Za oponou La Masie. Top akadémia Barcelony

Píše Pavol Drábek

Zaujíma vás v akých podmienkach vyrastajú nové futbalové nádeje Kataláncov? Ako prebieha ich tréningový proces, v čom je akadémia Barcelony výnimočná a čo sa deje za jej oponou?

Stará vs. nová La Masia

La Masia v preklade z katalánčiny znamená statok, farma. Práve stará budova La Masie z roku 1702 mala pôvodne slúžiť na farmárske účely. Nakoľko sa však nachádzala v štvrti Les Corts v Barcelone, teda v blízkom okolí Camp Nou, jej využitie nabralo iný smer, a to futbalový.

Stará La Masia bola v prevádzke do roku 2011. Objekt mal rozlohu 610 m2, pozostával z dvoch poschodí a podkrovia. Domov tu prechodne našlo 60 talentovaných mladíkov, z čoho 12 bývalo priamo v La Masii, zvyšok futbalistov v blízkosti komplexu. Samozrejmosťou vybavenia bola kuchyňa, jedáleň, obývačka, knižnica, kúpelne a spálne.

V starej La Masii bývali aj osobnosti ako Josep Guardiola, Iván de la Peña, Carles Puyol, Xavi Hernández, José Manuel Reina, Víctor Valdés, Gerard Piqué, Andrés Iniesta, Sergio García, Sergio Busquets, Bojan Krkić, Cesc Fàbregas, Lionel Messi, či Pedro Rodríguez.

Nová La Masia bola otvorená 20.októbra 2011, rozlohou 6000m2 je 10-krát väčšia ako tá pôvodná. Päť poschodí pojme 83 športovcov, ktorí obývajú 39 jednoizbových, 36 dvojizbových a 3 štvorizbové spálne. Súčasťou je kuchyňa, jedáleň, nechýba ani plaváreň, masážna miestnosť, učebne, audiovizuálna miestnosť, miestnosť pre voľnočasové aktivity, kancelárie. Hráči tu majú k dispozícii všetko, čo potrebujú pre svoj osobný, intelektuálny, sociálny a športový vývoj.

La Masia products 😍

Uverejnil používateľ Barcelona Fans Live Sobota 23. novembra 2019

Filozofia La Masie

Barcelona je známa produkovaním skvelých talentov, už sme spomenuli mená ako Xavi, Iniesta, Messi. Pred rokom 1989 však potenciál tímu často nebol naplnený. V klubovej vitríne chýbali tituly, trofeje. K tomu sa pridali dlhy a slabšia návštevnosť. Prezident klubu videl spásu v Johanovi Cruijffovi. Práve Holanďan so sebou priniesol do La Masie filozofiu totálneho futbalu. Prostredie Barcelony poznal už z čias svojho hráčskeho pôsobenia na Camp Nou, bol symbolom Barcy a stal sa jej legendou.

Po svojom príchode sa okamžite zbavil väčšieho počtu hráčov vtedajšieho kádra, zaviedol rozostavenie 3-4-3, ktoré aplikoval aj do všetkých mládežníckych tímov Kataláncov. Podstatou Cruijffovej filozofie bolo, aby do hry bol zapojený každý hráč, aby každý hráč vedel hrať s loptou na rovnakej úrovni. Hra vo vysokom tempe založená na dlhom držaní lopty so zapojením všetkých hráčov. Totálny futbal. Jasnou voľbou teda bola výchova mladých hráčov a vštepovanie tejto filozofie do ich krvi už od útleho veku. Adaptácia a prechod postupnými vekovými kategóriami preto nebol neskôr problém.

La Masia sa vďaka Cruijffovi stala najlepšou futbalovou akadémiou v Európe. Keď každý mládežnícky tím hrá rovnakým systémom, hráči sú pripravení naskočiť do A-tímu prakticky kedykoľvek. Držanie lopty, rozostavenie, pressing, všetko bolo iba o lopte.

Prvým hráčom, ktorý vyšiel z novodobej La Masie a ďalej vštepoval túto filozofiu aj ako tréner, bol Pep Guardiola. Historický moment nastal v roku 2012, keď sa v zápase proti Levante na trávniku zišla kompletná jedenástka hráčov vychovaných La Masiou. Všetci sa riadili heslom: „Mladí potrebujú čas a príležitosti. Pri vhodných podmienkach, ktoré sú rovnaké pre všetkých, je domáci odchovanec oveľa vhodnejším prvkom kádra ako hráč kúpený zo zahraničia.“

#LaMasia404⃣0⃣ anys en 4⃣0⃣ dades📅17 de setembre del 2000👉 Leo Messi arriba amb 13 anys des de Rosario. El Club…

Uverejnil používateľ FCB Masia Štvrtok 31. októbra 2019

Všetko vyzeralo ideálne, ale!

V roku 2018 tréner Ernesto Valverde históriu prepísal, keď do základnej zostavy Barcelony nezaradil proti Celte Vigo ani jedného odchovanca Kataláncov!

Čo sa stalo? Barcelonu zrejme dobehol ich vlastný úspech. Bohaté kluby začali poľovať po hráčoch Barcelony, Fabregas odišiel do Barcelony, Piqué do Manchestru United, Jordi Alba do Valencie. Problémom bol aj vysoký počet hráčov v akadémiách, v priemere iba 1 z 10 talentov sa dostal do prvého tímu Barcy. Hráči preto predčasne odchádzali do iných klubov práve s vidinou možnosti nastupovať za prvé mužstvo. Katalánci začali nakupovať aj hotových hráčov svetovej triedy, hoci tí nie vždy boli schopní zapadnúť do nastaveného systému hry.

Tu už môžeme cítiť zmenu filozofie vlastníkov klubu, ktorí sa preorientovali z postupnej výchovy mladých hráčov na rýchle dosahovanie cieľov a úspechov. Ukážkou je aj rezerva Barcy. Pre mladíkom je ťažké presadiť sa do prvého tímu, keďže majitelia nakupujú hráčov typu Griezmann, Dembélé, Countinho či de Jong.

Poslednými produktami súčasného kádra Kataláncov sú Messi, Sergio Busquets, Piqué a Sergi Roberto. DNA Barcy tak pomaly zaniká, stráca sa jej výnimočnosť. Snáď si to majitelia čoskoro uvedomia a my sa dočkáme ďalších svetových hviezd z liahne La Masie.


FOTO: Facebook/FCB Masia