Ako ďalej, slovenský futbal?!

4 minúty čítania
Autor: Milan Valko

Štefan Tarkovič už nie je tréner slovenskej futbalovej reprezentácie. Výkonný výbor Slovenského futbalového zväzu (VV SFZ) ho odvolal z postu na svojom utorňajšom zasadnutí vo Veľkom Záluží, deň po zahanbujúcej  prehre v domácom stretnutí Ligy národov s Kazachstanom 0:1. V zostávajúcich dvoch júnových dueloch 3. skupiny C-divízie Ligy národov povedú národný tím doterajší asistenti Samuel Slovák a Marek Mintál. 

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram.

„Dôvodom na tento krok boli opakovane nedostatočné výsledky a neuspokojivé výkony, ktorými mužstvo nenadviazalo na herný prejav z jesene 2021, predovšetkým z kvalifikačných zápasov s Ruskom a Chorvátskom,“ uvádza futbalsfz.sk.

Najsvetlejší moment proti Severnému Írsku

Koncom októbra 2020 prebral reprezentáciu Slovenska po odvolaní Čecha Pavla Hapala a hneď v prvom zápase, vo finále baráže o postup na EURO 2020, dokázal so Slovenskom po dramatickom priebehu uspieť na pôde Severného Írska. To bol jeho najsvetlejší moment počas takmer 20-mesačného pôsobenia v reprezentácii.

Prepadli sme vo viacerých činnostiach

V úvode kvalifikácie MS 2022 Slovensko veľmi sklamalo nerozhodnými výsledkami proti Cypru a Malte a túto stratu už nedokázalo dobehnúť. Vedeli sme, že budeme musieť dobýjať cudzie územia. V príprave sme sa teda mali najviac sústrediť na výstavbu postupného útoku a na otváranie si priestoru v ofenzíve. My sme však prepadali už v rozohrávke, čím sme ofenzívnych hráčov sami vypájali z prevádzky. Nemali sme plán, ako otvárať útoky. V zápasoch naše mužstvo nebolo schopné zmysluplne kombinovať. Kolmá hra prakticky neexistovala.

Strelecky sme zabrali až na Malte

Na Eure sme dali iba dva góly v troch stretnutiach a v kvalifikácii MS 2022 sme skutočne strelecky zabrali až v poslednom súboji na Malte, kde sme vyhrali 6:0. Dovtedy sme v deviatich súbojoch dali iba jedenásť gólov. Celé úsilie sa sústreďuje na to, aby slovenský futbal našiel strelca. Tréneri skúšajú na hrote Boženíka, Strelca, Almásiho, na krídlach Suslova, Haraslína, Schranza, Jirku, ale očakávané zlepšenie a hlavne viac gólov v bráne súperov stále neprichádza.

Náš tím však vo viacerých zápasoch neladil v žiadnej formácii, hádzať vinu za streleckú impotenciu len na útočníkov, by bolo neférové. Tréner mal hľadať cesty, ako mužstvu pomôcť. Predovšetkým to chcelo zrýchliť prechod do útoku. V prípade straty lopty zas vytiahnuť napádanie čo najvyššie. Slovensko do niekoľkých sekúnd po zdĺhavej rozohrávke loptu strácalo, preto je v súčasnosti naša reprezentácia takmer na dne.

zdroj: webnoviny.sk

Ján Kováčik podržal Tarkoviča vo funkcii

Široká športová verejnosť si žiadala odvolanie Štefana Tarkoviča už po nevydarenom Eure 2020, lenže prezident SFZ Ján Kováčik ho podržal vo funkcii. Na jeseň sa síce hra mužstva v kvalifikácii MS 2022 zlepšila, ale napokon za vedúcim duom Chorvátsko-Rusko sme aj tak výrazne zaostali. Dôvody odvolania Tarkoviča sú jasné. Spočívali v neatraktívnej hre a hlavne nepresvedčivých výsledkoch. Takisto jeho nominácia na zápasy Ligy národov priliala olej do ohňa, mnohí ju nevedeli pochopiť. A na druhej strane, koniec reprezentačnej kariéry kapitána Mareka Hamšíka pred júnovým zrazom bol pre tím veľkým oslabením.

👉 prečítajte si: Ján Kocian: Nahradiť Mareka Hamšíka bude veľmi ťažké

Užitočnejšie je mať niekoľkých kandidátov

Vo futbale síce horí, ale s výberom trénera sa zväz naozaj nemusí plašiť. Reprezentanti po ďalších dvoch zápasoch v Azerbajdžane a v Kazachstane najbližší program majú beztak až o vyše dva mesiace. Užitočnejšie je, ak budú kandidáti dvaja, traja, štyria a odborníci môžu nejaký čas diskutovať, kto z nich je najpovolanejším na horúce kreslo.

ODPORÚČAME: Máte vo svojom okolí futbalového fanúšika a chceli by ste ho obdarovať? 👉 Darčekovou poukážkou od CK FutbalTour rozhodne nič nepokazíte!