Vo veku 54 rokov zomrel superagent Mino Raiola

2 minúty čítania
Autor: David Zlomek

Ako lavína sa štvrtok futbalovým svetom začala šíriť správa o smrti Mina Raiolu. Média sa predbiehali so zverejnením tejto informácie, ale on celému svetu ukázal, že sa nevzdal. Žiaľ, dnes svoj boj o život už vyhrať nedokázal.

Žiadny tím netrénoval, ani v ňom nehral, napriek tomu ale patril ku kľúčovým postavám svetového futbalového diania. Pod svojimi krídlami mal ako agent tie najväčšie hviezdy.

„Mino bojoval až dokonca s rovnakou silou, akou sa prezentoval pri rokovaniach na obranu našich hráčov. Mino nás urobil hrdými a nikdy si to ani neuvedomil. Svojou prácou sa dotkol toľkých životov a napísal novú kapitolu v histórii moderného futbalu. Jeho prítomnosť bude navždy chýbať“

Zdroj: IG/minoraiola

Narodil sa v roku 1967 v Taliansku, zomrel tak v 54 rokoch. Vyrastal však v Holandsku, kam so svojimi rodičmi odišiel, keď mu bol rok. Vždy mu záležalo na vzdelaní, dôkazom buď dva roky na právnickej fakulte či znalosť siedmich svetových jazykov. Ako futbalista sa nepresadil, ale zostal v jeho prostredí a po krátkej anabáze v agentskej spoločnosti sa vydal na dráhu agenta sám.

Nedvěd ako prvý veľký zárez

Jeho prvý veľký prestup, ktorý sám riadil, bol transfer Pavla Nedvěda zo Sparty do Lazia. To bol však iba začiatok. Postupom času sa vypracoval do pozície jedného z najvplyvnejších agentov v celom futbale, a to aj vďaka svojmu charakteristickému správaniu. Pre svojich klientov chcel vždy to najlepšie a málokedy kývol na kompromis, aj preto ho veľa klubových činovníkov nikdy nemusela.

Zdroj: thetimes.co.uk

Keďže mal ale pod palcom tie najväčšie hviezdy, kluby s ním spolupracovať museli. A to napríklad v roku 2016, kedy zostrojil dovtedy najväčší prestup v dejinách. Návrat Paula Pogby do Manchestru United bol jeho majstrovstvom. Medzi jeho verných klientov patrí okrem Pogby napríklad Zlatan Ibrahimovič, ktorý sa niekoľkokrát zmienil, že na Raiolu nedá dopustiť. Pod jeho krídla patrili aj futbalisti budúcnosti ako Gianluigi Donnarumma alebo Matthijs de Ligt. 

Zdroj: Alexander Hassenstein/Getty Images

Tento rok v lete mal skompletizovať ďalší mega prestup, zastupoval totiž aj Erlinga Haalanda, na ktorého sa tešia v Manchestri City. Mina Raioly boli plné noviny už v januári, keď bol v Miláne hospitalizovaný za účelom neodkladnej operácie. Príčina vtedy nebola spomenutá, ale už teraz je jasné, že operácia mala čo dočinenia s úmrtím.