Vyšlo to! Slovan po piatich rokoch v skupinách Európskej ligy

Píše Miroslav Kováčik

Slovenskí futbaloví fanúšikovia sa opäť po roku môžu tešiť na zaujímavú pohárovú jeseň. Slovan Bratislava nadviazal na minuloročný úspech Spartaka Trnava a predstaví sa v skupinovej fáze Európskej ligy UEFA.

Prebojoval sa do nej aj vďaka úspešnému dvojzápasu s PAOK-om Solún, ktorému po bratislavskej prehre 0:1 nestačilo ani domáce víťazstvo 3:2.

Druhá šanca dokonale využitá

„Belasí“ začali tohtoročnú púť pohárovou Európou ako zo zlého sna. V prvom predkole Ligy majstrov nestačili na čiernohorskú Sutjesku Nikšič, následne bol odvolaný tréner Martin Ševela a verejnosť nešetrila negatívnymi komentármi na adresu slovenského majstra. Ten sa však poučil a druhú šancu zužitkoval naplno.

V skupinovej fáze EL sa predstaví po piatich rokoch a určite bude chcieť na rozdiel od edície 2014/2015 získať nejaké body. Slovan sa už teraz môže tešiť z prémie takmer tri milióny eur za postup a naďalej má možnosť zlepšovať aj koeficient slovenských tímov.

Do čierneho sa trafili traja obrancovia Slovana

Dvojzápas s gréckym šampiónom bol dramatický do posledných sekúnd. Slovan si na štadióne Toumba, v slovenskom preklade „hrobka“, zbytočne skomplikoval situáciu tým, že za stavu 2:2 sa príliš skoro stiahol pred vlastnú šestnástku a bránil výsledok. Nevyplatilo sa mu to v 87. minúte, ale našťastie pre „belasých“ už ďalší gólový moment domácich neprišiel.

Zaujímavosťou je, že v tomto dvojzápase strelili všetky góly Slovana obrancovia. Na Tehelnom boli ťažil zo svojho dôrazu Myenty Abena a v odvete najskôr ďalekonosnou strelou skóroval Jurij Medveděv a po vôbec prvom rohu hostí usmernil loptu do siete Vernon De Marco.

Kozák ml. opäť proti Portu?

Tréner Ján Kozák ml. prvýkrát od svojho príchodu na trénerskú lavičku Slovana prehral, no rezultát 2:3 bol z pohľadu postupových ambícii slovenského majstra dostačujúci. Ako hráč si Kozák ml. zahral v skupinovej fáze Ligy majstrov a v drese Artmedie mu tesne ušiel postup medzi 16 najlepších klubov starého kontinentu.

So slávnejším bratislavským klubom sa pokúsi o podobnú spanilú jazdu, pričom šance Slovana naznačí už piatkový žreb v Monaku. „Belasí“ môžu natrafiť na atraktívnych súperov ako FC Sevilla, Arsenal Londýn či FC Porto. Práve na pôde spomenutého portugalského klubu sa Kozák ml. tešil v roku 2005 z pamätného triumfu 3:2, pričom sám raz skóroval.

Stochovi letný prestup nevyšiel

Kým fanúšikovia deväťnásobného slovenského šampióna rozdávajú úsmevy, slovenský futbalista Miroslav Stoch veľa dôvodov na radosť nemá. Nitriansky rodák nefiguruje v nominácii Pavla Hapala na septembrové kvalifikačné zápasy a v tejto sezóne sa musí vysporiadať s absenciou v pohárovej Európe.

Paradoxom je, že Stochov bývalý zamestnávateľ Slavia Praha si v stredu vybojoval po 12 rokoch miestenku v hlavnej fáze Ligy majstrov a môže sa tešiť na konfrontácie s Barcelonou, Dortmundom a tiež Interom Miláno.

Premiérový triumf nad gréckym klubom

Postup Slovana Bratislava cez PAOK Solún je špecifický. Doteraz platilo, že v ére samostatnosti sa žiadnemu slovenskému klubu neporadilo postúpiť cez gréckeho súpera, no tento fakt je už minulosťou.

Partia okolo brankára Dominika Greifa sa na prvé vystúpenie v Európskej lige môže tešiť už 19. septembra, keď je naplánovaná prvá séria zápasov. Naopak, dianie v základných skupinách sa ukončí 12. decembra, snáď s čo najlepším výsledkom slovenského zástupcu.