Všetko o Camp Nou

Pôvodný článok nájdete na Forca Barca

Viac ako 100 miliónov sledovateľov na sociálnych sieťach a vlastný televízny kanál sú dôkazom toho, že FC Barcelona je jedným z najúspešnejších futbalových tímov na svete. Do roku 2018 tím nazbieral celkovo 85 trofeji. Deloitte Football Money League, ktorá hodnotí kluby podľa príjmu generovaného zo zápasov je FC Barcelona na 3. mieste. Vďaka svojej popularite a úspechu sa štadión Camp Nou stal jednou z hlavných turistických atrakcií v Španielsku.

AKCIA: Prehliadka Camp Nou lacnejšie!

V tomto článku sa dozviete všetko o štadióne Camp Nou, vrátane ceny lístkov, rád ako si kúpiť lístky na zápas, ako sa dostať do Camp Nou, ako vyslovovať Camp Nou, dozviete sa fakty o štadióne, o jeho prestavbe, o reštauráciách v blízkosti Camp Nou a o ubytovaní neďaleko štadióna.

FC Barcelona: Viac ako klub

V roku 1898 prišiel do Barcelony švajčiarsky športový fanatik Hans Gamper. V roku 1899 sa Gamper rozhodol nájsť ďalších hráčov, ktorí majú záujem  vytvoriť v meste  futbalový tím. Nakoniec sa spolu s jedenástimi mužmi z rôznych krajín stretli s futbalovým klubom Barcelona. Jeho cieľom bolo vytvoriť taký klub, ktorý by spojil ľudí rôzneho pôvodu dokopy, aby ho zároveň mohli aj riadiť. Ako znak vďačnosti Katalánsku za to, že ho privítal v regióne vymyslel Hans slogan „Més que un club“ alebo „Viac než len klub“. Aj v súčasnosti klub stále reprezentuje Gamperove pôvodne hodnoty: katalánska identita, demokracia a univerzálnosť.

Prehliadka Camp Nou

K dispozícií sú 2 rôzne typy prehliadok:

Prehliadka štadióna: zahŕňa kompletnú návštevu múzea a prehliadku ako aj panoramatický výhľad.

Prehliadka štadióna plus: zahŕňa kompletnú návštevu múzea a prehliadku, panoramatický výhľad, virtuálny zážitok s okuliarmi VR a plus multimediálneho zvukového sprievodcu k tomu.

Ceny prehliadok

Ceny sa líšia od druhu prehliadky, ktorú si zvolíte:

Prehliadka štadióna: lístky začínajú na 20 €.

Prehliadka štadióna plus: lístky začínajú na 30 €.

Časové ohraničenie prehliadok:

Prvá prehliadka začína o 9:30 ráno a posledná je o 18:00.

Odporúčame ísť čím skôr pretože prehliadky sú veľmi obľúbené pri školských výletoch, takže sa vám môže ľahko stať, že budete stáť v rade plnom študentov. Čas na prehliadku je len a len na vás,  neexistuje žiadny časový limit, takže si môžete pokojne vychutnať prehliadku štadióna.

Existuje niekoľko smerov, ktorými sa prehliadka uberá:

Tunel do múzea

Hneď ako vstúpite do tunela, personál vám ponúkne profesionálne fotografie, ktoré si môžete zakúpiť na konci prehliadky ako pamiatku (je na vás ako sa rozhodnete). Potom prejdete do múzea Camp Nou, kde nájdete všetky trofeje, ktoré FC Barcelona získala od začiatku svojej  hráčskej histórie rovnako ako historické, ale aj súčasné kopačky hráčov, tričká či podpísané futbalové lopty.

Miestnosti na tlačové konferencie a relaxačné miestnosti

Pokračujete smerom k miestnosti, kde hráči poskytujú rozhovory novinárom. Potom sa presuniete do miestnosti s masážnymi stolmi, sprchami a vírivkou, v ktorej hráči relaxujú po ťažkom zápase.

