Wembley – svätý grál medzi štadiónmi

Wembley, to je synonymum pre anglický futbal. Originálny zámer výstavby objektu bol však iný. Prečítajte si o domove troch levov.

Staré Wembley (1923-2002)

Pôvodný štadión niesol názov The Empire Stadium a bol jednou z mnoho veľkolepých budov, účelovo pripravených pre výstavy Britského Impéria v rokoch 1924-1925. Po vyše ročnej výstave Impéria sa počítalo s demoláciou väčšiny priestorov, nakoľko by ich chod nebol finančne udržateľný.

Na radu Škóta Sira Jamesa Stevensona, šéfa komisie výstavy, bol The Empire Stadium zachovaný. Odkúpil ho miestny podnikateľ Arthur Elvin, ktorý svoju víziu plných tribún na futbalových zápasoch previedol do reality. Tým sa začala písať história národného štadióna kolísky futbalu.

wembley-emire-stadium
Dňa 28. apríla 1923, iba pár dní po dokončení komplexu, hostil štadión finále FA Cupu medzi Boltonom Wonderers a West Hamom United. Anglická FA (Football Association) značne podcenila záujem divákov o zápas a rozhodla sa nevyberať vstupné.

Výsledkom bolo, že kapacita pre 127 000 návštevníkov bola podľa odhadov až dvojnásobne prekročená a ďalšie desiatky tisícov záujemcov sa nedostali cez vstupné brány štadióna. Z preplnených tribún sa začali davy ľudí tlačiť na hraciu plochu a hrozilo zrušenie zápasu.

wembley-prvy-zapas

Vtedy sa na ploche objavili policajné zložky na koňoch, vrátane žiarivo bieleho koňa Billyho, na ktorom zasahoval George Scorey. Polícia dokázala nenásilným spôsobom dostať ľudí späť do hľadiska a zápas začal so 45 minútovým zdržaním.

Kôň Billy bol neskôr označený za „záchrancu zápasu“ a hráči Boltonu Wonderers tak aj jemu vďačia za prvú trofej, ktorá kedy bola odovzdaná na posvätnej pôde Wembley. Tým začal plniť stánok úlohu hostiteľa finálových zápasov pohárových súťaží (najmä FA Cup) a Albión v ňom našiel domov pre medzinárodné zápasy.

wembley-kon

Hrať na Wembley proti Anglicku, to bolo od začiatku nového národného štadióna privilégium. Tejto pocty sa ako prvému dostalo Škótsku. Škóti sú historicky mierne prehliadaní, no spolu s Anglickom formovali modernú éru futbalu. Dôležitosť futbalového Škótska podčiarkuje aj fakt, že Wembley slúžilo prvých 27 rokov výhradne na medzinárodné futbalové zápasy Anglicka so Škótskom. Na všetky iné medzinárodné zápolenia na anglickej pôde si domáci vyberali iné štadióny.

Až v roku 1951 pozvala FA iného súpera, aby okúsil atmosféru na národnom štadióne. Prehra Argentíny 1:2 pred sto tisícovou návštevou otvorila dvere Wembley aj ostatým krajinám. Z národného štadiónu sa však výhry nosili veľmi ťažko. Do jesene 2000, kedy domáci odohrali posledný zápas na starom Wembley, na ňom zaznamenali aktívnu bilanciu zápasov s anglickými A-mužstvami iba Taliani (2 výhry, 2 remízy, 1 prehra) a Čile (1 výhra, 1 remíza, 0 prehier).

O to viac boli senzačnejšie prehry domácich. V 50. rokoch disponovalo Maďarsko skvelou generáciou futbalistov na čele s Puskásom a v roku 1953 pripravilo Anglicku pamätný debakel 3:6. Na starom Wembley nikto predtým ani potom viac gólov domácim v oficiálnom zápase nenastrieľal. A aj keď Maďari prehrali na starom Wembley všetkých 6 nasledujúcich zápasov, na ostrovoch si ich pamätajú ako „Magických Maďarov“.

