VIDEO: Najpamätnejšie góly novodobej histórie Majstrovstiev Európy

4 minúty čítania

Korením futbalu sú góly. Niektoré z nich sú dôležité, niektoré sú šťastné, niektoré sú náhodné, niektoré sú vlastné, niektoré sú neuznané, niektoré sú sporné, niektoré sú pamätné, niektoré rozhodujú zápasy, niektoré korigujú výsledok, niektoré neznamenajú nič, ale ako by povedal legendárny anglický útočník Eric Cantona: „Góly sú ako bábätká. Všetky sú nádherné!“.  Pozrime sa spoločné na výber tých najkrajších z novodobých Majstrovstiev Európy. Nájdete si svojho víťaza?

EURO 2000 (Belgicko/Holandsko) Portugalsko 3:2 Anglicko, Luís Figo

EURO 2000 vyhral výber Francúzska, okolo hviezdneho Zinedine Zidane, ktorý sa stal najlepším hráčom turnaja. Najlepšími strelcami boli s piatimi gólmi, Holanďan Patrick Kluivert a srb Savo Milošević.

Exportným gólom sa však prezentoval iný hráč. Portugalský elegán, dnes už 48-ročný, Luís Figo. V zápase s Anglickom si v strede hracej plochy zobral loptu, a nikým nebránený ju takmer z tridsiatich metrov upratal do šibenice anglického gólmana, ktorý na ňu nemal žiadny nárok!

EURO 2004 (Portugalsko) Holandsko 2:3 Česko, Milan Baroš

Nezabudnuteľná česká futbalová generácia, odohrala na EURE 2004, viacero úžasných futbalových predstavení. Partia okolo brankára Čecha, obrancu Ujfalušiho, záložníkov Poborského, Rosického, Šmicera či Nedvěda a útočníkov Kollera a Baroša, to dotiahla až do semifinále, kde ich zastavilo prekvapenie celého turnaja, neskorší víťaz Grécko.

Najlepší a najpamätnejší zápas šampionátu sa však odohral už v skupinovej fáze. V ňom výber legendárneho Karla Brückner, zdolal nepríjemné mužstvo Holandska.

Nádherný gól vsietil najlepší strelec turnaja Milan Baroš. Ten sa po perfektnom priťuknutí od Kollera z voleja nepomýlil a napálil loptu za bezmocného Edvina van der Sara!

Gól v čase 3:35

EURO 2008 (Rakúsko/Švajčiarsko) Turecko 3:2 Česko, Nihat Kahveci

Ďalšie veľkolepé futbalové divadlo v hlavnej úlohe s českou reprezentáciou ponúkol zápas medzi Českom a Tureckom. V ňom sa odohral jeden z najväčších obratov v histórii EURA. Českí hráči v ňom ešte v 74. minúte po góloch Kollera a Plašili vyhrávali 2:0, aby nakoniec prehrali po výsledku 2:3 a nepostúpili, práve na úkor svojho protivníka Turecka, ani zo skupiny.

Turkov naštartoval Arda Turan a obrat v rozmedzí troch minút dokonal Nihat Kahveci. Ten najskôr vyrovnal po fatálnej chybe Petra Čecha na 2:2. Následne po nevydarenej ofsajdovej pasci, nádhernou obalovačkou, uzavrel smutný výsledok pre našich susedov.

Gól v čase 2:21

EURO 2012 (Poľsko/Ukrajina) Švédsko 2:0 Francúzsko, Zlatan Ibrahimović

Aký by to bol rebríček najkrajších futbalových gólov, ak by v ňom chýbal švédsky gladiátor Zlatan Ibrahimović. Ten má vo svojej zbierke neuveriteľných futbalových gólov hneď niekoľko výstavných kúskov. Jeden z nich do nej pridal aj na EURE 2012.

V stretnutí proti Francúzom poslal svoj mančaft do vedenia v 54.minúte po ukážkovom voleji, po ktorom skončila lopta v sieti za brankárom Hugom Llorisom. Pre švédsky výber však toto víťazstvo v treťom zápase v skupine nemalo žiadny význam, keďže predtým prehrali s Ukrajinou 1:2 a Anglickom 2:3.

Brány štvrťfinále pre nich zostali zatvorené a všetci veríme, že sa do nich Švédi nepozrú ani tento rok!

EURO 2016 (Francúzsko) Maďarsko 3:3 Portugalsko, Cristiano Ronaldo

V našom výbere, nemôže chýbať ani ďalší velikán futbalu, Portugalčan Cristiano Ronaldo. Ten dotiahol svoju reprezentáciu k senzačnému triumfu na EURE 2016. Cesta do finále s domácim výberom, však bola veľmi tŕnistá. Portugalsko postúpilo do vyraďovacej časti až z 3. miesta skupiny, pretože v ňom remizovalo všetky svoje stretnutia.

Portugalčania postupne nezdolali Island, Rakúsko a ani Maďarsko. Práve v zápase s Maďarskom dvakrát doťahovali náskok svojho súpera, na ihrisku bol však Ronaldo. Ten zaznamenal dva góly a o jeden z nich sa postaral naozaj čertovským spôsobom. Posúďte sami!

BONUS, EURO 2016 (Francúzsko) Rusko 1:2 Slovensko, Marek Hamšík

KOMPLETNÚ PONUKU ZÁJAZDOV A VSTUPENIEK NA ME 2020 NÁJDETE TU