Viedeň, óda na radosť na krásnom modrom Dunaji

Čistá, kultúrna, krásna, konzervatívna, cisárska… Viedeň má mnoho prívlastkov. Okrem iného je však tiež mestom, ktoré sa pravidelne umiestňuje na najvyšších stupňoch v rebríčkoch najlepších miest pre život na svete. Poďte s nami na vlastné oči skúsiť, či si mesto ódy svoju dokonalosť zaslúži.

Sídlo cisára a inteligencie

Viedeň za svoj domov označovali učenci, umelci a významné osobností z mnohých oblastí, no v prvom rade vždy bola najmä sídlom cisárskej rodiny. Habsburgovci jej zanechali dedičstvo na ktoré môžu byť pyšné všetky generácie Rakúšanov a my – turisti, zasa buďme vďační, že vďaka osvieteným panovníkom, môžeme obdivovať stovky nádherných miest, aké nikde inde nenájdeme.

Ak vás zaujíma, ako taký cisár, či cisárovná bývali, určite navštívte Hofburg – bývalý cisársky palác. Sídlo Františka Jozefa I. a jeho manželky s 2 600 komnatami, ostáva s pietou zachované v pôvodnom stave a vy sa môžete pokochať striedmou eleganciou a vkusom snáď najznámejšieho rakúsko-uhorského panovníka.

Ak vás život na cisárskom dvore zaujíma, nezabudite ani na Schönbrunn, obľúbený letný zámok Habsburgovcov, skrytý v rozľahlých záhradách, posiatych fontánami a dokonale upravenými záhonmi kvetov. Slávne časy cisárpána, pripomína aj ďalšia dominanta Viedne, Dóm Sv. Štefana – Stephansdom. Gotická katedrála s vežou týčiacou sa do výšky 137 metrov je najvyšším kostolom v Rakúsku.

Viedeň neznamená nuda

Aby sme však neboli ako z nudnej encyklopédie, povieme vám aj o zábavnejšej stránke Viedne. Nie všetko v tejto metropole je také konzervatívne ako sa zdá. Najlepším príkladom je Práter. Legendárny zábavný park s 250 atrakciami, nad ktorými vyčnieva slávne ruské kolo Riesenrad, ktoré je od roku 1897, kedy ho uviedli do prevádzky jedným zo symbolov mesta.

Prátrom však zábava zďaleka nekončí. Určite ste počuli o Viedenskej ZOO – Tiergarten Schönbrunn. Je to údajne najstaršia zoologická záhrada na svete, otvorená bola už v roku 1752 a môže sa pýšiť viacerými unikátnymi zvieratami. Napríklad aj párikom veľmi ohrozenej Pandy obrovskej. Ak si však smieme dovoliť dať vám malý osobný tip, nevynechajte úžasné Planetarium, ktoré vás vystrelí do vesmíru a nechá vás zažiť úžasné dobrodružstvá nielen v našej slnečnej sústave.

Nuž a na záver sme si nechali gastrokútik. Neodporučíme vám síce konkrétnu reštauráciu, ale nech už si sadnete kamkoľvek, vyskúšajte svetoznámy Wiener schnitzel. Legendárne „slonie uši“ vám vo Viedni naklepú natenko presne tak, ako má byť. Ako dezert za hlavným jedlom určite skúste originálne Mozart kugeln, ktoré tu tiež chutia úplne inak, ako tie ktoré poznáte z našich obchodov. Nuž a keď sme pri cukríkoch, možno neviete, ale vo Viedni vynašli slávne cukríky PEZ, samozrejme vrátane populárnej krabičky na ich dávkovanie. Tak si ich kúpte, budú vám pripomínať, že Viedeň je mestom mnohých chutí a skrytých pokladov.