10 tipov na zmenu pravidiel, alebo „Make football great again“

5 minút čítania
Píše Gabriel Vass, z prvého neobjektívneho športového portálu TakUrcitee.sk

Kto si spomenie na ME 2016 vo Francúzsku, matne si môže pamätať, že na tom šampionáte zomrel futbal. Tímy hrali antifutbal, neexistovala žiadna voľnosť ani kreativita. Veľké krajiny hrali až príliš vypočítavo a tak ako tento rok, zo skupiny postúpil v podstate každý, kto si vedel rovno prihrať.

EURO 2020 bolo lepšie. Určite budeme spomínať na profesorské výkony Talianov, húževnatých Švajčiarov, protekčných, hoci talentovaných Angličanov a samozrejme nesmieme zabudnúť na parádne hrajúcich Maďarov, ktorí držali v strachu Nemcov do poslednej minúty.

Je tu ale kopa vecí, ktoré bijú do oči v súvislosti s moderným futbalom. Ak by sme zvolali stretnutie za veľkým stolom a išli meniť pravidlá, máme pár návrhov. Fantázii sa medze nekladú, popusťme našu uzdu poriadne, odvážne. Tak ako to urobili svojho času v americkej MLS pri „nájazdoch“, ako alternatíve k penaltovému rozstrelu.

1. Čistý hrací čas

V jednom skupinovom zápase na turnaji som chytil stopky do ruky a zmeral čistý hrací čas prvého polčasu. Vždy, keď bola lopta mimo hry alebo sa hra prerušila, štuchol som tlačidlo.

Výsledok? Z roky pevne daných 45 minút sa odohralo len 31. Pritom nadstavený čas bol štyri minúty. Je to veľa alebo málo?

Často sa stáva, že ak mužstvo vyhráva, brankár spotrebuje na rozohranie lopty z pätky vyše 60 sekúnd. Pri obyčajnom priamom kope so žltou kartou mám pocit, že rozhodca spisuje objednávky na polčasové občerstvenie od všetkých hráčov, plus od čiarových rozhodcov.

Trvá to veľmi dlho, a ešte k tomu treba prirátať tradičné oxidovanie súperovho hráča pred loptou.

Navrhol by som nové pravidlo. Od tretej ligy vyššie, by sa mal hrať čistý čas 2×35 minút*. Hráči nech sa váľajú koľko chcú, brankár nech sa prechádza ku rohovej zastávke pre loptu a späť, pri striedaní si hráč môže kľudne dať čestné kolečko a potriasť si rukou so všetkými divákmi v prvých troch radoch. Máme čas, nikto nie je ukrátený o nič lebo čas stojí.

Prečo práve od tretej ligy? Pretože tam už má väčšina tímov ukazovateľ skóre s časomierou.

2. Päťminutové tresty

Čo ak by sme vymysleli časové tresty, ako v hokeji, hádzanej alebo vodom póle? Päť minút sedenia vedla Enriqueho na prenosnej chladničke by bol celkom spravodlivý trest pre fauly ako Chielliniho zatiahnutie Saku. K tomu samozrejme v prípade potreby aj žltá karta.

3. Znižovanie počtu hráčov v predĺžení

Náš Telovýchovný vedúci to vidí nasledovne: Aby sa predĺženia spravili atraktívnejšími, navrhujem po každých desiatich minútach bez gólu odobrať obom mužstvám jedného hráča. Za predpokladu, že nikto nestrelí gól, posledné minúty sa môžu dohrávať vo formáte 7+1. Až potom by sa šlo na penalty.

4. Striedanie hráčov

A) Zákaz striedania hráčov v nadstavenom čase.

V drvivej väčšine sú striedania v nadstavenom čase len o zdržovaní a kúskovaní hry. Ak by sa uzákonil čistý čas, toto pravidlo by nemalo takú váhu, ale pri súčasných 90 minútach to výrazne pomôže plynulosti hry.