Prehliadka ihriska  

Nepochybne je táto časť prehliadky tá, ktorá vo vás zanechá hlboký dojem: Vyskúšate sa na pár minút vcítiť do role slávneho futbalistu, ktorý prechádza cez tunel na ihrisko. Môžete si sadnúť na stoličky trénerov a spokojne si vychutnať atmosféru štadióna.

Komentátorsky box a Megastore

Pri pohľade na ihrisko z boxu komentátorov sa budete cítiť ako keby ste boli na vrchole sveta. Po tom čo si vychutnáte ten úžasný výhľad na ihrisko, prejdete cez obchod s oblečením a rôznym sortimentom FC Barcelona, kde si môžete kúpiť čokoľvek čo by ste si želali, vrátane kúsku trávnika v tvare loptičky.

Lístky na zápasy

Ak sa chcete zúčastniť zápasu na Camp Nou, musíte si samozrejme kúpiť lístok. Môžete si ho zakúpiť na oficiálnej webovej stránke FC Barcelona alebo od CK FutbalTour. Ceny sa môžu líšiť v závislosti od typu zápasu a tímu, ktorý hra proti Barcelone. Ak chcete lacnejšiu letenku, odporúčame si ju rezervovať vopred. Môže sa stať, že sa držitelia permanentiek rozhodnú nezúčastniť sa na zápase, sedadlo sa potom uvoľní pre verejnosť a ak máte šťastie, môžete si kúpiť lístky aj s 50% zľavou.

1. Ktorý zápas si vybrať a za akú cenu

Ceny sa môžu značne líšiť, za lístky na niektoré zápasy dáte len 10 €  pričom za niektoré lístky zaplatíte až 1000 €. Lacnejšie lístky sú na zápasy, ktoré sa odohrávajú vždy medzi októbrom a februárom. Najdrahšie lístky sú vždy počas mesiacov máj a august pretože v týchto mesiacoch sa hrajú veľké rozhodujúce zápasy.

2. Výber sedadla

Pri výbere sedadla je potrebné vziať do úvahy viac veci a to výhľad, atmosféru a určite aj cenu sedadla.

Bez ohľadu na to, kde sa rozhodnete sedieť, môžete si byť istí, že budete mať dobrý výhľad na ihrisko. Samozrejme, že čim vyššie sedíte, tým lepší výhľad sa vám naskytne avšak nebudete mať možnosť vidieť hráčov zblízka. Platí tu jednoznačne rovnica: čím vyššie sedadlo, tým lačnejší lístok.

Camp Nou alebo Nou Camp?

Camp Nou alebo Nou Camp?  V katalánčine môže „nou“ (nový) ísť pred alebo po „zemi“(camp), teda obidve možnosti by boli technicky správne.  Obidve pomenovania boli skutočne správne až do roku 2001 kedy prezident Joan Gaspart zvolal referendum, na ktorom členovia klubu hlasovali, ktorý názov sa bude používať. Väčšina hlasov, 68,25% bolo za Camp Nou ako oficiálny názov štadióna.

V pôvodných plánoch sa hovorilo o tom, že štadión pomenujú po Joanovi Gamperovi, ktorý klub založil. Avšak kvôli jeho spojenectvu s katalánskym nacionalizmom sa francúzske úrady postavili proti tomu. Štadión nakoniec nazvali „Estadio del FC Barcelona“.

Výslovnosť Camp Nou

Výslovnosť spôsobuje ťažkosti nejednému cudzincovi. Pri vyslovovaní „Camp“ Katalánci upustia od písmenka „p“ na konci slova. Vysloviť „nou“ je trocha zložitejšie. Mnoho ľudí to vyslovuje ako anglické slovo „no“ alebo „now“. Správny spôsob ako vysloviť toto slovo je dať prízvuk na písmeno „o“ (ako keby ste vyslovovali v anglickom jazyku slovo „hot“) s „u“ na konci. Podobný ekvivalent je v anglickom jazyku slovo „know“.

Nový Camp Nou

Camp nou je nepochybne jednou z najobľúbenejších turistických atrakcií v Barcelone. Vzhľadom na to, koľko obľúbených turistických atrakcií sa v katalánskom hlavnom meste nachádza, popularita štadióna zobrazuje ako významne je futbal prepojený s mestom.

