Z trávnikov na lavičku. Akými trénermi sú slávni hráči?

Píše Richard Hanzlík

Premier League je najlepšia liga sveta a pravidelne sa v nej striedajú aj tí najlepší manažéri. Veľké mená svetového futbalu si v nej podávajú kľučky a každý chce, aby tých jeho pätnásť minút slávy trvalo čo najdlhšie.

Už dávno neplatí, že aby mohol byť človek trénerom, musel byť aj špičkovým športovcom. Marián Vajda nikdy nevyhral Grand Slam a doviedol Novaka na vrchol. Rovnako tak Nestor El Maestro v Trnave, samozrejme, v menšom merítku.

Ale mať za sebou stovky zápasov vo futbalovej špičke, nie je nikdy na zahodenie. Potom je už len na vás, ako tento vstupný kapitál zúročíte. Pozrime sa preto na to, ako sa bývalým vynikajúcim futbalistom darí v ich trénerských kariérach.

Steve Bruce (Newcastle United)

Jeden z najstarších manažérov na ostrovoch, ktorý všetky svoje hráčske trofeje nazbieral v drese Manchestru United. Počas viac ako tristo zápasov v klube stihol vyhrať trikrát Premier League, sedem rôznych domácich pohárov a raz aj Pohár víťazov pohárov.

Steve bol považovaný za všestranného univerzála s obrovskou snahou. Tú mu nemožno uprieť ani ako manažérovi, ale poväčsinu svojej kariéry bojoval s klubmi o postup, udržanie a záchranu v Premier League. Dnes vedie Newcastle bez šance na zisk čo i len jednej významnej trofeje.

Mauricio Pochettino (Tottenham Hotspurs)

Kto podrobne registroval Mauriciovu hráčsku kariéru, ruku hore. Futbalový syn Marcela Bielsu bol poctivým stopérom a oporou Espanyolu Barcelona. V rovnakom klube aj začal svoju trénerskú kariéru, keď ho zázračne zachránil v La Lige.

Bude vás zaujímať: Aké sú šance Slovákov na titul v zahraničí?

Cez Southampton sa dostal až k sliepkam zo severu Londýna, kde upútal celý svet. S malým rozpočtom sa venuje rozvoju mladých hráčov, ktorým diktuje atraktívny útočný štýl futbalu, založený na vysokom napádaní.

Na svoju prvú veľkú trofej Tottenham stále čaká, ale ak Mauricio konečne dostane peniaze na posily, o rok-dva očakávajme, že ľahko prekoná svoje dva pohárové úspechy v drese Espanyolu. Ak nie v Londýne, zaručene sa tak stane niekde inde.

Frank Lampard (Chelsea FC)

Super Frankie dostal nečakane šancu už po jednej sezóne v The Championship. Derby County dotiahol až do play-off a po odchode Sarriho sa vrátil na Stamford Bridge. Možno z núdze cnosť, možno si vedenie povedalo, že ak dokázal Zidane v Reale vyhrať trikrát Ligu majstrov za sebou, prečo by to nevedel aj Frankie, dlhoročný mozog mužstva.

Lenže Chelsea musí pretrpieť zákaz prestupov a odchod Hazarda. Šancu dostávajú mladí hráči, vyletieť môže Pulišič, ale po prvých kolách je jasné, že Frank má pred sebou ťažkú úlohu.

A ak chce legendárna osmička nadviazať na úspechy na ihrisku, bude mať čo robiť. Tri tituly majstra Premier League, štyrikrát FA Cup, dvakrát ligový pohár a jedno víťazstvo v Lige majstrov znamenajú, že latka je postavená veľmi vysoko.

Dokáže to v období, keď na ostrovoch dominuje City s namotivovaným Liverpoolom? Ak aj áno, bude potrebovať hlavne dôveru od Abramoviča. A ten za posledných 10 rokov vymenil 11 manažérov.

Pep Guardiola (Manchester City)

Žijúca a stále trénujúca legenda medzi manažérmi. Človek, ktorého ako hráča, tak aj ako trénera najviac ovplyvnil legendárny Johan Cruyff. Zmenil futbal tak veľmi, že ho dnes chce mať na lavičke každé mužstvo. Spotrebuje síce veľký obnos peňazí, ale je zárukou titulov.

Už ako hráč patril k základným stavebným kameňom Barcelony s ktorou vyhral šesť titulov v La Lige, ale nikdy to nebol Ronaldo alebo Zizou. Zlom nastal až v sezóne 2008/2009, keď sa dostal na lavičku Barcelony.

Prečítajte si tiež: Ropné peniaze, ktoré zmenili svet futbalu

V nej vyhral s klubom La ligu, Ligu majstrov a Copa del Rey. Odvtedy jeho bilancia trofejí rastie každým rokom. Z Barcelony, Bayernu a City už vyžmýkal osem ligových titulov, dvanásť ligových pohárov, kopec rôznych superpohárov a už deviaty rok čaká na tretie víťazstvo v Lige majstrov. To chce do Manchestru priniesť už tento rok.

Pep je jednoducho stroj na víťazstvá a ak nebol najlepším na trávniku, je ním jednoznačne na lavičke.

Ole Gunar Solskjaer (Manchester United)

Zabijak s detskou tvárou, supernáhradník Sira Alexa a po novom už aj kouč Červených diablov. Už keď ho Sir Alex v roku 1996 do United priviedol, bola to len veľká neznáma náhrada. Cieľom klubu bol totiž kanonier Alan Shearer.

Očakávalo sa, že popri Cantonovi a Andym Coleovi bude zohrievať lavičku, ale opak bol pravdou. S Červenými diablami získal šesť titulov pre víťaza Premier League, štyrikrát zdvihol nad hlavu domáci pohár a v sezóne 1998/1999 oslávil treble.

Aj vďaka Oleho gólu z finále Ligy majstrov v Barcelone. Rovnako nečakane sa dostal Ole aj lavičku United. Molde síce priviedol k dvom titulom v rade, mimochodom prvým v klubovej histórii, ale skok do United sa nečakal. Aj keď predtým v jeho juniorskej štruktúre získal nejaké vavríny.

Ale keď klub odvolal JosehoMourinha, bolo treba nájsť náhradu. Spomínal sa Zidane, na trénerské hosťovanie však prišiel Ole. Odvtedy klub vyhral 14 z 19 zápasov a okrem iného si vyslúžil nový kontrakt. Ale kým začne United zbierať ďalšie trofeje, pretečie Dunajom ešte veľa vody.