Mužstvo musí stihnúť vystriedať pred naplnením deväťdesiatej minúty. V opačnom prípade si hráč pri postrannej čiare môže na seba opäť navliecť šušťáky. A nič by na tom nezmenilo ani vynútené striedanie v prípade zranenia hráča v poli. Jediná povolená výnimka by bolo striedanie, ak by brankár dostal červenú kartu alebo sa zranil.

B) Hráč musí opustiť ihisko pri najbližšej pomedznej čiare a to bez módnej prehliadky

Toto pravidlo tu už minulý rok bolo, ale neviem si vybaviť ani jeden moment z EURO 2020, kedy by striedajúci hráč nekráčal slimačím tempom krížom cez celé ihrisko k svojej striedačke. Akosi sa vytratilo, možno ho kompetentní rovno zrušili.

Pridal by som aj zákaz vyzliekania všetkých doplnkov ako sú čelenky, kotníkové pásky, chrániče a pod. A taktiež by nebolo povolené podávať si ruky s rozhodcami, spoluhráčmi a protihráčmi. Na to bude dostatok času po zápase.

5. Zmeny v udeľovaní kariet

A) Treba zrušiť trojitý trest: penalta + červená karta + stop na jeden zápas, ak samotný zákrok nebol na červenú kartu

Predstavme si situáciu, že hráč vnikne do šestnástky, brankár naňho vybehne a spraví obyčajný faul. Nasleduje zvyčajne spomenutý trojitý trest a v podstate je po zápase. Stačí žltá karta a penalta.

B) Zákaz dotknúť sa lopty po prerušení hry ak má mať súper loptu

Poznáme to, odpíska sa faul, hráč nenápadne odkopne loptu a zabráni tým rýchlemu rozohratiu štandardnej situácie. Prípadne vyhodí loptu do vzduchu ponad súperovho hráča. Ak sa zapíska faul, mal by ustúpiť na 9,15 m a nechať súpera rozohrať. Za porušenie musí prísť automaticky žltá karta.

6. Zahrávanie rohov, výkopov a vhadzovaní

Mal by sa zaviesť časový limit na zahranie spomenutých situácií. V prípade, že sa hráč dotkne lopty, pri výkope a rohu bude mať 15 sekúnd na zahratie a v prípade autového vhadzovania 5 sekúnd.Takisto musí platiť, že ak sa hráč dotkne lopty, musí daný akt zahrávať on. Za odovzdanie lopty spoluhráčovi ide automaticky žltá karta. Vidíme to najmä pri autových a rohových situáciách, keď sa tým hráči snažia zdržovať hru.

7. Ošetrovanie hráčov

Ak hráč práve nebojuje o svoju končatinu, prípadne o holý život, hru netreba prerušiť. Len nech sa pekne odprace z ihriska. Je tam ďalších deväť hráčov v poli, ktorí ho vedia dostatočne zastúpiť.

Keď hokejista dokáže odkorčuľovať na striedačku s prerezaným krkom, futbalista zvládne po nakopnutí odskákať dva metre za čiaru.

8. Návrat šestnástkových rozhodcov

Treba povolať späť do služby šestnástkových rozhodcov, ale výrazne im zvýšiť právomoci. Mali by byť oprávnení rozhodnúť o každej situácii, ktorá sa udeje v pokutovom území. Konečné slovo však bude mať stále VAR a hlavný rozhodca.

9. Mávať ofsajdy okamžite

Neviem, kto vymyslel to hlúpe pravidlo o dohraní akcie. Ak to bol jasný ofsajd, treba to pískať hneď, pretože môže dôjsť k zraneniam. Kto chce dohrávať akcie, nech to robí na tréningoch.

10. Znížiť povinnú nomináciu hráčov na penalty z 5 na 3

To znamená, že tréner bude mať povinnosť určiť len troch rôznych hráčov na prvých päť penált. Teraz každý z piatich úvodných strelcov musí byť iný. Znížili by sme to na tri. Keď má niekto v kádri penaltového špecialistu, nech si kopne aj trikrát.

BONUS: Pravidlo Fair play

Dodatočné disciplinárne tresty pre filmujúcich hráčov. Za recidívu viacnásobné zápasové tresty.