Záverečná nominácia Španielska na Majstrovstvá Európy s prekvapeniami

3 minúty čítania

Horkokrvní Španieli, majstri sveta a trojnásobní majstri Európy si po obrovských úspechoch svojej zlatej generácie okolo Casillasa, Puyola, Xaviho, Iniestu, Torresa či Villu, prešli na posledných šampionátoch mnohými trpkými sklamaniami.

Postupne ich v osemfinále záverečných turnajov vyradili: Taliani na ME 2016, Rusi na MS 2018 a svoj kalich horkosti „generačnej výmeny“, začali piť už na MS 2014, kde ani nedokázali postúpiť zo skupiny.

„La Furia Roja“ sa aj preto snaží pod vedením skúseného lodivoda Luisa Enriqueho získať svoju zašlú slávu a znovu nájsť tú pravú, temperamentnú, španielsku, futbalovú tvár, na ktorú sme boli dlhé roky zvyknutí.

Španieli aj napriek viacerým zaváhaniam stále patria medzi TOP favoritov EURA a na ceste za titulom šampiónov starého kontinentu vytasia ich najväčšie zbrane.

V bránke dostane šancu jeden z dvojice David de Gea a Simon Unai, pričom práve druhý menovaný, mladík Simon chytajúci za Athletic Club Bilbao, má po výkonoch v aktuálnom ročníku obrovskú šancu postaviť sa medzi tri žrde a hájiť španielske farby od úvodných minút záverečného turnaja.

Španielska reprezentácia sa mnoho rokov opierala o služby legendárneho obrancu Realu Madrid Sergia Ramosa, ten sa však kvôli zraneniam, ktoré ho sužovali počas sezóny, nezmestil do záverečného výberu.

Možno, že ho Luis Enrique mohol zobrať na EURO ako akéhosi mentora mladších hráčov, no asi si spomenul na Taliansko, ktoré tak zobralo na MS 2010 Gianluigiho Buffona a nepostúpilo ani zo skupiny.

sergio-ramos-spanielsko

Obranným radom bude šéfovať aktuálny víťaz Európskej ligy, stopér Villarrealu, 24-ročný Pau Torres. Na ľavom kraji obrany sa bude môcť spoľahnúť na pomoc skúseného, vždy usmiateho, „malého-veľkého“ džentlmena z Barcelony Jordiho Albu.

Pravú stranu bude obhospodarovať víťaz Ligy Majstrov, Cesar Aspilicueta. Otázne je už len to, kto sa postaví ako druhý stopér do stredu obrany, buď to bude jeden z dvojice sklamaných finalistov Ligy Majstrov Laporte a Garcia, alebo Diego Llorente.

Záložné rady bude svojim prehľadom dirigovať Katalánec Sergio Busquets, spoločne so svojim spoluhráčom, krídelníkom z Blaugranas, mladučkým Pedrim. Spoločnosť im v stredovej formácii bude robiť aj univerzál, odchovanec Atletica Madrid, agresívny a technicky dobre vybavený Koke.

ferran_torres-spain-football

V konečnej nominácii nebudú chýbať ani ďalšie známe mená a stálice. Tešiť sa môžete na Thiaga Alcântaru z Liverpoolu, či Fabiana Ruiza z talianskeho Neapolu.

Svoje kvality v útočnom trojlístku budú chcieť dokázať ďalší talentovaní hráči, dvadsaťtriročný Dani Olmo s o dva roky mladším kolegom, Ferranom Torresom.

Viac zaujímavostí a súťaží zo sveta futbalu nájdete na našom Facebooku @FutbalTour.sk

Olmo začínal kariéru v Espanyole, odkiaľ odišiel do akadémie La Masia, aby následne prekvapivo putoval do chorvátskeho Dinama Záhreb a nakoniec skončil v nemeckom Bundesligovom Lipsku, kde pôsobí už druhú sezónu.

Ferran Torres s veľkým futbalom začínal vo Valencii, kde si ho vyhliadli anglickí skauti a svoje kroky nasmeroval do belasej časti Manchestru, kde oblieka dres City. O góly by sa však najviac mal starať ďalší futbalový svetobežník Alvaro Morata. Ten si vo svojej kariére stihol postupne obliecť dresy madridských Realu a Atletica, londýnskej Chelsea a talianskej Starej dámy, Juventusu Turín.

Luis Enrique-spanielsko

Šok na Pyrenejskom polostrove zažívajú priaznivci Realu Madrid, pretože nielenže ich klub nezískal v aktuálnej sezóne žiadnu trofej, no dokonca v nominácii Španielska nefiguruje ani jeden futbalista z tohto španielskeho kráľovského veľkoklubu. „La Furia Roja“ však určite vzbudzuje obrovský rešpekt, no rozhodne nevyvoláva strach.

Našich reprezentantov čaká 23.júna v Seville futbalový sviatok, v ktorom nastúpia práve proti domácemu výberu. Partia okolo Hamšíka, Kucku, Maka, Weissa, Ďuriša, Pekaríka a Hubočana by mohla Španielom pripomenúť pamätné víťazstvo z kvalifikácie o Euro 2016, ktoré sa zrodilo na Štadióne pod Dubňom a boli pri ňom všetci menovaní.

Určite by sme boli všetci spokojní aj s výhrou 1:0!

KOMPLETNÚ PONUKU ZÁJAZDOV A VSTUPENIEK NA EURO 2020 NÁJDETE TU.