Vratislav Greško: Máme sa na čo tešiť, Inter a Liverpool určite predvedú výborný futbal

4 minúty čítania

Osemfinálový žreb Ligy majstrov dal dohromady veľmi zaujímavé dvojice. Zo slovenského pohľadu nás najviac zaujíma súboj Interu Miláno s FC Liverpool, lebo veľkou oporou ,,nerazzurri“ je slovenský stopér Milan Škriniar.  O tomto meraní síl sme sa porozprávali s Vratislavom Greškom, ktorý na začiatku sezóny 2000/2001 podpísal štvorročný kontrakt práve s Interom Miláno a odohral zaň 41 stretnutí.

Čo očakávate od dvojzápasu Inter Miláno – FC Liverpool? Môže taliansky klub, ktorý sa po dekáde prebojoval do vyraďovacej fázy, znepríjemniť úlohu favorita anglickému gigantovi?

Narazia na seba dva top tímy, ktoré majú výbornú formu. Z môjho pohľadu je to absolútny šláger osemfinále Ligy majstrov. Myslím si, že fanúšikovia sa majú na čo tešiť, určite to bude výborný futbal vo vybičovanej atmosfére v Miláne i v Liverpoole. Inter má predpoklady zohrať s výborným súperom veľmi dobrú partiu. Pravda, Liverpool bude neskutočne tvrdým orieškom, lebo Premier League je pre mňa absolútna top liga, v ktorej je veľa výborných mužstiev.

Interu sa  pred začiatkom tohto ročníka po odchode trénera Antonia Conteho, opôr Achrafa Hakimiho a Romelua Lukakua v boji o prvenstvo nedávali veľké šance. Realita je však úplne iná, séria jedenástich zápasov bez prehry ho vyniesla na čelo tabuľky Serie A. Má teda celkom dobré šance obhájiť majstrovský titul?

Interu sa veľmi dobre podarilo nahradiť tieto opory, najmä Lukakua, ktorý odišiel do Chelsea.  Džeko hrá výborne, strieľa góly a tiež na ne prihráva. Ešte lepšiu voľbu urobil pri novom trénerovi. Simone Inzaghi je výborný tréner, ktorého keď vidím ako na lavičke funguje, tak je to pre mňa určitým spôsobom inšpirácia. Má víťaznú mentalitu, odvádza výbornú prácu,  pôsobí veľmi energicky a toto všetko sa prenáša aj na hráčov. Inter považujem za top favorita na zisk majstrovského titulu a to z toho dôvodu, že hrá veľmi vyrovnane, kompaktne, uvoľnene, je trpezlivý, ale zároveň dokáže držať tempo a neustále sa zlepšuje.

Opora zadných radov Interu Miláno Milan Škriniar je počas každého prestupového obdobia spájaná s tými najväčšími futbalovými klubmi v Európe. Myslíte si, že v tomto roku odíde do nejakého veľkoklubu?

Na to sa treba opýtať jeho manažéra Karola Csontóa. Reči sa hovoria a chlieb sa je, podľa mňa nikde neodíde. Isteže, médiá sú na to, aby prinášali rôzne špekulácie ohľadne veľkých prestupov.  Niekedy je v takýchto prípadoch menej viac, radšej desaťkrát merať a raz strihať. Inter funguje veľmi dobre a navyše náš reprezentant je v tomto klube veľmi spokojný.

Milan Škriniar má za sebou najúspešnejší rok vo svojej kariére. V minulej sezóne výrazným spôsobom pomohol Interu po jedenástich rokoch získať majstrovský titul a v tomto ročníku je tiež jeho veľkou oporou.  Môže byť ešte lepším hráčom?

Podľa mňa stále má ešte veľké rezervy a preto sa môže výrazne zlepšovať. Navyše je mladý, hrá konštantne a pokiaľ ho nepostihne nejaké väčšie zranenie a celý tím bude fungovať ako doteraz, tak bude ešte kvalitnejším hráčom.  Dlhšie mu trvalo kým si zvykol na systém 3-5-2, lebo my sme na Slovensku odchovaní na schému štyroch obrancov 4-3-3, alebo 4-3-2-1, či  4-1-3-2. Nie je to jednoduché hrať na troch obrancov, lebo sa od nich vyžaduje dynamika, rýchlosť bez lopty a aj s ňou. V tomto má rezervy, možno nemá dynamiku na prvých päť metrov, ale svojou predvídavosťou a výbornou fyzickou pripravenosťou dokáže tieto svoje prednosti veľmi dobre využívať v prospech kolektívu.

FC Liverpool nedávno neskóroval prvýkrát po 34 súťažných dueloch, v ktorých dal vždy aspoň jeden gól, keď nečakane prehral v Leicesteri 0:1. Je vôbec možné, aby Inter  tento valec zastavil?

Liverpool podobne ako Inter je už dlhšie pokope, je mimoriadne stabilný a má ohromné skúsenosti z ťažkých zápasov. Tento tím je stavaný na veľké a rozhodujúce stretnutia. V dôležitých momentoch je extrémne silný. V nedávnej minulosti vyhral Ligu majstrov, Premier League, takže v tomto dvojsúboji bude rozhodovať aktuálna forma. Bude to aj o individualitách, preto si myslím, že obidva tímy sa skvele pripravia na obidva zápasy.

V čom je iný súčasný Inter v porovnaní s mužstvom, za ktoré ste hrávali vy?

Za ten čas, čo som za Inter hrával, je všetko iné. V Serii A sú úplne iní hráči, veľa klubov prešlo z rúk talianskych majiteľov do zahraničných. Veľmi málo klubov zostalo takých tradičných, veď vidíme, akou cestou sa vybrali milánski rivali Inter a AC. Juventus Turín je jeden z mála rodinných klubov. Takže porovnávať niečo, čo bolo pred vyše dvadsiatimi rokmi je už teraz zbytočné. Je úplne iná doba a futbal sa pohybuje v odlišnej finančnej sfére, ako kedysi. Myslím tým hlavne na prestupy, kde znehodnotenie peňazí je obrovské.

CHCELI BY STE TENTO OSEMFINÁLOVÝ SÚBOJ VIDIEŤ NA VLASTNÉ OČI?

VYCESTUJTE S NAMI DO MILÁNA ALEBO LIVERPOOLU:

Letecký zájazd na Inter Miláno – Liverpool

Letecký zájazd na Liverpool – Inter Miláno