Vracia sa londýnska klasika! Fulham už nechce byť len „jojo“

3 minúty čítania
Autor: David Zlomek

Spoločne s Norwichom sa im hovorí „jojo kluby“. Prečo? Pretože do Premier League postúpia len preto, aby z nej o rok zostúpili. Hore, potom dole. Ako jojo. Fulham má ale určite vyššie ambície, než opäť spadnúť. Ostatne, mnoho tradičnejších celkov nenájdete. Spoločne s nimi putujú medzi smotánku Bournemouth a Nottingham Forest.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram.

Základom je poučiť sa z minulosti

Takú dominanciu čakal málokto. Fulham prešiel svoju konkurenciu v Championship nebývalým štýlom, rozhodnuté o majstrovi bolo dávno pred koncom sezóny. Náskok na druhého činil síce iba dva body, ale keby nedošlo k výpadku formy pred koncom sezóny (štyri prehry zo siedmich zápasov), rozhodne by to vyzeralo inak. Minimálne predpoklady na zotrvanie v najvyššej súťaži tak Fulham má.

Základ úspechu? Mnohí by povedali: nezblázniť sa z balíka, čo do klubu za postup medzi smotánku pristane. Možno si totiž ešte spomeniete na to, ako to dopadlo nedávno. Pred sezónou 2018/19 sa do tradičného klubu sa navalili slávne mená. Tie ale nezaručujú úspech, a tak sa Fulham pakoval z predposledného miesta zase o poschodie nižšie. Za veľké peniaze prišiel Jean Michaël Seri, Aleksandar Mitrović, Alfie Mawson, Ryan Babel, Lazar Markovič, Andre Schurrle, Calum Chambers alebo Luciano Vietto. Dohromady prišlo pätnásť nových hráčov!

Nastal čas sa ukázať v Premier League

Pri dvoch menách zo zoznamu sa musíme zastaviť. Prvým je fenomén Aleksandar Mitrovič. Srbský borec totiž v minulom ročníku nastrieľal 43 gólov v 44 zápasoch! Úplne neuveriteľná bilancia, vďaka ktorej je rekordérom Championship. Ak je niekto, na koho si budú musieť hviezdni obrancovia v Premier League dávať pozor, je to práve Mitrovič. Ale nielen on je veľkým lákadlom fanúšikov, ktorí na Fulham vycestujú.

Pre slovenských milovníkov anglického futbalu je dôležité meno Marek Rodák. Ten vychytal Fulhamu postup z druhej ligy už po druhýkrát. V prvom prípade, ho v sezóne 2020/2021 odsunul na lavičku Alphonse Areola, ktorý prišiel do Londýna na hosťovanie. Tentokrát všetci dúfame, že dostane oveľa viac priestoru a žiadna z prípadných posíl neodsunie Mareka na druhú koľaj. S tým by určite nebol spokojný ani samotný brankár a tak je jeho zotrvanie vo Fulhame stále otázne.

Vedeli ste, že… ?

  • Craven Cottage leží priamo pri Temži a len pol hodiny chôdze od štadióna Chelsea. Na tomto štadióne sa natáčal aj videoklip k svetovému hitu „Beautiful Life“ (na videu v čase 2:06 – https://www.youtube.com/watch?v=wh-07BzfgYY)
  • Nottingham Forest je dvojnásobným víťazom predchodcu LM a o ich bývalom legendárnom trénerovi (Brian Clough) je natočený dokonca film „The Damned United“
  • Bournemouth má najmenší štadión v histórii PL (11 329 divákov) a ich súčasným trénerom je nedávny hráč a tréner Fulhamu, Scott Parker
Zdroj: theguardian.com / foto: Bob Thomas

História je ich pýchou

Najstarší profesionálny londýnsky klub (1879) patrí k najzavedenejším značkám v Anglicku. Mimoriadnu slávu zažil pred niekoľkými rokmi, keď sa na Craven Cottage dokonca hralo semifinále európskej ligy. Slávny štadión je nutné spomenúť trochu bližšie. Nádherný stánok je zakaždým pýchou Premier League, a to vďaka svojej tradícii a dreveným tribúnam. Bude aj teraz, a to aj napriek tomu, že štadión bude zo značnej časti zrekonštruovaný. Je však jasné, že duch histórie vás pobozká hneď, čo štadión uvidíte.

Okrem Fulhamu postupuje aj Bournemouth, v posledných rokoch zanechávajúci stopu v Premier League, a Nottinhgam Forest. Zvlášť pre druhý menovaný klub ide o veľkú slávu, v minulom ročníku sa dlho búchal pri dne, aby potom vďaka zmene manažéra vyletel až na vrchol! Najvyššiu ligu si „The Tricky Trees“ zahrajú po dvadsiatich troch rokoch!

Vycestujte s nami na zápasy Premier League: Kompletná ponuka zájazdov