Zimomriavky na počkanie. Futbalové hymny, ktoré pozná každý

Píše Richard Hanzlík

Tak a máme, čo sme nechceli. Futbal totiž nie je slovenská elita, ktorá odcestovala na juh s BuBom. Už aj ten musí čakať, kým pominie korona. To máme ako trest za to, že sme nechali športové noviny uvádzať Marianne Ďurianovej.

Ale nikdy nie je tak zle, aby vám náladu nespravili zimomriavky z tých najlepších futbalových hymien.

1. You Will Never Walk Alone

Spoločná hymna Liverpoolu, Celticu, Dortmundu alebo Feyenoordu známa predovšetkým z Anfieldu. Pôvodne išlo o muzikálovú pieseň, ktorú prespievala liverpoolska skupina Gary and the Peacemakers. Zaujímavosťou je, že po nešťastí na Hillsborough ju v zápase proti Realu Madrid spievali fanúšikovia AC Miláno ako poctu všetkým 96 obetiam.

2. I am forever blowing bubbles

Ruku hore každý, kto nevidel film Green Street Hooligans. A teraz ruku hore ten, kto aj predtým poznal hymnu West Hamu United. Na to, ako veľmi podpriemerný klub to je, má až príliš chytľavú hymnu. Znie vám to na prvé počutie ako typická krčmová pesnička? Áno, kedysi ju po víťazných zápasoch kladivárov spieval ich bývalý hráč Billy J. Murray, prezývaný bublina.

3. God save the Queen

Nech už hrali Angláni na turnajoch akokoľvek, človek mal vždy záruku, že vrchol zápasu zažije tesne pred výkopom. Hymna všetkých krajín Commonwealthu z hrdiel tisícok rowdies je ako balzam na dušu.

4. ​Il Canto degli Italiani

Poznáte z čias, keď v F1 dominovali červené monoposty. Nemusíte poznať slová, ale z hymny v podaní Talianov je jasné, ako veľmi sú ochotní za svoju krajinu bojovať.

5. Roma, Roma

Toto je trochu iný prístup k hymne. Na úvod protivníka uspíme a jedným silným refrénom mu Kostas Manolas dá tretí gól, po ktorom Barcelona vypadne z Ligy majstrov. Klub z večného mesta má hymnu, ktorá hovorí, že Rím by ste spochybňovať nemali. Mali by ste ho milovať.

6. San Lorenzo – „Despacito”

Južná Amerika má svoje čaro. Toto síce nie je oficiálna hymna San Lorenza, ale ani Pišta Skrúcaný nie je vtipný a je humorista.

7. Hala Madrid

Trochu viac do operného štýlu to dali v Madride. Aby aj nie, keď ju naspieval Placido Domingo. V roku 2014 síce klub vydal hymnu novú, Hala Madrid y nada mas, ale táto klasika má svoju silu. Je to honosné, je to veľké, je to ako Real Madrid.

Bonus – Andrea Bocelli & Leicester

Toto nie je hymna. Toto bola oslava futbalového zázraku, na ktorú si tréner Claudio Ranieri zavolal svojho krajana Andreu Bocelliho.


FOTO: pixabay.com