Veľkolepé futbalové divadlo na milánskom svätostánku

Píše Jakub Glajza

Na fanúšikov Ligy majstrov čaká v poslednom kole skupinovej fázy ďalší futbalový orgazmus na zelených trávnikoch. Útroby legendárneho štadióna dvoch najslávnejších milánskych celkov privítajú aktuálneho španielskeho majstra, päťnásobného víťaza ušatej trofeje a kráľovského giganta z Barcelony.

Predstavenie plné zvratov a nečakaných udalostí 

Futbalová dráma, ktorú rozohrali štyria herci v skupine F, je plná prekvapení a momentov, ktoré by nenapísal ani slávny William Shakespeare. Ten, kto si myslel, že Slavia Praha bude hrať len vedľajšiu rolu a bude sa skláňať pred umom svojich protivníkov, je určite trpko sklamaný.

Po štyroch odohraných dejstvách majú všetky tímy o čo hrať a práve „zošívaní“ sa svojimi výkonmi postarali o zápletky na tomto futbalovom javisku, plnom tých najlepších hercov.

Predpokladať víťaza či postupujúcich by po doterajších dueloch bolo skutočne veľkou odvahou. Nikto, asi už ani ten najlepší tipér, nedokáže predpovedať, čo sa stane a kto si nakoniec uchmatne postup pre seba.    

Imperatív víťazstva v Prahe a Miláne  

Partia talianskych gladiátorov okolo slovenského stopéra Milana Škriniara presne vie, čo musí urobiť, aby potešila svojich priaznivcov a prešmykla sa do osemfinále ligy vyvolených.

Dobre rozohrané, no nakoniec zbabrané zápasy a prehry v Barcelone 1:2, respektíve v Dortmunde 2:3, rozhodli o tom, že Nerazzurri potrebujú v posledných dvoch zápasoch zabrať a na postup vydolovať plný počet bodov.

To znamená, že nemôžu zaváhať v Prahe, kde bude domáci tím stále živiť nádej aspoň na jarnú edíciu Európskej ligy a bojovať o tretie miesto v tabuľke. Následne ich na San Sire v záverečnom vystúpení preverí Barcelona.

Katalánsku vlajku do Milána prinesie kapitán Lionel Messi, ktorý sa bude spoločne s trojicou majstrov sveta Dembelem, Griezmannom, Umtitim či vicemajstrom z Chorvátska Rakitičom snažiť umlčať nielen útočné duo Martinez – Lukaku, ale aj fantastických priaznivcov čierno-modrých, ktorí opäť vytvoria pulzujúcu atmosféru.   

Ofenzívna hra na San Sire

O tom, že sa zamotaná skupina bude rozhodovať v stretnutiach posledného kola, je jasné.

Viac o San Sire: Legendu zbúrajú. Čo zažilo San Siro?

A práve preto sa všetci diváci, ktorí zavítajú na viac ako 80-tisícový štadión, v druhom najväčšom meste Talianska, meste módy, môžu tešiť na otvorený, napínavý a znovu do posledných sekúnd vyrovnaný, nervydrásajúci zápas.

Taliansky virtuóz na lavičke Interu Antonio Conte bude musieť svojim zverencom naordinovať útočnú hru a prinútiť ich koncentrovať sa na svoj výkon, až do záverečného hvizdu rozhodcu. Pretože práve posledné minúty robili Milánčanom najväčšie starosti v pokazených a nakoniec prehratých zápasoch.

Avšak ani španielsky gólový stroj pod vedením trénera Ernesta Valverdeho nie je v prebiehajúcej sezóne takou hrozbou, na akú sme boli zvyknutí. Partii okolo brankára ter Stegena, obrancu Piquého či stredopoliara Busquetsa sa nedarí súperom vnútiť ich hru a niečo v zabehnutom stroji nepríjemne škrípe.

V štyroch dueloch prekonali súperových brankárov len štyrikrát a nebyť smutného momentu Petra Olayinku, mohla byť ich situácia vo vyrovnanej skupine o čosi zapeklitejšia. Takto im stačí vo zvyšných dvoch zápasoch, pre istotu postupu, získať dva body.           

Temperamentných Španielov a Talianov treba zažiť  

Určite si nenechajte ujsť vyvrcholenie a rozuzlenie postupovej otázky. Vydajte sa v predvianočnom období na zimnú prechádzku do krásneho prostredia Milána, ktoré sa nachádza na severe Talianska v oblasti Lombardsko.

Okrem tajuplných uličiek s malými obchodmi a útulnými kaviarničkami sa môžete pozrieť do milánskeho dómu či svoje kroky nasmerovať do Kostola Santa Marie delle Grazie.

Večer na vás už budú čakať najväčšie hviezdy svetového futbalu, ktoré vám predvedú okulahodiacu hru. Nechajte sa preto vtiahnuť do ohromujúceho prostredia s CK FutbalTour.sk.