VIDEO: Štadión Krestovsky, jeden z najúžasnejších štadiónov na svete

3 minúty čítania

Pred majstrovstvami sveta vo futbale v roku 2018 v Rusku postavili nádherné nové štadióny. Skutočným architektonickým skvostom je aj štadión Krestovsky (známy aj pod názvom Gazprom Arena) s kapacitou 67 000 divákov.

Začali ho stavať v roku 2006. Projekt mal byť dokončený v roku 2008 za 220 miliónov eur. Náklady sa nakoniec vyšplhali k 1 miliarde eur a štadión bol otvorení oneskorene až 22. apríla 2017.

Architektom arény je známy Japonec Kisho Kurosawa. Štadión je postavený vo forme kozmickej lode, ktorá pristála na pobreží Fínskeho zálivu.

Má sedem poschodí a vysoký je 79 metrov. Vďaka vyťahovacej streche a posúvacej hracej plochy sa na tomto štadióne poriadajú športové a kultúrne akcie po celý rok.

Štadión je postavený na Krestovskom ostrove, teda na mieste, kde  pôvodne bol štadión S. M. Kirova, v tom čase jeden z najväčších na svete. Mal kapacitu až 110 000 divákov.

Na futbalových MS 2018 sa na tomto štadióne odohralo sedem zápasov, štyri v základnej skupine, jeden v osemfinále, semifinále a v boji o 3. miesto.

Na ME 2020 tu odohrajú podľa pôvodného plánu zápasy v skupine „B“ a zápasy, ktoré sa mali pôvodne konať v Dubline.

Proti Poľsku a Švédsku tak nastúpime v Petrohrade a miestne úrady garantujú využitie minimálne 50 percent kapacity, čo je veľmi slušných 34 067 divákov. 

Štadión Zenitu Petrohrad bude po Wembley druhým najvyťaženejším zo všetkých jedenástich arén. Odohrá sa na ňom až sedem zápasov, šesť z nich v termíne od 12. do 23. júna.

V Petrohrade budú mať zároveň Slováci rozložený tréningový kemp. 

KOMPLETNÚ PONUKU ZÁJAZDOV A VSTUPENIEK NA SLOVENSKO NÁJDETE TU