Výjazd roka na posvätnú pôdu Wembley

Píše Richard Hanzlík, z prvého neobjektívneho športového portálu TakUrcitee.sk

Je vôbec fér, že krajina, ktorá túto hru pre svet stvorila jej nedokáže dlhodobo vládnuť? Napriek tomu, že po jej trávnikoch behajú už roky tí najlepší hráči a domáca súťaž je najlepšia na svete a po celom svete nasledujú tí najlepší fanúšikovia?

anglicko fans

Posledný (a jediný) úspech sa datuje do roku 1966 a odvtedy sú hráči s tromi levmi na prsiach sklamaním každého turnaja. Mužstvo zrodené pre kvalifikácie, ktoré s prehľadom vyhráva, aby na šampionáte sklamalo.

Geoff Hurst rozhoduje kontroverzným gólom o majstroch sveta v roku 1966

Futbalová inflácia

Dôvodov môže byť veľa. Od herného štýlu, cez preferovanie trénerských dôchodcov, až po obrovské financie v Premier League. Tie znamenajú takmer neobmedzené finančné možnosti aj pre kluby zo spodných poschodí tabuľky.

_80917618_rise_tvincome
Príjmi z televíznych práv v rokoch 2016-2019 prekročia rekordných 5 miliárd libier

Kluby v La Lige môžu iba ticho závidieť financie prúdiace z televíznych práv. Kde je však toľko peňazí, tam nastáva inflácia. V Anglicku futbalová. Ak chcete kúpiť šikovného Angličana, kluby zaňho pýtajú trikrát viac, ako by vás vyšiel Španiel, alebo Nemec. A vy máte veľa peňazí, môžete si dovoliť platiť obrovské týždenné mzdy, tak nakúpite to najlepšie, čo sa dá zohnať.

Jasné, máte v mužstve aj domácich, ktorých ste si buď vychovali, alebo kúpili za obrovské peniaze, ale je Sterling naozaj hodný 50 mega? Nie je lepšie radšej zobrať lacnejšie alternatívy z iných krajín? Čo tam po tom, že národné mužstvo na to doplatí. V prvom rade je to biznis. Obrovský biznis.

sterling rooney

Football is coming home a Slovensko príde s ním

Posledné dva zápasy s Anglickom nám ukázali cestu ktorou ísť a ktorou naopak neísť. Utrápená a potrebná remíza vo Francúzsku nám vydláždila cestu zo skupiny, smolná prehra v Trnave zabodla dýku do srdca.

Ale priznajme si, koledovali sme si. Možno nebyť vylúčenia Škrteľa, alebo Kozáčikovho zdržovania, máme bod a dnes je nám veselšie. Na to sa však nehrá, šancu na reparát máme vo Wembley.

skrtel redka

Ak by sme hrdému Anglicku ukradli bod, vrátili by sme im úder aj s úrokmi. Nie je dôvod, prečo sa zľaknúť mužstva, ktoré má problém tvoriť hru. To nie je Nemecko, alebo kombinačné Španielsko, ktoré vás zavrie a točí dovtedy kým nie sú všetci jeho hráči za Kozáčikom.

Nie je dôvod sa báť, pretože ak sa dobrovoľne zatvoríme na vlastnej polovici, Hamšikove umenie je nám zbytočné. Lietaj ako motýľ, bodaj ako včela.

Do Wembley naozaj vo veľkom štýle

Zápas vo Wembley bude naozaj sviatkom futbalu. A na sviatočný deň treba prísť naozaj dobre pripravený. Londýn je krásny a ešte krajší je vtedy, ak sa tam o vás niekto postará najlepšie, ako sa dá. Preto sme pre vás pripravili skupinový zájazd s odletom z Bratislavy (alternatíva z Viedne alebo Budapešti), delegáta, lístky do sektora našich fanúšikov a hotel s vynikajúcou polohou. Všetko preto, aby ste zažili čo znamená futbal po anglicky.

wembley anglicko

*Blog o Wembley*