Všetko, čo potrebujete vedieť o majstrovstvách Európy

Píše Samuel Ďurinský

Štyri roky uplynuli ako voda a na scénu tak prichádzajú ďalšie majstrovstvá Európy. Už na poslednom šampionáte sa počet účastníkov zvýšil z obvyklých 16 na 24 a rovnaké číslo krajín o triumf na európskom šampionáte zabojuje aj budúci rok. Mužstvá budú rozdelené do šiestich skupín po štyroch účastníkoch, z ktorých prvé dva tímy automaticky postúpia do osemfinále. Najlepších 16 družstiev ešte doplnia štyri najlepšie tímy z tretích miest skupín.

Premiérovo vo svojej 60-ročnej histórii však turnaj nebude mať dejisko v jednej či dvoch krajinách. Šampionát totiž bude hostiť 12 štátov z celej Európy. Na Britských ostrovoch nájdeme hneď tri dejiská. Prvým je škótsky Glasgow, kde sa na štadióne Hampden Park odohrajú tri skupinové zápasy a jeden osemfinálový. Podobne sa zápasy odohrajú aj v Dubline v miestnej Dublin Aréne.

Odporúčame: Rozpis zápasov ME 2020

Londýnske Wembley bude okrem skupinových a jedného osemfinálového zápasu hostiť aj obe semifinále a finálový zápas turnaja. Tento štadión prebral právo hostiť zápasy od Belgického Brusselu, ktorý mal problém s postavením štadióna na čas, UEFA sa tak rozhodla zápasy prisúdiť Anglicku. Ide tiež o najväčší stánok spomedzi všetkých dejísk, s kapacitou okolo 90 000 ľudí.

Španieli sa môžu tešiť na tri skupinové a jeden osemfinálový zápas v Bilbau na štadióne San Mames. Rovnaký počet a typ zápasov sa odohrá aj v Amsterdame (Johan Cruyff Arena), Kodani (Parken Stadium), Budapešti (Puskas Arena) a v Bukurešti (Arena Nationala). Tri skupinové a jeden štvrťfinálový zápas sa pre zmenu odohrajú v Mníchove (Allianz Arena), Ríme (Stadio Olimpico), kde sa odohrá otvárací zápas turnaja, Petrohrade (Krestovskij Stadium) a v Baku na Olympijskom štadióne.

Dvadsiatim krajinám sa už na šampionát podarilo kvalifikovať pomocou klasického kvalifikačného procesu, kde sa 55 účastníkov rozdelilo do desiatich skupín, z ktorých automaticky prvé dve mužstvá postúpili na šampionát. Ide o Nemecko, Belgicko, Taliansko, Rusko, Poľsko, Ukrajinu, Španielsko, Turecko, Francúzsko, Anglicko, Česko, Švédsko, Rakúsko, Portugalsko, Chorvátsko, Holandsko, Švajčiarsko, Dánsko, Wales a Fínsko (prvýkrát vo svojej histórii).

The #EURO2020 groups have been drawn! 😍Which matches are you excited for?

Uverejnil používateľ UEFA EURO 2020 Sobota 30. novembra 2019

Hostiteľské krajiny, ktorým sa podarilo kvalifikovať priamo z kvalifikácie, budú mať tiež výhodu troch domácich zápasov na šampionáte. Jedinou výnimkou je Rusko, ktoré podobne ako Dánsko, ktoré sa nachádza spolu s nimi v skupine B, postúpilo na turnaj cez už ukončený kvalifikačný proces. Oba tímy však nemôžu hrať doma všetky tri zápasy v skupine, musel tak rozhodovať los, ktorý túto výhodu prisúdil Dánsku. Rusi doma odohrajú dva skupinové zápasy.

O zvyšné štyri miesta zabojuje 16 tímov, ktoré sa dostali do play-off pomocou Ligy národov. Mužstvá sú rozdelené do štyroch skupín, v ktorých sa odohrajú dva semifinálové a jeden finálový zápas. Víťaz každej skupiny postúpi automaticky na EURO. V skupine A sa stretnú Bulharsko, Maďarsko, Island a Rumunsko. V skupine B o postup zabojujú aj naši reprezentanti, spolu s Bosnou a Hercegovinou, Severným Írskom a Írskom. V skupine C sa nachádza Nórsko, Srbsko, Škótsko a Izrael, skupine D tvoria Gruzínsko, Bielorusko, Severné Macedónsko a Kosovo.

Slovensko sa v semifinálovom zápase stretne na domácej pôde s Írmi, a to 26. marca 2020. Ak sa im v tomto stretnutí podarí zvíťaziť, o postup zabojujú vo finálovom zápase 31. marca 2020 s víťazom zápasu Bosna a Hercegovina – Severné Írsko. V tomto prípade však budeme v role hosťujúceho mužstva. V prípade postupu na šampionát by sme sa predstavili v skupine E spolu so Španielskom, Švédskom a Poľskom.

„Skupinou smrti“ môžeme rozhodne nazvať skupinu F, v ktorej si sily zmerajú Portugalsko, Francúzsko a Nemecko. Ide o troch semifinalistov posledných majstrovstiev Európy. Zaujímavá bude určite aj skupina D, kde sa okrem našich susedov z Čiech stretnú aj Anglicko a Chorvátsko, teda krajiny, ktoré si sily zmerali v semifinále posledných majstrovstiev sveta. Doplní ich ešte víťaz play-off skupiny C.

Turnaj štartuje 12. júna 2020 a trvať bude presne mesiac.


FOTO: Facebook/UEFA EURO 2020