Z nechceného vo Vlašimi medzi hviezdy Premier League alebo Čo ste nevedeli o Tomášovi Součkovi

Na prečítanie nasledujúceho textu vám stačí 5 minút

Kto je najlepším českým futbalistom súčasnosti? Len málokto by momentálne nepovedal meno Tomáš Souček. Cesta dvadsaťpäťročného rodáka z Havlíčkovho Brodu až na futbalový Olymp ale nebola jednoduchá. Ba čo viac, bola poriadne tŕnistá. Hviezdu West Hamu ešte pred pár rokmi nechceli ani v druholigovej Vlašimi. Počúval o sebe, že je neohrabané kopyto. Potom ale stretol svojho osudového trénera Jindřicha Trpišovského. A zvyšok nekončiacej rozprávky už každý správny futbalový fanúšik pozná…

Moták, samá ruka, samá noha. Aj takéto narážky na svoju adresu musel Tomáš Souček počúvať ešte pred pár rokmi, keď sa mu nedarilo posunúť sa do dospelého futbalu. Niet divu, pri vysokej postave skrátka nevyzeral s loptou na nohe príliš elegantne.

Doma, v Havlíčkovom Brode, pritom vyčnieval a v desiatich rokoch zamieril do pražskej Slavie. Na tréningy ho do Prahy vozil prevažne jeho starý otec, pretože rodičia to kvôli práci moc nestíhali.

Ešte v doraste bol považovaný za talentovaného hráča a ponúkal sa posun na vyšší level. Potom ho ale odmietli dva kluby z druhej ligy – Frýdek Místek a Vlašim.

„Moja cesta bola veľmi náročná“, netají Souček s odstupom pár rokov. Vo Vlašimi sa objavil na testoch v lete 2014, tím vtedy viedol Vlastimil Petržela. Dnes môže už len s úsmevom spomínať, ako na neho súčasná hviezda Premier League pôsobila.

NÁŠ TIP: Nenechajte si ujsť novinky v našom FAN shope.
Potešte svoju futbalovú dušu klubovými a reprezentačnými suvenírmi už od 0,99 €.

„Vo Vlašimi sme mali každý polrok nové mužstvo, vždy prišli chlapci na hosťovanie zo Sparty, Slavie alebo z Dukly. Keď medzi nimi bol Tomáš Souček, mne sa páčil. Samá ruka, samá noha, ale jeho prístup ma pohladil po duši. Po príprave po mne vedenie chcelo, aby som rozhodol, koho si z tej haldy hráčov necháme. Keď som povedal, že chcem Součka, hneď sa ozvalo: Ježiš, to je kopyto! Začali do mňa vandrovať a ja som im na to povedal, že sa s nimi nebudem hádať, tak som povedal Tomášovi, nech ide radšej niekam inam … “

O tri mesiace prehrala Vlašim na Žižkove 0:3 a Souček bol kráľom na ihrisku. Dodnes na to vo Vlašimi spomínajú. Veď mu pár týždňov predtým hovorili, že nemá ani na I. A triedu.

„Tréning“ v parku na Žižkove

Možno až práve odmietnutie Vlašimi posunulo Součka na tú správnu koľaj. Žižkov sa ho ujala hlavne preto, že mal veľké finančné problémy. Bral lacných hráčov z väčších klubov na hosťovanie, nemohol im ani platiť.

Futbalisti Žižkova trénovali v parku, vedľa nich ľudia chodili so psami na prechádzku. Že to bolo angažmán k ničomu? Vôbec nie, práve na Žižkove sa totiž Souček prvýkrát stretol s Jindřichom Trpišovským, svojím futbalovým otcom. Ten urobil z neohrabaného 192 centimetrov vysokého dlháňa oporu svojho mužstva a neskôr si ho zo Slavie vytiahol aj na hosťovanie do Liberca.

Keď sa „český Klopp“ ujal lavičky zošívaných, bolo jasné, kto bude jeho oporou. S odstupom času sa dá povedať, že práve Trpišovský a vtedajší žižkovský boss Ivan Horník mu zachránili kariéru.

Už v 21 rokoch zaujal aj vtedajšieho trénera národného tímu Pavla Vrbu. Součkova kariéra nabrala raketový vzostup – český titul, hromada gólov, Liga majstrov, reprezentácia …

Na jedného, ​​navyše keď vás ešte pred pár rokmi nechceli v druhej lige, možno až príliš. „Je to skôr až komické, keď si človek predstaví, že by takto dával góly stále,“ neveril stále svojim štatistikám. Záujem z celej Európy silnel, až Souček vyslyšal po zložitých rokovaniach (kedy podľa svojich slov už skoro štartovalo spiatočné lietadlo smer Praha) volanie West Hamu United.

Agent Paska nakoniec zložitý transfer dotiahol do úspešného konca. „Manželka bola nervóznejšia než ja, toľko si z toho hlavu nerobím,“ prezradil Souček v rozhovore pre internetovú televíziu DVTV.

Vydrží vo West Hame?

Vďaka obrovskej usilovnosti, ktorú futbalu dával aj pred pár rokmi, keď ním každý opovrhoval, si dnes píše svoj vlastný rozprávkový príbeh. Ktorý si sám poctivo vybojoval. V Premier League sa stal hviezdou prvej veľkosti, je hráčom európskeho formátu a na svojom poste patrí už dnes medzi najlepších. Je kondične vynikajúco pripravený, má skvelú hru hlavou a fantastický čuch na góly.

A že nemá vedenie lopty ako Messi? To nikoho nezaujíma. Svojou skromnosťou, poctivým prístupom a najmä skvelými výkonmi na ihrisku si vybojoval také renomé, že keď dostal neprávom červenú kartu, ozývala sa na jeho obhajobu jedna legenda za druhou. A nakoniec sa skutočne dočkal zrušenie trestu …

Sú ho plné zostavy kola, fanúšikovia ho milujú – a keby mohli byť priaznivci kladivárov priamo na štadióne a videli na vlastné oči, ako sa obetuje pre tím, bol by na ich rebríčku ešte vyššie. Najdrahší futbalista českej ligy vydláždil cestu ďalším českým hráčom.

Priamo do West Hamu ho už nasledoval starý známy z Liberca a Slavie Vladimír Coufal. Ďalší ich pokojne môžu nasledovať, potenciálnych adeptov ponúka najmä Slavia ešte niekoľko. A kto vie, či sa nestretne vo West Hame opäť aj s Jindřichom Trpišovským, ktorý údajne pracuje na svojej angličtine, aby bol pre prípadné zahraničné angažmán stopercentne pripravený a mohol o futbale aj v cudzine rozprávať tak podrobne ako u nás.

Otázkou je, či v tradičnom londýnskom klube ešte „Suk“ bude. Jeho potenciál je oveľa vyššie a záujem Bayernu Mníchov, Tottenhamu Hotspur a ďalších veľkoklubov logicky silnie.

soucek - west ham - zajazdy - vstupenky na futbal