Klub investoval 360 miliónov EUR do renovácie Camp Nou, ktorý je súčasťou projektu s názvom Espai Barça vo výške 600 miliónov EUR. Projekt plánujú dokončiť  v sezóne 2022-23.

Pôvodne klub zvažoval, že sa presťahuje na iné miesto, ale 85 000 držiteľov permanentiek je vysoké číslo na to, aby zvážili svoje prvotné rozhodnutie a zvolili radšej renováciu 60 ročného štadióna.  Zlepší sa WiFi pripojenie, ktoré využíva stále väčší počet divákov, upravia sa poskytované VIP služby a pribudne 6000 nových miest na sedenie.

Aby sa zlepšil prístup k štadiónu, plánuje sa zbúrať súčasné parkovisko, ktoré nahradí podzemné parkovisko. Upraví sa prvé poschodie štadióna tak, aby sa zlepšila viditeľnosť. Po obvode celej budovy budú na každej úrovni vystavané vonkajšie terasy s cieľom motivovať fanúšikov, aby zostali na štadióne dlhšie a vychutnali si zážitok aj po zápase.

Fakty o Camp Nou

Kapacita štadióna: 99 354 sedadiel

Štadión bol pôvodne navrhnutý tak, aby sa tam zmestilo 90 000 ľudí, čo je o 30 000 viac, ako mal predchádzajúci štadión. V roku 1980 ho rozšírili o vrchné poschodie a to kvôli blížiacim sa futbalovým majstrovstvám sveta, ktoré sa konali v roku 1982. Rekonštrukčnými prácami sa zvýšila kapacita štadióna na viac ako 120 000 sedadiel. Avšak UEFA uvalila niekoľko obmedzení, čo znamenalo zníženie počtu miest.

V priebehu rokov sa na štadióne udiali tieto 3 významné zmeny:

1. Pridanie tretieho podlažia kvôli svetovému poháru v roku 1982.

2. Vynovenie prvého podlažia v roku 1994.

3. Vybudovanie klubového múzea.

Rozloha Camp Nou

Maximálna výška štadióna je 48 metrov (250m x 220m) a pokrýva plochu veľkú 55 000 m2.  Vzhľadom na obmedzenia stanovené UEFA-ou bola veľkosť plochy pokrytej trávou GrassMaster zmenšená na 105m x 68m.

Ako sa dostať na Camp Nou

Existuje viacero spôsobov, ako sa dostať na štadión:

Metro

Ak pôjdete smerom ku Gol Nord, zvezte sa metrom po zelenej línií (L3) na stanicu Maria Cristina, Les Corts alebo Palau Reial. Ak pôjdete smerom ku Gol Sud, zvoľte si trasu po modrej línií (L5) na stanicu Collblanc alebo Badal pretože sú bližšie. Všetky tieto stanice metra obklopujú štadión preto sa nemusíte báť v prípade, že zabudnete vystúpiť na niektorej zastávke, môžete jednoducho vystúpiť na nasledujúcej.

Električka

Ak si zvolíte cestu električkou, smerujte po trase T1, T2 alebo T3 a vystúpte buď na zastávke Pius XII alebo Palau Reial. Mali by ste rátať aj s tým, že v čase zápasov sú električky vždy preplnené.

MHD

Je mnoho liniek MHD, ktoré vás zavedú na štadión. Tu sú niektoré: číslo 7, H8, 15, 33, 43, 56, 63, 67, 68, 70, 72, 74, 78, 113, 157, 158 či 167.

Auto

Na štadión sa môžete dostať aj autom a zaparkovať na parkovisku, ktoré je priamo na štadióne. V deň zápasu sú však parkovacie miesta vyhradené pre členov klubu.

História Camp Nou

Otvorenie prvého štadióna

Zo začiatku klub hrával na rôznych miestach až kým nakoniec našli „domov“ na mieste Camp de Les Corts, ktorý otvorili 20. mája 1922 priateľským zápasom medzi Barcelonou a Saint Mirren, tímom zo Škótska. Štadión mal kapacitu 22 000 ľudí, no museli ho niekoľkokrát prerobiť, aby vytvorili priestor pre neustále narastajúci počet fanúšikov.

