Výherca zájazdu na finále EL: Splnený sen

Podarilo sa mu vyhrať zájazd od Fotolabu na finále Európskej ligy v Lyone a užil si triumf Atlética nad Marseille rozdielom triedy. Miroslav aj so svojím otcom navštívil francúzsku metropolu a vrchol európskej súťaže. Hovorí, že atmosféru na štadióne by doprial každému fanúšikovi futbalu a prezrádza, čo mu najviac utkvelo v pamäti.

Zažili ste predtým nejaký futbalový zájazd?

V zahraničí to bola premiéra. Na pár reprezentačných zápasoch sme už boli, no mimo Slovenska som sa ešte nezúčastnil žiadneho futbalu.

Ako hodnotíte organizáciu tohto zájazdu? Boli ste spokojný?

Organizáciu zájazdu hodnotím na výbornú. CK FutbalTour.sk mi zaslala podrobné pokyny o lete do Lyonu a naspäť, mapu električky a metra v meste a odporúčané pamiatky, ktoré by sme mohli navštíviť. Bola nám pridelená aj mladá delegátka Betka, ktorá žije vo Francúzsku zopár rokov. Bola veľmi príjemná a sprevádzala nás po pamiatkach Lyonu, ako aj z hotela na štadión, pretože doprava bola v celom meste obmedzená z dôvodu finálového zápasu.

Vo finále súperilo Atlético proti Marseille, kto bol vaším favoritom?

Naším favoritom bolo Atlético Madrid. Síce som odmalička verným fanúšikom Realu, jeho mestský rival však hrá tiež veľmi pekný futbal. Nakoniec Marseille porazil rozdielom triedy. Výsledok len odzrkadlil výbornú hru celého mužstva. Určite bol lepším tímom a výhru si právom zaslúžil.

Ako to vyzeralo pred zápasom? Bolo počuť chorály oboch táborov po celom meste?

Keď sme pred zápasom chodili po meste, od rána bolo všade ticho. V centre Lyonu boli nejaké súťaže a program s motívom finále EL. Okolo 14-tej hodiny dorazili fanúšikovia Marseille a začala sa tá správna futbalová atmosféra. Skandovali svoje futbalové heslá, zapaľovali dymovnice a dvíhali nad hlavu maketu pohára víťaza EL. Po priaznivcoch z Atlética nebolo ani stopy, až kým sme neprišli do metra. Tam už bolo počuť chorály červeno-bielych.

Potom sa pridali aj fanúšikovia Marseille a keď dospievali Španieli, začali Francúzi. Všetko to bolo v priateľskej atmosfére. Potom z bezpečnostných dôvodov oddeľovali priaznivcov Marseille od fanúšikov Atlética, cudzincov, ktorí išli na zápas, a tiež obyvateľov Lyonu. V metre a v električke sme cestovali s Madridčanmi, ktorí sa nám počas cesty postarali o zábavu. Bola to jedinečná atmosféra, ktorú by mal zažiť každý fanúšik futbalu.

Vrchol EL sa uskutočnil na štadióne vo francúzskom Lyone, ktorý pojme 57-tisíc divákov. Aká bola atmosféra počas zápasu? Koho bolo viac počuť – Francúzov či Španielov?

Z hľadiska futbalu to boli určite Španieli. Bolo úžasné počúvať ich chorály. Francúzi síce nezaostávali, ale prepašovali si na štadión pyrotechniku, a preto bol na chvíľku dokonca prerušený zápas. Zapaľovali dymovnice a hádzali na ihrisko petardy. To jediné ma zo zápasu mrzelo. Na druhej strane, každú peknú akciu diváci odmenili ováciami a potleskom, či už fandili Marseille alebo Atléticu. To bolo to správne futbalové.

Mali ste na ihrisku obľúbeného hráča alebo futbalistu, na ktorého ste sa najviac tešili?

Určite som sa tešil na hráčov ako Oblak, Gabi, Diego Costa. Najviac to však bol Antoine Griezmann. Je to kľúčový kanonier tímu, čo aj dokázal dvomi gólmi. Je neuveriteľne rýchly, sebavedomý, výborný strelec a driblér.

Vládla u vás a vášho otca spokojnosť s konečným víťazom (Atléticom), resp. predvedeným futbalom?

Atlético sme tipovali ako víťaza už pred zápasom. Nečakali sme síce až takú prevahu, ale zápas bol veľmi dobrý. Marseille sa síce nedokázalo veľmi presadiť, ale to len zodpovedalo tomu, ako bolo Atlético výborne pripravené na finále EL. Každý hráč hral zodpovedne a ako tím boli skvele zohratí.

V rámci zájazdu ste absolvovali aj prehliadku Lyonu. Páčilo sa vám toto mesto? Čím na vás zapôsobilo?

Lyon je veľmi pekné historické mesto, plné pamiatok. Navštívili sme Katedrálu St. Jean, múzeum, ktoré bolo v podstate sídlom bratov Lumiérovcov, zakladateľov filmu. Taktiež pravdepodobne najväčšiu pýchu Lyonu – Baziliku Notre-Dame de Fourvière. Odtiaľ bol nádherný výhľad na celý Lyon.

Vue arŽrienne du Rh™ne dans sa traversŽe de Lyon
… Le Rh™ne c’est celui qui est ˆ gauche de la photo

Čo vám zo zájazdu/zápasu najviac utkvelo v pamäti?

Najväčší zážitok bol jednoznačne samotný zápas. Vynikajúca atmosféra, ktorú sme zažili na štadióne, by som doprial každému fanúšikovi futbalu. Bol to náš splnený sen.

Zopakovali by ste si podobný zážitok?

Veľmi by som chcel ísť na El Clásico a na finále Ligy majstrov. Po predchádzajúcej skúsenosti na to určite využijem služby CK FutbalTour.sk, pretože sme boli veľmi spokojní.

Radi by ste zažili svetový futbal naživo?