MS 1966 

Finále majstrovstiev sveta vo futbale, na druhej strane ihriska odveký rival zo Západného Nemecka a miesto zápasu Wembley. Iba ťažko by ste hľadali lepšie okolnosti pre najväčší úspech v histórii Anglicka. 97 tisícový kotol už-už začínal oslavovať premiérový titul, no v 90. minúte Nemci vyrovnali na 2:2.

Zápas šiel do predĺženia a keď si v 98. minúte Geoff Hurst šikovne prebral centrovanú loptu z pravej strany, napálil ju na nemeckú bránu. Tá sa odráža od brvna k bránkovej čiare a následne ju Nemci upracú na roh. Celé Anglicko videlo gól, no 11 Nemcov na hracej ploche si je isté o opaku.

Po pár sekundách sa hlavný rozhodca radí s postranným a ukazuje na stredový kruh. Nemci sa cítia poškodení a inkasujú ešte raz, na konečných 2:4. Zlatá Niké zostáva v Anglicku a Wembley zažíva najslávnejšiu výhru domácich v histórii. S Nemeckom si však ešte na Wembley v budúcnosti „užijú“.

 ME 1996

Druhý veľký turnaj hostilo Anglicko v roku 1996. Záverečného turnaja Majstrovstiev Európy sa prvýkrát zúčastnilo 16 tímov a domáci ovládli svoju základnú skupinu. Štvrťfinálovú penaltovú lotériu so Španielskom ešte zvládli, no v semifinále im v rovnakej disciplíne vystavil stopku rival z už zjednoteného Nemecka.

Druhý titul na posvätnej pôde Wembley sa tak nekonal. Štadión pred turnajom prešiel modernizáciou, po ktorej ponúkol sedenie pre 76 000 divákov. Zub času sa však nemal zľutovanie ani nad týmto futbalovým chrámom a FA sa na konci milénia rozhodla pre kompletnú demoláciu štadiónu a výstavu supermoderného stánku, spĺňajúceho najvyššie kritériá.

Záverečný zápas na starom Wembley nemohol byť v réžii iných tímov, ako duel Anglicka s Nemeckom. Na jeseň 2000 domáci otvorili kvalifikáciu o MS v Japonsku a Južnej Kórei prehrou 0:1 a tento výsledok sa zapísal ako posledný medzištátny zápas Albiónu na starom Wembley. V roku 2002 sa začalo s jeho demoláciou, aby prepustil miestu novému Wembley.

Nové Wembley (2007-súčasnosť)

Pôvodný plán FA bol začať búracie práce už v roku 1998 a stihnúť postaviť nový štadión pre MS vo futbale 2006, o ktoré sa Anglicko usilovalo. Prišli však tiahnuce sa komplikácie so stavebnými plánmi, financovaním a aby toho nebolo málo, boj o finálový turnaj MS 2006 nevyhral nikto iný, ako večný rival Nemecko. Tímu hlavného architekta Normana Fostera tak ubudol jeden problém, v podobe šibeničného termínu odovzdania stavby.

Fosterova odvážna vízia výstavby štadióna a nekončiace problémy s developermi pretiahli výstavbu do jari 2007 a priebežný účet za štadión sa vyšplhal na 750 miliónov libier (staré Wembley bolo postavené za 300 dní za vtedajších 750 tisíc libier). Na severe Londýna tak vyrástol suverénne najdrahší a rozmermi najväčší futbalový štadión na svete.

wembley-stadiona

Prvý záťažový test nového Wembley obstaral prípravný zápas medzi domácim a talianskym výberom do 21 rokov. Zápas bol sprístupnený 60 tisícom návštevníkov a tí videli 24.marca 2007 remízu 3:3. V máji si už pred plne využitými tribúnami (89 826 divákov) prebrala prvý FA Cup na novom štadióne Chelsea, po výhre nad Manchestrom United 1:0.

Finálové zápasy najstaršieho futbalového pohára sa v priebehu rokov demolácie starého a výstavby nového Wembley hrali na Milennium Stadium v Cardiffe. Svoj prechodný domov si musela nájsť aj futbalová reprezentácia. Za takmer 7 rokov nedostupnosti národného štadióna sa predstavila v mestách po celom Anglicku, najčastejšie v Manchestri na Old Trafford, ktorý bol v tom období najväčším štadiónom v krajine.

