7 najlepších športových kníh, ktoré vybrali fanúšikovia

Nasledujúci text má 734 slov a na čítanie vám stačia 4 minúty

Približujú život športovcov aj fascinujúce príbehy zo sveta športu. Ponúkame výber siedmich kníh, ktoré ste zvolili za svoje obľúbené publikácie vy – športoví fanúšikovia, ako reakciu na výber 10 nami odporúčaných športových biografií.

  1. Johan Cruyff: Moja filozofia futbalu

Od amsterdamských ulíc až po prestup do Barcelony a neskôr založenie vlastnej nadácie. To je fenomenálny príbeh futbalovej ikony, ktorá bola v trénerskom remesle povestná svojou jedinečnou filozofiou futbalu. Holandský mág sa po vstupe do Ajaxu v desiatich rokoch vydal na cestu futbalovej slávy, ktorá znamenala prestížne individuálne aj kolektívne ocenenia.

Všetko potvrdilo len vyhlásenie, keď sa Cruyff v roku 1999 stal najlepším európskym futbalistom storočia a druhým najlepším futbalistom sveta – hneď za Pelém. Jednoznačne kniha, ktorú treba mať doma!

Kúpiť: JOHAN CRUYFF: MOJA FILOZOFIA FUTBALU

2. Jedenásť prsteňov

Jedenásť titulov v NBA. Presne k toľkým majstrovským triumfom doviedol Phil Jackson svoje kluby z pozície trénera. Ale kniha nie je len o tituloch a víťazstvách. Je plná prekvapení a odhalení, odkrýva skryté príbehy športových osobností ako Jordan, Rodman či Bryant. Ponúka pohľad do ich súkromia a približuje, ako tréner Phil Jackson dokázal formovať svetové hviezdy basketbalu – aj v situáciách, keď s tým nesúhlasili.

Kniha patrí do povinných jázd športových fanúšikov a dokonca je vhodná aj pre tých, ktorým basketbal nevonia. Prináša úplne iný pohľad na šport a jeho zákonitosti.

Kúpiť: JEDENÁSŤ PRSTEŇOV

3. Bez frází

Pôvodne internetový projekt dvoch profesionálnych hokejistov vyústil do jedinečnej publikácie. Radim Vrbata a Jakub Koreis vytvorili z Bez frází doslovne zbierku úžasných príbehov skutočných športovcov, ktorí rozprávajú o sebe, o vlastnej kariére, o vzťahoch úplne otvorene a k veci – bez fráz. Kniha a všetky texty sú tiež skvelým vzorom a návodom pre ľudí, ktorí sa ocitili v ťažkých situáciách. Športovci ponúkajú svoje pohľady, ako sa im podarilo zvládať neľahké obdobia v súkromnom i športovom živote.

Skvelým príkladom je príbeh hokejistu Ondreja Rusnáka, ktorý v detstve utrpel rozsiahle popáleniny, prebojoval sa však na majstrovstvá sveta juniorov. Inšpiratívne je aj rozprávanie futbalistu Vladimíra Šmicera o povestnom instanbulskom finále AC proti Liverpoolu, ktorý ponúkne každému pamätníkovi iný pohľad na legendárny zápas.

Ak toto dielo nepoznáte, rozhodne bude ašpirovať na vašu najobľúbenejšiu knihu. Prináša množstvo zaujímavého čítania a nekonečnú dávku inšpirácie. Preto prikladáme aj odkaz na druhé a tretie pokračovanie.

Kúpiť: BEZ FRÁZÍ 1

petr cech bez fraziFOTO: Facebook/Bez frází

4. OPEN: Andre Agassi

Najprv sa potešia milovníci autobiografií. Hneď potom aj priaznivci tenisu. Tenisová legenda približuje, ako sa z neľahkého detstva prebojovala až do legendárneho finále Wimbledonu v roku 1992, ktorý vyhráva. Rovnako ako jeho štýl hry, aj táto kniha je svojská.

Ale rozhodne kvalitná a oplatí sa ju mať doma – alebo niekomu darovať.

Kúpiť: OPEN: ANDRE AGASSI

5. Wim Hof. Ľadový muž

Odkryte svoj fyzický aj mentálny potenciál a naučte sa ho využívať naplno. WIm Hof, ľadový muž, má na konte niekoľko svetových rekordov a je povestný svojimi netradičnými činnosťami, pri ktorých zachádza do extrémov, no využíva len potenciál svojho tela a duše. Tento dobrodruh bežal maratón po púšti bez vody či vydržal dve hodiny v ľadovej vode a má za sebou desiatky neuveriteľných aktivít.

Kniha približuje Wimov život, no najmä jeho vedecky podloženú metódu, vďaka ktorej je každý z nás schopný podobných extrémov. Ak ste pripravený na poriadnu jazdu, siahnite po tejto publikácii. Investícia sa vám rozhodne vyplatí.

Kúpiť: WIM HOF: Ľadový muž

wim hof ladovy muz knihaZDROJ FOTO: redbull.com

6. Tomáš Řepka: Deník ze dna

Z prostredia futbalu do väzenia. To bola cesta niekdajšieho futbalového reprezentanta či kapitána Sparty Tomáša Řepku. V knihe podrobne opisuje život za mrežami, každodennú rutinu aj spôsob života. Autor veľmi zaujímavo ilustruje svoje pocity aj zmenu správania, keďže si počas tohto pobytu písal denník. Ide tak o jedinečnú spoveď, ktorá obsahom patrí medzi unikáty.

Príbeh bývalého futbalistu je vo výstižnom kontraste oproti futbalovej kariére, ktorá síce bola kontroverzná, no bohatá na zaujímavé angažmány. Kniha je vhodná pre fanúšikov, ktorí túžia po príbehu „zlého chlapca futbalu“, žijúceho za stenami väzenia.

Kúpiť: TOMÁŠ ŘEPKA: DENÍK ZE DNA

7. Šport a doping

Šport a doping. Dve oblasti, ktoré k sebe nepatria, a predsa sa prelínajú. Kniha o tejto problematike z pera českého autora Jaroslava Nekola vysvetľuje, čo sa stáva, keď vrcholový športovec užije nepovolené látky, ako sa to prejavuje v jeho tele a aké sú dôsledky takéhoto konania. Publikácia zároveň uvádza aj rebríček rôznych zakázaných liekov podľa ich účinkov na ľudský organizmus.

Toto dielo vás prevedie negatívnym zákulisím športu a je veľkým varovaním pre tých, ktorí by v profesionálnej kariére vôbec uvažovali o užití podobných látok.

Kúpiť: ŠPORT A DOPING

doping sportFOTO: Markus Spiske/unsplash.com


FOTO: Facebook/Bez frází

martinus.sk