Zbohom Calderón, vitaj Metropolitano!

Píše Richard Hanzlík, z prvého neobjektívneho športového portálu TakUrcitee.sk

Rast Atlética Madrid sa nedá poprieť, vonkoncom nie zastaviť. Odkedy klub prebral Diego Simeone, stal sa z neho postrach súperov, ktorým nevonia nasadenie Los colchoneros. Ak chce byť v dnešnej dobe klub úspešný, potrebuje peniaze. A jedným z pravidelných zdrojov je predaj lístkov na domáce zápasy. A k tomu samozrejme potrebujete čo najväčšiu kapacitu štadióna. Starý Estadio Vicente Calderon so svojou 54 tisícovou sa kvôli svojej polohe pri rieke a rezidenčných štvrtiach už nedal rozšíriť a klub tak musel premýšľať nad iným riešením.

Štadión, ktorý roky hľadal svoje miesto

Aby sme pochopili názov štadióna, musíme sa najprv vrátiť až do roku 1923, kedy svoje zápasy na štadióne Metropolitano de Madrid začal hrávať futbalový klub Club Atlético de Madrid. Stánok, ktorý sa v roku 1950 pýšil kapacitou 58 000 divákov klubu doslúžil v roku 1966, kedy sa Atlético presťahovalo na Estadio Vicente Calderon. Dôvodom bol okrem jeho stavu aj fakt, že Real Madrid v roku 1947 opustil Estadio Chamartín a postavil si nový stánok Estadio Santiago Bernabeu. Fanúšikovia klubu vtedy protestovali, že klub opúšťa centrum mesta a stavia štadión na jeho periférií. Rovnako tak robili aj v roku 2013, kedy klub ohlásil, že sa sťahuje do nového.


Už bývalý štadión Atlética – Vicente Calderón

Wanda Metropolitano, štadión s kapacitou 67 000 divákov stojí na periférii Madridu na mieste, kde v roku 1994 postavili olympijský štadión známy pod názvom La Peineta. Išlo o malý atletický štadión s jednou tribúnou s kapacitou 20 000 divákov, postavený kvôli Majstrovstvám sveta v atletike, ktoré nakoniec Madridu vyfúkli Atény. Štadión tak veľmi rýchlo stratil svoje poslanie a bol svedkom menších športových a kultúrnych akcií, až sa v roku 2004 stal nepotrebným a opusteným.

Druhá šanca preňho nastala v momente, kedy sa Madrid začal uchádzať o usporiadanie Letných olympijských hier v roku 2016. Mesto štadión zakonzervovalo, ale po neúspechu kandidatúry Madridu, ktorá prišla v roku 2009 bol opäť v akomsi zbytočnom časopriestore.

Fotoblog z Madridu

Hovorí sa, že do tretice všetko dobré. 11. septembra 2013 ohlásilo Atlético Madrid, že na mieste staručkého štadióna postaví svoj nový domov, ktorý v názve okrem mena sponzora klubu, spoločnosti Wanda, ponesie aj spomienku na ich bývalý štadión Metropolitano.

Gólový krst od Griezmanna

Prvý zápas v novom odohrali Los colchoneros 17. septembra 2017 proti Malage a výhru 1:0 zariadila najväčšia hviezda klubu. Štadión je pýchou klubu, spĺňa tie najprísnejšie normy a divákom poskytuje naozajstný komfort obohatený o perfektnú atmosféru z tribún. O tú sa postaral aj fakt, že diváci sedia ešte bližšie k hracej ploche, ako tomu boli na Calderone. Navyše ako darček k otvoreniu mu UEFA pridelila česť hostiť finále Ligy majstrov v roku 2019. Tiež máte ten pocit, že Simeone urobí všetko pre to, aby tam jeho mužstvo nechýbalo?

Ponuku zájazdov na španielsku LaLigu nájdete TU.