Pozvánka do Budapešti: Ďalší veľký zápas v 68-tisícovej Puskás Aréne

4 minúty čítania

Po 4 zápasoch Majstrovstiev Európy sa v Budapešti opäť odohrá veľký futbalový zápas. Na „maďarské Wembley“ zavítajú 2. septembra hviezdy z Premier League. Od 20:45 sa odohrá zápas o postup na MS vo futbale 2022 Maďarsko – Anglicko.

Népstadion, predchodca dnešnej Puskás Arény

Vráťme sa trochu do minulosti. Presnejšie do roku 1953, kedy oficiálne otvorili Népstadion (Ľudový štadión) v Budapešti. Vtedajšia komunistická propaganda predstavovala štadión ako najmodernejší v Európe.

Na tú dobu to bola viac ako slušná stavba, ale súdruhovia nemali celkom pravdu. Štadión nemal strechu, tribúny boli ďaleko a ani priestor pred nimi nebol veľmi využiteľný. Mal však kapacitu 80 000 miest s možnosťou rozšírenia na 100 000, čo sa však nikdy nestalo.

népstadion_budapest

Štadión slúžil verejnosti viac ako 60 rokov, keď ho v roku 2016 začali búrať. Nebol to pôvodný zámer, ale ako sa ukázalo, bolo to nevyhnutné. Horná tribúna bola už pred vyše 20. rokmi uzavretá kvôli bezpečnosti, a ani spodná nebola v najlepšej kondícii.

Chceli zachovať aspoň pôvodné prvky, ale po statickom rozbore sa zistilo, že s tribúnami sa už nič nedá robiť. Jediné, čo by bolo možné zachovať, boli ikonické pylóny, ale aj tým dávali len 5 až 7 rokov. Štadión bol teda kompletne zrovnaný so zemou. Jedinou zachovalou časťou ostal tehlový vstup do hlavnej budovy.

Astronomická suma za Puskás Arénu

Keď maďarská vláda v roku 2017 ohlásila, že postaví nový, takmer 70 tisícový štadión za 190 miliárd forintov, verejnosť bola šokovaná. Je to v prepočte viac ako pol miliardy eur, presnejšie 548 miliónov. V médiách začala debata, či to nie je veľa.

Štátni tajomníci ubezpečovali verejnosť, že cena je viac ako primeraná. Ako porovnanie poukázali na súbežne stavaný olympijský štadión v Tokiu, ktorý má rovnakú kapacitu, ale stál dvakrát toľko. A tak sa teda v Budapešti začalo stavať.

Viac zaujímavostí zo sveta futbalu nájdete na našom Instagrame @futbaltour_sk

Unikátne bolo, že betón z pôvodného štadiónu neodviezli, ale priamo na mieste ho zomleli a použili pri stavaní základov novej Arény. Hoci pôvodný zámer so zachovaním častí starého štadióna nevyšiel, nová aréna sa pýši 36. takmer identickými pylónmi, na aké boli ľudia zvyknutí z Népstadionu.

Veľkou výzvou pre staviteľov bola požiadavka, aby bol nový štadión kompletne zastrešený. Na betónových pylónoch je zavesená strešná konštrukcia s váhou vyše 10-tisíc ton. Je vyskladaná z 36 kusov 90-metrových oceľových ramien.

puskás aréna_építészek

Vzhľadom na dĺžku ramien, bolo potrebné strechu zaistiť oceľovými lanami, ktoré boli zaliate do jednotlivých pylónov. Celková dĺžka lán by dokázala spojiť Budapešť s Barcelonou.

Puskás Aréna bola postavená za 32 mesiacov a stavitelia ju odovzdali v 10-dňovom predstihu. Otvorili ju priateľským zápasom medzi Maďarskom a Uruguajom v novembri 2019.

Zaujímavosťou je, že stredový bod je na milimeter presne na tom istom mieste ako na pôvodnom štadióne. Dokonca o čestný výkop sa postaral bývalý sovietsky futbalista Nikita Simonjan, ktorý v roku 1953 zahájil úvodný výkop aj na otváraní pôvodného štadióna, a stal sa tiež prvým strelcom gólu na Népstadione. Honvéd Budapest vtedy porazil Spartak Moskva 3:2.