Katalánsko verzus Španielsko

24. júna 1925 sa Les Corts stal symbolom katalánskeho odporu voči ústrednej vláde. Barcelona zorganizovala zápas spolu s katalánskou organizáciou Orfeón Catalán, spevácky zbor v katalánskom hlavnom meste. Spočiatku úrady odmietli udeliť povolenie na zápas. Hneď ako sa hrala španielska národná hymna, davy sa začali búriť, vyvádzať a znepokojovať španielske úrady, ktoré nakoniec dali štadión zavrieť na 6 mesiacov. Táto doba sa neskôr znížila len na 3 mesiace.

Napriek niekoľkým rozšíreniam, pozemok jednoducho nebol dosť veľký, preto sa rozhodli vybudovať nový základ. 21. apríla 1957 Barcelona hrala svoj posledný zápas na štadióne Les Corts proti Seville. V roku 1966 bol štadión nakoniec zbúraný. Na mieste, kde bol pôvodne štadión je teraz Parc de Les Corts.

Otvorenie nového miesta

Po mnohých diskusiách sa komisia rozhodla položiť prvý kameň Camp Nou pred očami vyše 60 000 fanúšikov presne 28. marca 1954. Pod návrh štadióna sa podpísali Francesc Mitjans i Miró a Josep Soteras Mauri. Stavebné práce vykonávala firma Ingar SA.

Klub nakoniec otvorili 24. septembra 1957 – „the Día de la Mercè“ (Mare de Déu de la Mercè), patrón Barcelony. Celé mesto bolo vyzdobené v barcelonských farbách. Štadión požehnal aj arcibiskup z Barcelony Gregorio Modrego. Aj napriek tomu, že štadión ešte nebol dokončený, viac ako 90 000 fanúšikov vrátane francúzskych ministrov sa zúčastnilo otvorenia. Zástupcovia všetkých hlavných futbalových klubov v Katalánsku  vystupovali na ihrisku spolu s členmi ostatných športových tímov. Taktiež sa pred zápasom pustila nová hymna. Počas polčasu sa tancoval aj typický katalánsky kruhový tanec „sardana“ a nakoniec vyvrcholením otvorenia bolo vypustenie 10 000 holubíc.

Reštaurácie v okolí CAMP NOU

Tapas 24 Camp Nou

Táto reštaurácia ponúka kvalitné tapas, ktoré ocenil aj Michelinsky šéfkuchár Carles Abellan. Reštaurácia má dve obrazovky na sledovanie zápasov naživo. Ponúka tradičné jedlá ako sú patatas bravas, mäsové guličky, ruský šalát, sendviče či chobotnicu.  Bar je otvorený každý deň od deviatej do jedenástej a počas zápasov aj dlhšie. K dispozícií sú 2 obrovské terasy a členovia majú zľavu 5%.

In Tour Bar

Tento bar sa nachádza vo vnútri štadióna Camp Nou.

Estrella Damm Hall

Tento relaxačný priestor je navrhnutý tak, aby zaujal návštevníka. Je to pivná hala, ktorá ponúka občerstvenie a pivo – má obrovskú rozlohu a to 190 m2 s terasou o veľkosti 480 m2.

Pans & Company

Reštaurácia ponúka čerstvo pripravené sendviče a má pohodlné vonkajšie sedenie. Nachádza sa pri vstupe číslo 9.

Apartmány v blízkosti Camp Nou

Ak sa chystáte na zápas, ktorý sa bude hrať na štadióne Camp nou, pozrite si možnosti ubytovania v blízkom okolí „Les Corts“. V tejto oblasti nie sú apartmány príliš drahé.

Zarezervovať si apartmán vás vždy vyjde lacnejšie ako izba v hoteli. Ak cestujete ako skupina, je možné vyjednať aj skupinové zľavy. Vždy je však potrebné vopred overiť, či apartmán spĺňa vaše predstavy za danú cenu. V Barcelone je totiž množstvo ponúk na prenájom apartmánov.

Poďte na Barcelonu s oficiálnym partnerom CK FutbalTour.sk – kompletná ponuka zájazdov