsea útočníka Tammyho Abrahama, z Wolverhamptonu brankára Ruia Patricia či zakončovateľa Eldora Shomurodova z konkurenčného FC Janov. Rímsky káder sa začal formovať, AS začal produkovať futbal, ktorý možno nie vždy bol pohľadný, ale hráči nechávali na ihrisku všetko.

Zdroj: beinsports.com / foto: Reuters

V Ríme ho milujú od prvého dňa

Dnes môžeme konštatovať, že José Mourinho sa za rok stal miláčikom rímskych fanúšikov. Čím to je, keď v lige jeho AS skončilo na šiestom mieste a opäť si nezahrá v Lige majstrov? Dôvod je prostý a trojslovný. Európska konferenčná liga. Súťaž, od ktorej nikto poriadne nevedel, čo čakať, sa ukázala byť ako dobrý projekt z dielne UEFA. Menšie kluby dostali priestor hrať v pohárovej Európe aj na jeseň, zaujímavé celky z TOP európskych líg zas zacítili príležitosť obohatiť svoj kabinet trofejí. Rimania nastúpili v základnej skupiny s nórskym Bodø/Glimt, ukrajinskou Zoryou Luhansk a bulharským CSKA Sofia. Výsledkom bolo prvé miesto s 13 bodmi. Treba však dodať, že predovšetkým prehra 1:6 s Bodø/Glimt dvíhala varovný prst.

AS ako víťaz skupiny putoval priamo do osemfinále, kde si počkal na súpera, ktorým bolo holandské Vitesse. Protivníka z Arnhemu Mourinhovci zvládli po zápasoch 1:0 a 1:1. Prišlo štvrťfinále, v ktorom na Rím opäť čakalo nórske Bodø/Glimt. Nóri v prvom meraní síl potvrdili, že to na Vlkov vedia, vyhrali 2:1. Odveta ale bola v jednoznačnej rímskej réžii a triumf AS 4:0 znamenal semifinálovú miestenku. V ňom José Mourinho ušil taktiku na anglický Leicester City (1:1,1:0).

Nikto iný to ešte nedokázal

Vo finále hranom v albánskej Tirane Rimania vyzvali Feyenoord Rotterdam. Jediným strelcom tohto zápasu sa stal Nicoló Zaniolo a oslavy mohli začať. The Special One potvrdil svoj špeciálny status. Naučil tím z večného mesta opäť vyhrávať a dokázal, že je stroj na trofeje. Nečudo, že možné špekulácie o odchode inam Mourinho okamžite zatrhol. V Ríme je šťastný, má podporu hráčov a fanúšikovia ho milujú.

👉 poďte s nami na zápasy rímskych vlkov 🇮🇹:

Zdroj: eurosport.com

V neposlednom rade, Európska konferenčná liga dokázala, že má svoje miesto v systéme pohárových súťaží UEFA. V ročníku 2022/2023 sa finálový duel odohrá v Prahe. Kto dá zlatú bodku svojej sezóne tento raz? A ktovie, možno si tréner víťazného tímu nechá vytetovať trofej tejto súťaže, tak ako to urobil José Mourinho. Doposiaľ jediný kouč v histórii futbalu, ktorý vyhral Ligu majstrov, Európsku ligu aj Európsku konferenčnú ligu.