Zabávajú fanúšikov aj hráčov. Maskoti v športe

Píše Jakub Glajza

ohromní, roztomilí, úžasní, farební, hraví, šialení a ich úlohou je baviť! Presne tak, reč je o športových maskotoch, ktorých hlavnou úlohou je vyčariť úsmev na tvárach všetkých fanúšikov.

Plné štadióny divákov, veľkolepá atmosféra, pulzujúce prostredie, nádherné chorály, strhujúce momenty a tancujúci maskoti. Aj takto dnes vyzerajú futbalové a hokejové zápolenia. Spomeniete si na niektorých z nich?

SÚŤAŽ: Pošli nám svojho zvieracieho športovca a vyhraj!

Willie

Anglické národné futbalové mužstvo je držiteľom prestížnej trofeje pre majstrov sveta z roku 1966, ktoré sa konali práve na území Britských ostrovov. Tento futbalový sviatok sa do dejín zapísal aj vďaka prvému maskotovi v histórii. Práve Angličania dostali geniálny nápad – vymyslieť postavu, ktorá mala reprezentovať ich šampionát. Nakoniec sa ním stal legendárny lev s menom Willie, ktorého si všetci fanúšikovia okamžite zamilovali.

Aj vďaka nemu sa začala nová éra v športe. Obdobie, v ktorom sa hlavným znakom každých majstrovstiev sveta, stane bláznivá postavička.

FOTO: worldcollectorsnet.com

Footix

Krajina „galského kohúta“ v roku 1998 nemala veľký problém s výberom maskota pre futbalové majstrovstvá sveta. Stal sa ním legendárny kohút Footix, ktorý nemalou mierou prispel k pamätným a nezabudnuteľným momentom týchto majstrovstiev, ktoré nakoniec vyhralo domáce mužstvo, na čele s legendami Fabienom Barthezom, Lilianom Thuramom či Zinedinom Zidanom.

Jeho autorom je Fabrice Pialot, ktorý sa pri tvorbe inšpiroval práve hrdým symbolom Francúzska, ktorým je kohút a jeho meno vytvoril v spojitosti s príbehmi o Galoch, Asterixovi a Obelixovi. Zaujímavosťou je, že kohút Footix sa stal otcom ďalšieho maskota a to mladej futbalistky Ettie, ktorá sa stala symbolom futbalových majstrovstiev sveta žien vo Francúzsku 2019.

FOTO: Twitter/FIFA World Cup, fr.fifa.com

Moonbeam a Moonchester

Najúspešnejší tím posledného desaťročia v anglickej Premier League, ktorý v tejto dekáde získal štyri majstrovské tituly Manchester City sa môže pýšiť naozaj zaujímavými maskotmi. Tvorí ich šialený párik belasých mimozemšťanov. Ich mená sú MoonBeam a Moonchester.

Bláznivé postavičky pripomínajúce ufónov z inej galaxie môžu diváci zažiť na každom jednom domácom stretnutí. Charakterizuje ich veľká modrá hlava, obrovské oči a ešte väčšie uši. Títo giganti sa stali neodmysliteľnou súčasťou klubu z modrej časti Manchestru a dokážu neskutočným spôsobom poblázniť všetkých fanúšikov The Citizens.

FOTO: Ben Oldham/SoccerBible

Berni

V nemeckej Bundeslige môžeme takisto nájsť veľké množstvo maskotov, ktoré symbolizujú jednotlivé kluby. Maskot bavorského veľkoklubu B. Mníchov je hnedý medveď, ktorý robí radosť divákom na štadióne Allianz Arena. Je obľúbený najmä medzi najmenšími fanúšikmi. Berni, ako znie jeho meno, sa narodil v máji roku 2004 a práve tento rok oslávil už svoje pätnáste narodeniny.

Dva metre vysoký a takmer sto kilogramov vážiaci maco miluje tradičný pokrm týchto zvierat med, nepohrdne však ani vynikajúcou nemeckou klobásoukvalitným bavorským pivom. Berni je veľký dobrodruh. So svojím najobľúbenejším tímom, v červenom drese a znakom na hrudi, precestoval už takmer celý svet a spoznal mnoho ďalších maskotov iných mužstiev, ku ktorým je vždy priateľský. Berniho najčastejšou činnosťou je objímanie fanúšikov aktuálneho majstra Nemecka.

Toptigka 

Maskoti sa stali neoddeliteľnou súčasťou aj hokejových majstrovstiev sveta. Tie sa prvýkrát konali ako súčasť Zimných olympijských hier v roku 1920 a od roku 1930 sa konajú v pravidelnom intervale každý rok. Prvý maskot, ktorý sa objavil na majstrovstvách sveta, vznikol až v roku 1973, keď majstrovstvá sveta organizoval bývalý Sovietsky zväz.

Veľmi populárnym maskotom sa stal medveď s menom Toptigka. Avšak problém bol v tom, že v tomto období to bola ešte len postavička nakreslená na papieri.


FOTO: formus.internationalhockey.net

Pepa, Leo, Tomík, Bob a Bobek

Na šiestych majstrovstvách sveta, ktoré organizovalo bývalé Československo, sa v Prahe v roku 1985 objavil ďalší známy maskot. Lev, ktorý dostal meno Pepa, mal oblečený dres, helmu a na nohách korčule. V rukách držal drevenú hokejku a dva poháre, jeden pre majstra sveta a ďalší pre držiteľa titulu majstrov Európy.

Československému výberu priniesol na domácej pôde šťastie, pretože hokejisti okolo partie Jiřího Lálu či Vladimíra Růžičku, získali titul majstrov sveta.

Ďalším maskotom na pôde Československa bol opäť lev. Jeho meno bolo Leo, no poslednému výberu spoločného štátu priniesol len bronzové medaily.

Po rozdelení sa ďalší šampionát v Prahe konal až v roku 2004 a naši západní susedia si za maskota vybrali opäť leva. Tentoraz dostal meno Tomík, no ani českému, ani slovenskému výberu nepriniesol šťastie. Slováci obsadili 4.štvrté miesto, keď v boji o bronz prehrali s výberom USA až po samostatných nájazdoch.

FOTO: hc-kometa.cz

Zaujímavosťou je, že aj český výber stroskotal na hokejkách Američanov, no už vo štvrťfinále, takisto až po samostatných nájazdoch.

Poslednými maskotmi na majstrovstvách v Českej republike boli Bob a Bobek, legendárna dvojica z českého kresleného večerníčka. Svojím výzorom si získali srdcia mnohých fanúšikov, no domácim nepriniesli šťastie, keďže ich púť sa skončila v boji o bronz s USA, po ktorom nakoniec prehrali.

Goooly a Macejko

Historicky prvé majstrovstvá sveta na území Slovenska boli usporiadané v roku 2011. Maskotom majstrovstiev v čase, keď sa s reprezentačnou kariérou lúčil Pavol Demitra, sa stal vlk menom Goooly. Jeho meno vybrali hokejoví priaznivci a od začiatku šampionátu bol jeho významnou súčasťou. Zabával divákov nielen na štadiónoch, ale aj vo fanzónach a zlaté šťastie priniesol fínskym hokejistom, ktorí vo finále zdolali Švédov.

Pamätným momentom sa stal gól fínskeho útočníka Mikaela Granlunda, v semifinále do siete Ruska. Posledným maskotom majstrovstiev sveta bol medveď Macejko, ktorého netreba viac predstavovať. Hokejové šťastie opäť doprial podceňovanému výberu Fínska, ktorý si z Bratislavy odniesol titul šampiónov.

FOTO: hockeyslovakia.sk


FOTO: sportskeeda.com