Vitajte v Andalúzii: Čo vidieť na juhu Španielska okrem zápasov Majstrovstiev Európy

4 minúty čítania

Andalúzia sa rozprestiera na juhu Španielska v kraji, ktorý je preslávený najmä svojou maurskou históriou, siahodlhými slnečnými plážami a typickými olivovými sadmi.

GIBRALÁR

Svoju cestu po Andalúzii však začnite v Gibraltári, zámorskom území Spojeného Kráľovstva, kde sa natáčal legendárny James Bond a svoje áno si povedali John Lennon s Yoko Ono.

Už pri príchode do tohto mesta vám bude tuhnúť krv v žilách, pretože pristávacia dráha na medzinárodnom letisku v Gibraltári, pretína vozovku plnú áut.

PREČÍTAJTE SI TIEŽ: Odpovede na najčastejšie otázky k vstupenkám a zájazdom na Majstrovstvá Európy

Po prílete sa vydajte lanovkou na Gibraltársku skalu, odkiaľ budete mať skvelý výhľad na celé jeho územie a nie len to. Pripravte sa aj na poriadne chlpatú atrakciu. Práve tu totiž, ako v jedinej časti Európy, voľne žije druh opice zvanej Makak.

Mesto je však ideálnym miestom aj pre milovníkov nakupovania, pretože tu platí bezcolný stav a množstvo kvalitných značiek tu nájdete za oveľa dostupnejšiu cenu.

Na potulkách uličkami určite natrafíte aj na britské podniky, tradičné telefónne búdky a výborné anglické jedlo. Predtým ako Gibraltár opustíte, sa však rozhodne zastavte aj na Maurskom hrade, prejdite sa Jaskyňou sv. Michala či tunelmi z 18.storočia.

MALAGA

Z Gibraltáru sa presuňte do šiesteho najväčšieho mesta Španielska, krásnej Malagy. Toto historické mesto je dnes synonymom moderného umenia. Nachádza sa tu množstvo výstav, galérií či múzeí, pričom medzi azda najznámejšie patrí múzeum maliara Pabla Picassa – miestneho rodáka.

Malaga je charakteristická aj vďaka hradu Gibralfaro, vyvýšeného kráľovského sídla, z ktorého uvidíte, či už býčiu aréna s názvom La Malagueta, alebo dominantnú katedrálu Nuestra Señora de la Encarnación, ale aj pláž Malagueta, kam by mali viesť ďalšie vaše kroky na trase po Slnečnom pobreží.

Energiu si určite dobite v preslávenej reštaurácii Balneario Baños del Carmen, v ktorej nájdete centrum fantastickej kuchyne tapas, vynikajúceho vína a ďalších tradičných jedál regiónu a drinku sangria.

Pobrežie Costa del Sol máte na dosah a preto sa vyberte do obľúbenej dovolenkovej destinácie, mesta Marbella či andalúzskej dedinky Mijas Pueblo.

GRANADA

Po Malage určite nevynechajte ani Granadu. Mesto, ktorého nezabudnuteľným symbolom a jednou z najnavštevovanejších pamiatok celého Španielska  je  Palác Alhambra a záhrady Generalife.

Medzi ďalšie významné pamiatky patrí aj Albaicín, stredoveká maurská štvrť, v ktorej srdci nájdete múzeum inkvizície a flamenca. Keďže sa mesto Granada rozprestiera na úpätí pohoria Sierra Nevada, čo je najvyššie položený horský masív v celej západnej Európe po Alpách, určite si ho zamilujú aj milovníci turistiky.

Odvážnejší sa možno rozhodnú vystúpiť aj na jeho najvyšší vrchol Mulhacén. Keď z neho budete zliezať, navštívte aj Lanjarón, malebnú dedinku, v ktorej objavíte päť liečivých prameňov, štyri z nich liečia zvnútra, preto sa ich z chuti napite a v piatom si užite príjemné prostredie miestnych kúpeľov.

Kto však verí v liečivé účinky aj niečoho iného, mal by sa poddať degustácii tamojších domácich vynikajúcich vín rôznych suchých a sladkých odrôd tohto regiónu.

CÓRDOBA

Po kvalitnom poháriku vína, svoju cestu nasmerujte do ďalšieho očarujúceho mesta a tým je Córdoba. Prehistorické miesto, s bohatou históriou, ktoré má viac ako 320 000 obyvateľov, ukrýva v sebe rôznorodosť celého sveta.

Založili ho Feničania, okupovali ho Rimania, Vizigóti a spoločne v ňom nažívali moslimovia, kresťania i židia. Práve preto sa dnes v meste nachádza množstvo pamiatok, ktoré nesmú uniknúť vašej pozornosti.

Ak máte radi sakrálne stavby navštívte Katedrálu La Mezquita, Kaplnku San Bartolomé, či palestínske mesto Medina Al Zahra.

Ak ste fanúšikmi svetoznámeho dobrodružno-fantastického seriálu Hra o tróny, tak starobylý hrad Almódovar del Rio, musí byť vašou ďalšou voľbou. Práve v ňom sa totiž natáčali rôzne scény, či už žalára Casterly Rock, alebo Tyrellovho domu v Highgardene.

Okrem Córdoby sa v seriáli zobrazujúcom násilné mocenské potýčky šľachtických rodín v ich snažení zmocniť sa Železného trónu a získať moc, natáčal v sevillských záhradách Kráľovského paláca Alcazár, Katedrále v Girone, či opevnenom komplexe Alcazaba v Almeríi.

V čarokrásnej Andalúzii však nájdete toho oveľa viac. Nezabudnite však na to, že vašou konečnou zastávkou bude hlavné mesto Andalúzie, Sevilla. Pretože práve tam si 23.júna oblečiete slovenský futbalový dres a na tamojšom multifunkčnom štadióne, s kapacitou viac ako 60 000 fanúšikov, zažijete neopakovateľnú atmosféru Majstrovstiev Európy, počas zápasu s domácimi horkokrvnými Španielmi. Slovensko do toho!

KOMPLETNÚ PONUKU ZÁJAZDOV A VSTUPENIEK NA SLOVENSKO NÁJDETE TU