Vlado Kinder: West Ham môže vysoko rúbať v Premier League i v Európskej lige

3 minúty čítania

West Ham United patrí aktuálne k tomu najlepšiemu, čo anglický futbal ponúka. O tomto klube sme sa porozprávali s Vladimírom Kinderom, slovenským futbalistom roka 1994 a prvým Slovákom, ktorý pôsobil v anglickej Premier League  vo farbách FC Middlesbrough v rokoch 1997 až 2000. Za ten čas s ním postúpil dvakrát do finále Ligového pohára a raz do finále FA Cupu.

„Kladivári“ zvládli odvetu vo Viedni proti Rapidu a už  predstihu postúpili do osemfinále Európskej ligy. Rátali ste s tým, že rolu favorita potvrdia aj v rakúskej metropole?

V Londýne bolo 2:0 pre domácich a predpokladal som, že aj v odvete bude West Ham dominovať na lopte a hoci tréner David Moyes oproti zápasu s Wolverhamptonom urobil v zostave osem zmien, podľa očakávania vyhral a postúpil do osemfinále Európskej ligy. Keďže v Rakúsku vyhlásili nový lockdown, škoda, že sa hralo bez divákov, ktorí by zápasu určite vytvorili výbornú atmosféru. Anglickú Premier League pravidelne sledujem a v súčasnosti ,,kladivári“ so svojím vyváženým mužstvom patria medzi jej ozdoby.

Zverenci trénera Davida Moyesa prvý raz v tejto sezóne prehrali v Premier League dva zápasy v rade, vonku vo Wolverhamptone 0:1 a v Manchestri so City 1:2. Myslíte si, že prežívajú menšiu krízu?

Premier League je najťažšia súťaž na svete, každý zápas pre všetkých aktérov je veľmi ťažký. V takej dlhodobej súťaži na každé mužstvo príde slabšia chvíľa. West Ham ma naposledy trošku proti City sklamal menšou aktivitou v prvom polčase. Na druhej strane si treba uvedomiť, že City je doma mimoriadne silné a po hernej stránke je to azda najlepšie anglické mužstvo. Dokázalo to aj v Lige majstrov proti hviezdami nabitému Parížu St. Germain, nad ktorým zaslúžene vyhralo po veľkej prevahe. Takže nemyslím si, že West Ham je v nejakej kríze, bojuje na viacerých frontoch, v nahustenom programe sa našli zápasy, ktoré mu nevyšli podľa predstáv. Tento týždeň hrá dvakrát doma, proti Brightonu a Chelsea, som teda veľmi zvedavý, či sa znova vráti na víťaznú cestu.

West Ham si v Európskej lige však počína veľmi dobre a podľa stávkových kancelárií pred začiatkom súťaže patril medzi najväčších favoritov na triumf v druhej najvýznamnejšej európskej pohárovej súťaži…

Aj Európska liga je kvalitná a náročná súťaž. Na rozdiel od Ligy majstrov sa v nej hrá o jedno kolo viac, takže londýnsky klub ešte čaká veľmi dlhá cesta za prípadným triumfom. Súhlasím však s tým, že patrí medzi kandidátov na víťazstvo v tejto európskej súťaži číslo dva. Sú tu však aj ďalšie tímy s podobnými ambíciami, Neapol, Leicester,  Lyon, Leverkusen a ďalšie.  Z Ligy majstrov spadli do Európskej ligy Dortmund, Petrohrad, zostup o poschodie nižšie hrozí aj Benfice, Barcelone, Portu, AC Milánu, Seville a Atléticu Madrid, takže konkurencia bude v tejto súťaži ešte väčšia ako na jej začiatku.

West Ham po vlaňajšom šiestom mieste v tejto sezóne zatiaľ rúbe ešte vyššie. V Premier League prvú prehru pripravil Liverpoolu, v Ligovom pohári vyradil obidva manchesterské kluby United a City. Mohol by teda prvý raz preniknúť do  prvej štvorky?

West Ham má kvalitný a vyrovnaný káder, tomuto klubu fandím a vždy keď mám čas, tak si rád pozriem jeho zápasy. Zatiaľ sa drží veľmi dobre, pravda, dostať sa do prvej štvorky bude mimoriadne náročné, lebo na toto umiestnenie si brúsi zuby aspoň šesť-sedem tímov. V Anglicku už nejaký čas je veľká šestka, takže vždy dva kluby skončia bez účasti v Lige majstrov.

V tomto tíme pôsobia traja českí reprezentanti Vladimír Coufal,  Tomáš Souček a Alex Král. Čím si vysvetľujete, že prví dvaja sa hneď uchytili a stali sa stabilnými členmi jeho základnej zostavy?

Souček po príchode zo Slavie Praha okamžite zapadol do mužstva. Je silný, vysoký, fyzicky výborne pripravený a hlavne nebezpečný pri štandardných situáciách. V strede poľa odvedie množstvo čiernej roboty. V minulej sezóne bol spolu s Michailom Antoniom najlepším strelcom mužstva, keď dal desať gólov. Coufal jazdí po pravej strane hore-dole, pravda počas jeho zranenia mu pribudol kvalitný konkurent, keď sa na jeho poste výborne uchytil odchovanec Johnson.  Král si na svoju šancu musí počkať, navyše bol aj zranený.

Tréner David Moyes zanechal výraznú stopu v Evertone, kde pôsobil až jedenásť rokov a v ročníku 2005/2006 s ním obsadil skvelé štvrté miesto. O niečo podobné sa teraz snaží aj vo West Hame, už dlhšie sa ukazuje, že si s mužstvom neskutočne sadol…

Moyes a celý realizačný tím už dlhšie odvádzajú dokonalú prácu, z West Hamu vytvorili dokonalý team-work, ktorý výborne šľape na všetkých troch frontoch – Premier League, anglickom Ligovom pohári i v Európskej lige. Ďalšie úspešné pôsobenie tohto mužstva záleží aj od toho, aby mu pre zdravotné problémy nevypadli niekoľkí kľúčoví hráči. V zápase s Liverpoolom si vážne poranil koleno stopér Ogbonna a keďže bude zrejme chýbať do konca sezóny, tak to môže byť citeľná strata.

Z mužstva ,,kladivárov“ z dôležitých hráčov zatiaľ nikto neodišiel, ale jeho najväčšia hviezda, anglický reprezentant Declan Rice, ktorého si v klube cenia na 100 miliónov libier, je stredobodom záujmu viacerých mužstiev. Je teda iba otázka času, kedy zamieri do skutočného top klubu?

Pokiaľ by nejaký klub položil na drevo toľko peňazí, o Ricea sa najviac zaujímajú Chelsea a Manchester United, tak je možné, že v lete budúceho roka odíde.  V Anglicku sú zvyknutí na obrovské prestupy a tento by bol jeden z takých, ktorý by sa zapísal medzi rekordné.

CHCELI BY STE ZAŽIŤ FANTASTICKÚ ATMOSFÉRU DOMÁCICH DUELOV WEST HAMU ČI NIEKTORÉHO Z ĎALŠÍCH TÍMOV PREMIER LEAGUE? VYBERTE SI Z NAŠEJ PONUKY ZÁJAZDOV NA NAJVYŠŠIU ANGLICKÚ SÚŤAŽ!