Do nového Wembley si na prvý medzištátny zápas A-mužstiev FA pozvala v júni 2007 kanárikov z Brazílie. Skóre otváral John Terry, ale radosť z víťazného krstu nového domova Albiónu pokazil v záverečných minútach zápasu vyrovnávajúci Diego.

anglicko-brazilia

Nebolo by to ale riadna kolaudácia národného štadióna, ak by si na ňom nezmerali sily domáci s Nemcami. Gary Lineker (48 gólov za Anglicko) popísal futbal ako jednoduchú hru, kde sa 22 hráčov naháňa 90 minút za loptou a nakoniec vyhrajú Nemci. Áno, kolaudácia dopadla prehrou. Na jar 2009 vybehli na posvätný trávnik Wembley aj slovenskí reprezentanti. V elektrizujúcej atmosfére domácim podľahli hladko 0:4.

Z architektonického hľadiska je Wembley unikátom. Pri projektovaní štadióna musel byť dodržaný rad zásad, rešpektujúci pôvodnú stavbu z 20. rokov minulého storočia. Ikonické Twin Towers, 35 metrov vysoký symbol starého Wembley, nahradil 133 metrov vysoký oblúk, ktorý drží celú severnú a 60 % južnej časti strechy.

Nočné osvetlenie oblúka je vidieť aj z 20 kilometrov vzdialeného miesta v Londýne. Za nepriaznivého počasia je možné pohyblivou strechou dosiahnuť úplné zakrytie všetkých 90 tisíc miest na sedenie, za priaznivého optimálne odokrytie pre potrebný kontakt slnečných lúčov s trávnikom. Ten je mimochodom tvorený kombináciou prírodnej a syntetickej trávy, čo umožňuje častejšie a náročnejšie využitie štadióna, napríklad zápasmi rugby, alebo hudobnými koncertmi.

londyn mesto wembley

Koncerty, ako aj futbalové zápasy boli na starom Wembley legendárne pre akustiku. Hluk nadšených futbalových fanúšikov sa tvarom štadióna rozliehal po hracej ploche a vytváral magickú atmosféru. Akustické pravidlá arény už menej vyhovovali koncertným vystúpeniam.

Štadión svojim tvarom vytvoril v istých miestach nadmerne rušivé zóny odrazu zvuku a znepríjemnil tak zážitok tisícom hudobných priaznivcov. Na novom štadióne sa počítalo so 160 presklenými lóžami po obvode tribún, ktoré by pri milimetrovo presnom osadení sklených tabúl odrážali zvuk späť ku zdroju zvuku.

Projektanti si pre inšpiráciu odskočili k armáde a využili systém neidentifikovateľných stíhačiek. Takéto stroje radar nezachytí, pretože rozptýlia rádiové vlny a tie sa nevrátia naspäť do antény vysielača na monitorovanie oblohy.

V prípade Wembley zabezpečilo rozptýlenie zvukových vĺn naklonenie každej sklenej tabule o 5 stupňov mimo oproti susednej. Narušením dokonalého oválu sa tak zvuk neodráža do konkrétnych miest, ale rozptyľuje do všetkých smerov.

wembley anglicko

Pri návšteve Londýna by si mal každý športový labužník vyhradiť deň na rande s Wembley. Ideálne v deň zápasu, ak žiadny na programe nie je, k dispozícii je 75 minútová prehliadka so sprievodcom.

od 11 libier (deti, študenti a dôchodcovia) si môžete prezrieť šatňu domáceho výberu, vyskúšať pohodlie stoličky trénera národného výberu pre tlačové konferencie, alebo vyšliapať 107 schodov na čestnú tribúnu, z ktorej sa odovzdávajú trofeje pre víťazov finálových zápasov.

V múzeu je dokonca umiestnená časť drevenej brány do ktorej padol (alebo nepadol?) víťazný gól vo finále MS 1966. Duch hrdého futbalového národa na vás čaká na každom kroku.