Video: V Kroměříži sa stretli legendy českého a slovenského futbalu

4 minúty čítania
Autor: Milan Valko

Strieborní medailisti z OH v Tokiu ´64, majstri Európy z Belehradu ´76, bronzoví medailisti z ME ´80 v Taliansku, zlatí medailisti z OH ´80 v Moskve a mnohí ďalších futbalových legiend sa zišli minulú sobotu (18. jún) v Kroměříži na akcii „Kanonýři v Kroměříži“.

Škoda, že neprišiel ani jeden „Čiľan“

Podujatie bolo oslavou 50. výročia založenia Klubu ligových kanonierov týždenníka GÓL. Nad podujatím prevzali záštitu futbalové zväzy z oboch brehov rieky Moravy, česká FAČR aj slovenský SFZ.

,,Škoda len, že zo zdravotných dôvodov neprišiel ani jeden z piatich žijúcich vicemajstrov sveta z roku 1962 v Čile. Adolf Scherer už roky žije vo Francúzsku, Jozef Štibrányi, prvý slovenský futbalista, ktorý strelil gól na finálovom turnaji MS, je po operácii bedrového kĺbu, Jan Lála, Václav Mašek a Josef Jelínek si už netrúfali prísť na Moravu,“ povedal nám Tomáš Medveď, riaditeľ KLK, sám člen klubu kanonierov a bývalý dlhoročný hráč viacerých slovenských klubov.

Foto: Milan Valko – výber Slovenska

Dobiáš s Panenkom nemohli na Hanej chýbať

Najväčšie zastúpenie mali majstri Európy z roku 1976 v Belehrade. Na Hanu prišli Alexander Vencel st., Ján Pivarník, Jozef Čapkovič, Karol Dobiáš, Antonín Panenka, Zdeněk Nehoda, Dušan Galis, Pavol Michalík a Dušan Herda.

Karol Dobiáš, dvojnásobný Futbalista roka, ktorý nastúpil v predzápase internacionálov Bohemiansu proti domácemu výberu Kroměříža nám po víťazstve jeho tímu 7:2 (5:0) povedal:

,,O tejto veľkej akcii som už dávnejšie vedel. V piatok spolu s Tondom Panenkom sme odohrali v Liptovskom Mikuláši exhibičný zápas v mužstve Dušana Tittela a odtiaľ sme sa presunuli na Moravu. Jednoducho na tomto skvelom podujatí, ktoré bolo oslavou futbalu, gólov, legiend a velikánov, českých a slovenských futbalových dejín sme nemohli chýbať.“  

Kožlej potvrdil povesť kanoniera  

Výborný program vyvrcholil exhibičným zápasom členov Klubu ligových kanonierov pre autorov 100 a viac gólov v najvyšších súťažiach. Čestný výkop mal tréner reprezentácie Česka Jaroslav Šilhavý. Internacionáli Slovenska pod taktovkou trénerov Dušana Galisa a Ladislava Petráša zdolali internacionálov Česka 8:6 (3:4). V úmornej horúčave sa hralo hore-dole, cez dve tisíc vďačných divákov videlo v akcii legendy slovenského a českého futbalu.

Štyri góly víťazov dal kapitán Jozef Kožlej, ktorý vo svojej bohatej kariére zaznamenal celkovo 176 presných zásahov. Na druhej strane sa hetrikom blysol David Lafata. Za český výber pod vedením hrajúceho trénera Pavla Hapala nastúpili aj Slováci Luhový, Kinder, Kocian a Diňa, lebo ich bolo viac. Víťazstvo Slováci zapili obrovskou šesťlitrovou fľašou Prosecca, ktoré zabezpečil bývalý dlhoročný kapitán slovenskej reprezentácie Marek Hamšík.

Foto: Milan Valko – víťazi slovenského výberu so šesťlitrovou fľašou prosecca

Jaroslav Timko, ktorý so Slovanom v roku 1992 získal posledný federálny titul, veľmi rád spomína na Drnovice:

,,Na Morave som v minulosti hrával ligu v Drnoviciach, po rokoch som sa znova stretol s viacerými bývalými spoluhráčmi a kamarátmi. Takže mám na toto pôsobenie také pekné spomienky, ako keď som hrával za Slovan a Trnavu. Potešilo ma, že som sa stretol s Jardom Šilhavým i Radkom Drulákom, ktorí zanechali hlbokú stopu v niekdajšej čs. lige a prvý menovaný bol účastník ME 1996 v Anglicku, kde Česko získalo strieborné medaily.“

Stanislav Griga, účastník MS 1990, so 141 gólmi člen Klubu ligových kanonierov, mal z celého podujatia skvelý pocit:

,,Bola to skvelá myšlienka usporiadať túto akciu, lebo som sa stretol s viacerými generáciami výborných futbalistov. Preto si to treba veľmi vážiť. Takisto ma prekvapilo, akú vysokú úroveň mal hlavný zápas, aj vo veľkej horúčave sa hráči obidvoch výberov veľmi dobre pohybovali. Aj lovci autogramov si došli na svoje, získali podpisy velikánov čs. futbalu a mohli ich vidieť na vlastné oči zblízka. Bolo by skvelé, keby sa z tejto akcie stala tradícia, organizátori z Kroměříža položili latku veľmi vysoko.“  

Foto: Milan Valko – výber Česka

Pozrite si reportáž z podujatia od FAČR (Fotbalová asociace České republiky):

Budúci rok už na Slovensku

Tomáš Medveď v spolupráci so šefredaktorom časopisu „Gól“ Václavom Tichým zorganizovali podujatie, kam zavítalo veľa legiend a úžasných ľudí. Spoločne si zaspomínali na niekdajšie krásne časy a viacerí z nich ukázali svoje umenie aj na ihrisku. Organizátori už teraz rozmýšľajú o zorganizovaní podobnej akcie aj na Slovensku

„Všetci sme sa v zdraví zišli a rozišli a z toho som najšťastnejší,“ dodal Tomáš Medveď

Zápas kanonierskych jedenástok bol športovým vrcholom dňa, tým spoločenským bolo pomenovanie miestneho štadióna podľa Josefa Silného, kroměřížskeho rodáka, ktorého 120. výročie narodenia pripadlo na tento rok. Silný získal s výberom ČSR striebro na MS 1934 a bol aj prvým členom KLK.