Na Wimbledone nechýbali jahody so šľahačkou ani päťsetová dráma

4 minúty čítania

Vo svete športu je množstvo významných podujatí s bohatou históriou. Žiadne z nich však nemá takú atmosféru ako Wimbledon. To sa nám potvrdilo aj na našom zájazde mesiaca jún, kde sme si užili úvod tohto ročníka najslávnejšieho grandslamu.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram.

Videli sme Big Ben, navštívili sme aj kráľovnú

Do Londýna sme sa vydali priamymi letmi z Košíc, Viedne a Prahy. Do britskej metropoly sme leteli už tradične s predstihom, aby sme si mohli vychutnať aj krásy samotného mesta, v ktorom je vždy čo obdivovať. Počas posledného víkendu pred štartom grandslamu sme videli množstvo atrakcií, ktoré Londýn ponúka, napríklad Big Ben, Piccadilly Circus, Trafalgar Square, ale aj „kráľovský“ Buckinghamský palác. Ujsť sme si nenechali ani vyhľadávanú Horse Guard Parade.

V rade má každý svoje poradové číslo

V pondelok nás čakalo skoré ranné vstávanie a následný krátky presun metrom do samotného Wimbledonu, presnejšie do legendárneho areálu All England Lawn Tennis Clubu. Po príchode sme sa postavili do radu, tzv. queue, v ktorom mal každý pridelené svoje poradové číslo, vďaka ktorému sa napokon dostali do samotného areálu.

Popri čakaní v rade si každý krátil čas po svojom. Občas to pred vstupom do areálu pripomínalo piknik. Ľudia sedeli na tráve, jedli, rozprávali sa alebo si našli inú spoločnú aktivitu. Nenašiel sa však nikto, komu by takéto čakanie prekážalo natoľko, že by spôsobil akýkoľvek rozruch.

Predsa len, Wimbledon je jednou z najväčších športových udalostí, na ktorú sa v jeden moment snažili dostať desiatky tisíc návštevníkov.

Neochutnať jahody so šľahačkou by bol hriech

Vstupenky sme si napokon bez problémov zakúpili a mohli sme si vychutnať program úvodného hracieho dňa najslávnejšieho tenisového grandslamu. Azda najviac nás zaujala päťsetová dráma z kurtu č. 1, kde mladý Španiel Carlos Alcaraz zdolal Nemca Jana-Lennarda Struffa.

Okamžite po vstupe nás priestory All England Clubu ohúrili. A to tak svojou veľkosťou, ako aj pompéznosťou. Históriou a tradíciou to tu jednoducho dýcha na každom kroku. Neochutnať legendárne miestne jahody so šľahačkou by sa dalo možno považovať až za hriech, a tak sme neodolali ani my.

Wimbledon nie je len o športe

Okrem viacerých tenisových duelov sme si posedeli aj na legendárnom Henman Hill a videli aj výsledkovú tabuľu, ktorú tu stále, v súlade s tradíciou, manuálne dopĺňajú po každom odohratom dueli.

Čo by to bolo za návštevu Anglicka, ak by sme nezažili aj tradičné miestne počasie. S krátkou prietržou mračien sme si však poradili tak my, ako aj opäť dôslední organizátori.

Utorok sme začali ďalšou časťou obhliadky Londýna, kde sme si pozreli napríklad známu Katedrálu sv. Pavla. Následne sme sa už plní skvelých dojmov a nezabudnuteľných zážitkov s Londýnom rozlúčili.

Organizácia Wimbledonu nám opäť ukázala, že pre Britov toto podujatie nie je len športovou záležitosťou, ale má až spoločenský význam.