VIDEO: 7 pamätných výhier Slovenska v novodobej histórii

4 minúty čítania

Pocity, ktoré pozná každý futbalový fanúšik. Zimomriavky, husia koža, eufória. Novodobé dejiny slovenského futbalu napísali nejeden fascinujúci príbeh. Pripomeňme si tie, ktoré mali šťastné konce. Viac ako polovicu príbehov sme napísali s nedávnymi majstrami sveta vo futbale.

Francúzsko 1:2 Slovensko (priateľský zápas, 2006)

Nestáva sa často, že nášmu výberu sa podarí zdolať jednoznačného favorita a dokonca na jeho trávniku.  V Paríži na štadióne Stade de France išlo síce len o prípravný zápas, no to nič nemení na fakte, že sme podali skvelý výkon.

V bráne stál Ružomberčan Hajdúch, v stopérskej dvojici nastúpilo duo Škrtel a Ďurica. V strede pola rozdával prihrávky Borbély s Hlinkom a expresné góly strieľali Németh s Valachovičom.

Za Francúzsko nastúpili také futbalové mená, akými boli: Barthez, Thuram, Zidane, Vieira, Anelka či Trezeguet.

V odvete nám však Francúzi na Štadióne Antona Malatinského v auguste 2007, vrátili požičané a po prefíkanom góle Henryho vyhrali, no len chudobným rozdielom 0:1.

Česko 1:2 Slovensko (Kvalifikácia MS 2010) 

Písal sa 1.apríl roku 2009, slovenská futbalová reprezentácia nastupovala na zápas v Prahe proti svojmu odvekému rivalovi Českej republike.

Štadión na pražskej Letnej bol zaplnený do posledného miesta a všetci očakávali triumf domáceho výberu.

Určite si všetci spomeniete na výroky Marcela Merčiaka, ktorý na komentátorskej stoličke, prežíval pravý futbalový orgazmus.

Vety, ktoré aj teraz vyvolajú neopísateľné pocity: „Šesták, prihraj Stanko!“, či „Stanko dobre si zrobil, dobre si zrobil!“ a samozrejme „Jendrišek, Jendrišek nedal. Jendrišek gól!“.

Slovensko 2:1 Poľsko (Kvalifikácia MS 2010)

Zápasy s Poľskom sa v našom výbere umiestnili hneď dvakrát. Najskôr domáci duel, kde sme ešte v 84.minúte prehrávali 0:1, aby sme sa nakoniec radovali z výhry 2:1.

Hrdinom nebol nikto iný, ako náš najlepší strelec, fenomenálny Stanislav Šesták. Ten v priebehu 90 sekúnd dvakrát rozosmutnil Artura Boruca a na horúcom Tehelnom poli rozpútal nezastaviteľnú dávku emócií.

Poľsko 0:1 Slovensko (Kvalifikácia MS 2010)

Šialené podmienky, biela hracia plocha, žltá lopta, ťažko skúšaná obrana, spasiteľ Seweryn Gancarczyk, šťastena pri poľských šanciach a Muchove čarovné zákroky.

Nastal náš čas! Duše odsúdencov sa vzbúrili, tí, ktorým nikto neveril, to dosiahli. Naša futbalová revolúcia je dokonaná!“, kričal z plného hrdla Marcel Merčiak po záverečnom hvizde Jonasa Erikssona, švédskeho rozhodcu, ktorý píska len pre zábavu, pretože je multimilionárom.

Slovensko 3:2 Taliansko (Majstrovstvá sveta 2010)   

Slovensko sa na finálovom turnaji ocitlo v skupine F spoločne s Novým Zélandom, Paraguajom a poslednými majstrami sveta, Talianmi.

Pred šampionátom sa šepkalo o druhom mieste, no po remíze s Novozélanďanmi a prehre s Paraguajom, verili v úspech s Talianskom len tí najzarytejší fanúšikovia.

Dva góly strelil Robo Vittek a víťazný pridal žolík zo striedačky trénera Vlada Weissa, ktorý bol na ihrisku necelé tri minúty, Kamil Kopúnek. Bol to jeho druhý a zároveň posledný presný zápas v celej reprezentačnej kariére. Rozhodne si vybral najsprávnejší moment!

Slovensko 2:1 Španielsko (Kvalifikácia ME 2016)

Zápas, v ktorom sme zdolali bývalých majstrov sveta z roku 2010 a tiež šampiónov posledných dvoch Majstrovstiev Európy z rokov 2008 a 2012 – Španielov, sa odohral na Štadióne pod Dubňom.

Hviezdnemu výberu na čele s Casillasom, Piquem, Iniestom, Fabregasom, či Costom na hrote útoku, sme uštedrili prvú prehru v kvalifikácii MS či ME po 27 zápasoch.

Juraj Kucka v 17.minúte otváral skóre z priameho kopu, po krásnej plachtiacej strele, ktorá skončila za chrbtom prekvapeného brankára Realu Madrid. A v samotnom závere zápasu naklonil misky váh znovu na našu stranu, hlavou po brejkovej situácii, striedajúci Miroslav Stoch. Dychberúca radosť zaplnených tribún nemala konca! Nech sa páči!

Nemecko 1:3 Slovensko (priateľský zápas, 2016)

A na záver sme vybrali chuťovku, v podobe dobre načapovaného nemeckého pivného krígľa. Víťazstvo nad majstrami sveta z roku 2014 sa v nemeckom Augsburgu nerodilo ľahko.

V 12.minúte poslal domácich do vedenia z pokutového kopu útočník Mario Gomez. Slovenskí reprezentanti však s Nemcami hrali vyrovnanú partiu a ešte do polčasu dokázali duel otočiť. V 41.minúte sa pred šestnástkou oprel do lopty Marek Hamšík a výstavným kúskom vyrovnal. O dve minúty neskôr ho po výborne rozohranom rohovom kope napodobnil hlavou Michal Ďuriš.

Po zmene strán domácim uštedril tretí záasah Juraj Kucka. Jeho strela v 52.minúte, po ďalšom rohovom kope, nešťastne prepadla do siete ter Stegena.

KOMPLETNÚ PONUKU ZÁJAZDOV A VSTUPENIEK NA SLOVENSKO NÁJDETE TU