Zosadenie Bayernu a nová éra Bundesligy?

Píše Pavel Pubal

Je za nami jesenná časť Bundesligy a fanúšikovia nemeckého futbalu si zvykajú na nový pohľad na tabuľku. Na jej čele totiž oproti očakávaniam nie je Bayern Mníchov, držiteľ posledných šiestich majstrovských titulov, ale jeho najväčší konkurent – Borussia Dortmund.

Ten sa radoval naposledy v rokoch 2011 a 2012, teda pred nástupom silnej dynastie Bayernu. Vestfálsky klub, vedený od mája 2018 Švajčiarom Lucienom Favrem, v úvode sezóny využil slabší štart najväčšieho favorita z Mníchova, ktorý mal najmä v prvej polovici jesene obrovské problémy v defenzíve, niekoľkokrát nečakane zakopol a pod koučom Nikom Kovačom sa už triasla trénerská stolička.

borussia dortmund signal iduna park

Naopak Borussia predvádzala atraktívny, ofenzívne ladený futbal, kráčala od víťazstva k víťazstvu a vypracovala si slušný náskok. Tabuľku vedie suverénne. Kto by to čakal, že bude po polovici sezóny práve Favreho veľmi mladý a na mnohých postoch i neskúsený mančaft najbližšie k trofeji.

Treba však pripomenúť, že tím z Bavorska však oplýva typickou nemeckou buldočou náturou a rozhodne sa nevzdá predčasne. Udrží teda Dortmund na jar svoj náskok a utne majstrovskú sériu Bayernu?

Ofenzívni supertalenti, ktorí dobývajú svet

Keď predvádza dobré výkony celý tím, individuality vyniknú sami. Podobnú frázu opakujú tréneri po celom svete prakticky neustále. V prípade Borussie to však platí dvojnásobne.

Favre so svojím tímom predvádza kompaktnú a vyváženú hru – má spoľahlivého brankára Romana Bürkiho, ktorý navyše nedávno ukončil reprezentačnú kariéru, takže bude mať miesto zrazov švajčiarskeho národného tímu viac priestoru pre regeneráciu, aj veľmi dobre fungujúcu obranu, kde sa usadil napríklad dvadsaťročný Maročan Achraf Hakimi, hosťujúci z Realu Madrid.

Dortmund sa však vždy prezentoval hlavne ofenzívnym futbalom. Spomeňme si na zápasy, ktorými sa prezentoval napríklad pod vedením Jürgena Kloppa. V posledných rokoch však „Die Schwarzgelben“ doplácali na príliš priechodnú defenzívu, ktorú zocelili až dve letné posily do stredu zálohy Thomas Delaney a Axel Witsel, za ktorými alternuje ešte Julian Weigl, niekoľkokrát využívaný aj na poste stopéra.

Pred nimi sa tak môžu bez väčších zábran preháňať vynikajúci rýchlostní i technicky vybavení futbalisti ako Marco Reus, Jacob Bruun Larsen, Jadon Sancho alebo aj Mario Götze.

Kapitán Reus po dlhodobých problémoch konečne prežil minimálne na svoje pomery celkom zdravé obdobie, stal sa najlepším nemeckým futbalistom za rok 2018 a na jeseň bol príkladným útočným lídrom Dortmundu.

Pred ofenzívnymi záložníkmi potom vyvádzal španielsky útočník Paco Alcácer, ktorý je síce v tíme len na hosťovaní z Barcelony, ale hneď po svojom príchode sa skvele adaptoval na nemecký futbal a hoci naskakoval do zápasov často len z lavičky, patrí medzi najlepších kanonierov Bundesligy.

„Už“ dvadsaťročný Pulišič ponúkol miesto mladším

A to ešte ostáva väčšinou len na lavičke napríklad talent amerického futbalu Christian Pulišič. Dvadsaťročný krídelník zatiaľ nenadviazal na famóznu minulú sezónu a čuduj sa svete, zo zostavy ho vytlačili ešte mladší futbalisti! Pulišič tak pred pár dňami potvrdil svoj odchod do londýnskej Chelsea, ale jar ešte strávi na hosťovaní v Dortmunde. Rázne však ubezpečil fanúšikov vestfálskeho tímu, že na jar urobí maximum, aby v Signal Iduna Parku zostal majstrovský pohár a že angažmán v Premier League začne riešiť až od leta.

Ani sa nedá príliš očakávať, že by Pulišičov odchod znamenal pre Borussiu veľké komplikácie, pretože tá už v minulosti mnohokrát dokázala, že je vždy schopná na straty bleskovo a hlavne správne zareagovať. Novoobjavení mladíci už skvele nahradili napríklad Pierra-Emericka Aubameyanga, dnes jedného z najlepších útočníkov anglickej Premier League vo farbách Arsenalu Londýn alebo Batshuayia, ktorý v Dortmunde vlani hosťoval.

Práve výhodný predaj talentovaných hráčov do celej Európy je jednou z domén BVB a zdá sa byť len otázkou času, keď budú nasledovať Christiana Pulišiča aj ďalší. Kvalitného tovaru majú na Vestfálskom štadióne viac ako dosť.

Anglickí tínedžeri si podmaňujú nemecký futbal

Nebývalo zvykom, že by sa anglickí futbalisti vydávali na veľké dobrodružstvá mimo Britské ostrovy. Minimálne v Nemecku treba ostať na pozore. Bundesliga aktuálne ospevuje supertalentovaných Angličanov Jadona Sancha (18) a Reissa Nelsona (19). Sancho pochádza z akadémie Manchestru City a v Dortmunde už si mädlia ruky, akého futbalistu odtiaľ získali. Osemnásťročný šikula na jeseň nastrieľal šesť gólov, pridal sedem asistencií a šance už začal dostávať aj v reprezentačnom A-tíme Albionu.

Nelson hosťuje v Hoffenheime z londýnskeho Arsenalu. Českého spoluhráča Petra Čecha tak vymenil za Pavla Kadeřábka a tiež po jeho boku predvádza parádne výkony. Unai Emery už sa určite teší, keď sa Reiss vráti späť domov na Emirates Stadium.

A navyše, čo sa týka anglických mladíkov v Bundeslige, nemusí byť všetkým menám koniec. Špekuluje sa o veľkom záujme Bayernu Mníchov o Calluma Hudsona-Odoia z londýnskej Chelsea.