Zájazd mesiaca: Oranžová invázia na Hungaroringu v Maďarsku?

4 minúty čítania

Kráľovná motoršportu sa nedávno predstavila u našich rakúskych susedov, kde sa dôležitým víťazstvom Charles LeClerc priblížil k vedúcemu Holanďanovi Maxovi Verstappenovi. Už o pár dní privíta náš južný sused Maďarsko v poradí už trinástu Veľkú cenu F1. Čo nás čaká na Hungaroringu?

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram.

História maďarských jazdcov

V auguste 1986 sa konala prvá Veľká cena Maďarska Formuly 1, ktorá bola vyvrcholením túžby Bernieho Ecclestonea, aby sa tento šport vydal za železnú oponu. Pôvodne plán bol usporiadať preteky v uliciach hlavného mesta Budapešti. Nakoniec sa komunistické úrady rozhodli postaviť trať 19 km od hlavného mesta. Okruh Hungaroring bol dokončený len za osem mesiacov a prvé preteky prilákali odhadom 200 000 fanúšikov z celého východného bloku.

Vedeli ste, že?

  • víťazom prvého podujatia Grand Prix (Francúzsko), bol v roku 1906 Maďar Ferenc Szisz na Renaulte AK 90CV
  • Zsolt Baumgartner je jediným maďarským jazdcom, ktorý súťažil vo Formule 1
  • trať Hungaroring má prezývku „Mickey Mouse“, kvôli pocitu z motokár s ostrými zákrutami
  • len dvakrát v celej histórii tejto trate sa stalo, že vyhral jazdec štartujúci z nižšieho ako štvrtého miesta
Zdroj: velocetoday.com – Renault AK 90 CV

Trať je krátka, úzka, plná zákrut, a preto veľmi technická a pomalá, s minimom miest vhodných na predbiehanie. Je to niečo ako veľká verzia motokárovej dráhy. Jazdci ju buď milujú alebo nenávidia. S dĺžkou 4 381m patrí medzi najkratšie trate a jazdci musia absolvovať minimálne 70 kôl. Minuloročnú VC Maďarska ovládol Francúz Esteban Ocon jazdiaci na Alpine Renault, pre ktorého to bolo vôbec prvé víťazstvo v seriáli F1. Pódium sa ušlo druhému Lewisovi Hamiltonovi a tretí skončil Carlos Sainz Jr.

Nebude chýbať ani Pit Lane či prehliadka jazdcov

37. ročník Hungaroringu je po Monze druhým nepretržite sa konajúcim podujatím série F1. Tí, čo si zakúpili celovíkendový lístok na F1, budú mať v štvrtok k dispozícií obmedzený počet vstupeniek na návštevu populárnej Pit Lane. Cena lístka podľa oficiálnej stránky Hungaroringu je 25 eur.

Zdroj: wtf1.com – Lewis Hamilton počas prehliadky jazdcov na VC v Australii

Počas prehliadky jazdcov, ktorá sa tradične koná dve hodiny pred hlavnými pretekmi, si môžete vychutnať všetkých jazdcov na otvorenej plošine kamióna alebo si Maďari pripravia pre fanúšikov niečo podobné ako tomu bolo na VC Austrálie, kde sa jazdci vyvážali na historických vozidlách.

„Bola to najpomalšia prehliadka jazdcov vôbec a vďaka tomu sme si naštudovali zákrutu č.1,“ vysvetlil Alonso v rozhovore s vybranými zástupcami médií vrátane RacingNews365.com.

Pri tohtoročnej VC Miami využil Fernando Alonso jazdiaci na Alpine Renault príležitosť si detailnejšie pozrieť prvú zákrutu, na ktorej počas hlavných pretekov nakoniec predbehol až tri vozidla.

„Pozeral som sa na tu zákrutu 20 sekúnd a cítil som, že to vyzerá veľmi priľnavo. Neboli tam žiadne guľôčky, žiadne kamene, nič. Bolo to veľmi čisté,“ s úsmevom vysvetlil svoju taktiku Alonso.

Nedeľný program VC Hungaroring

10:05 – 10:55: F3 preteky (24 kôl alebo 45 minút + 1 kolo)
11:35 – 12:40: F2 preteky (37 kôl alebo 60 minút + 1 kolo)
13:00 – 13:30: F1 prehliadka jazdcov
15:00 – 17:00: F1 hlavné preteky 2022 (70 kôl alebo 2 hodiny)

V neďalekom Rakúsku sa pred pár dňami konala jedenásta Veľká cena, kam zavítala početná enkláva holandských fanúšikov v oranžovom. Stále len 24-ročný Max Verstappen spôsobuje ošiaľ vo svete Formuly. To, že od úvodu prežívame veľmi zaujímavý ročník, nasvedčuje aj fakt že boj o celkové prvenstvo zvádza niekoľko jazdcov vrátane rodáka z Monte Carlo, Charlesa Leclerca či Sergia Péreza zo stajne Red Bull Racing. Zabúdať netreba ani na ikonu F1, Lewisa Hamiltona z Mercedesu.

Kompletná ponuka F1

Odporúčame si už teraz rezervovať lístok na budúcoročnú VC Rakúska
F1 Veľká cena Talianska – Monza (letecky) od 850 eur