Vášeň bola cítiť z každej strany! Fanúšikovia nič nedarovali hviezdam PSG

4 minúty čítania

V poradi 102. Le Classique derby sa z víťazstva tešili domáci hráči PSG a priblížili sa k zisku historického 11. titulu v Ligue 1. Tento zápas sme si nemohli nechať ujsť z viacerých dôvodov. Messi bol ten najzvučnejší. O dojmy zo zápasu sa s nami podelil jeden z našich delegátov, Adonisz, pre ktorého to bola vôbec prvá návšteva na štadióne PSG.

Chaos, napätie a nespútaný smiech

Po prvýkrát v Paríži, po prvýkrát na derby a po prvýkrát Messi naživo. Tieto momenty sme zažili hneď s niekoľkými z vás. Hoci sme pri prvom nástupe na metro hneď zablúdili, napätie z chystaného derby zápasu bolo citeľné. Mnoho Francúzov nenávidí Paríž kvôli jeho dominancii z politického, ekonomického a kultúrneho hľadiska. Marseille ako najviac podporovaný klub v krajine priťahuje podobnú úroveň nevraživosti. Jednoducho zápas ako remeň.

Zažite atmosféru v Paríži na vlastnej koži: PSG – Méty (letecky)

V uliciach bolo vidieť, že PSG fandia najmä mladšie ročníky a to vďaka triu Messi – Neymar – Mbappé. Vo Francúzsku je vnímaný ako detský klub, ktorému skutočný chlap nebude nikdy fandiť. Nuž, ako sme zistili na vlastné oči, nie je to úplne pravda.

Motto zájazdu: „Skutočný chlap nikdy nebude fandiť PSG“

Po večernom spoznávaní mesta sme sa vybrali smerom do centra vidieť ikonickú Eiffelovu vežu. Pri výstupe z metra nás doslova vystrašil dvojmetrový chlap čiernej pleti s dresom a šálom PSG, na čo jeden malý chlapec spontánne zareagoval: „Oci, choď za ním a povedz mu, že nie je skutočný chlap!“. V tej chvíli sa spustil spontánny smiech, ktorému sme rozumeli všetci a ocinovi to nebolo všetko jedno (smiech).

Rečová bariéra a typické Francúzsko

Z diaľky sme videli Eiffelovku, na ktorú chceli ísť všetci z nás, uvedomujúc si strach z výšky. Aj napriek dlhému čakaniu v rade na lístky sme si užili krásny výhľad na Paríž.

Úsmevnú príhodu sme zažili, keď sme zišli dole z veže a vydali sa rovno k prvej otvorenej reštaurácii. Zdalo sa že, Adonisz nebol jediný, kto vie po francúzsky, pretože jeden z rodičov si chcel zaspomínať na základy francúzštiny zo školských čias a objednal jedlo pre celú svoju rodinu.

Ako to dopadlo? Francúzštinu radšej skúšať nemal. Pôvodne si myslel, že objednal cesnakovú polievku, bagetu a k tomu aj tradičný croissant, avšak čašník mu priniesol niečo iné, slimáky. V tej chvíli všetci za stolom zamrzli a ich pohľady sa krížili naprieč celým stolom. Nakoniec neodolali túto francúzsku špecialitu aspoň ochutnať.

Sledujte našu sociálnu sieť Instagram, kde Vám prinášame pohľad do zákulisia futbalových zážitkov.

Na ceste od katedrály Notre Dame sme neďaleko múzea Louvre zazreli desiatky ľudí, ktorých zaujal profesionálny fotoshooting modeliek. Ženy s deťmi sa tak vybrali do múzea a chlapi ich „počkali“ vonku. Neskôr sme si pre istotu dali tradičný francúzsky kebab, aby sme predišli ďalšiemu nedorozumeniu.

Ide do tuhého, emócie a fantastický zápas

Pri presune k štadiónu sme začali cítiť atmosféru zápasu, kde ľudia v dresoch PSG spievali chorály. Videli sme opäť aj toho „veľkého“ chlapa s partiou ďalších potetovaných a silných chlapov. Deti si doberali rodičov: „Oci, stále je to klub pre deti?“.

Fanúšikovia OM boli na tento zápas suspendovaní, ale aj napriek tomu mnoho z nich si zakúpili lístky do sektoru PSG. V priebehu zápasu sa stalo, že zopár z nich začali provokovať domácich fanúšikov až do momentu, kým Neymar nestrelil prvý gól. Domáci fanúšikovia ich následne vypískali a usporiadatelia promptne reagovali a odviedli preč zo štadióna. Vtedy tam bola hustá atmosféra a adrenalín v žilách. Užívali sme si to, malo to ten správny náboj!

Pred stretnutím ale aj pri tomto momente sme mohli vidieť, že francúzski fanúšikovia sú veľmi vášniví a toto derby berú veľmi seriózne. Ukázala sa správna dávka lásky a nenávisti počas fandenia, kedy našťastie nedošlo k žiadnemu vážnemu incidentu.

Messi je jednoducho Messi a Neymarovi nevedia prísť na chuť

Hoci strelil úvodný gól, Neymar bol vypískaný po každom dotyku s loptou. Je cítiť, že v Paríži už viac nie je vítaný. To isté sa stalo pri Ramosovi a Icardim, ktorí si museli vytrpieť bučanie a pískanie domácich fanúšikov. Opačným prípadom boli miláčikovia Mbappé, Donnarumma a samozrejme Messi. Hoci to nebol jeho najlepší zápas, celý štadión bol vo vytržení pri každom jeho dotyku s loptou.

Zápas bol fantastický, videli sme 6 gólov a aj tak to skončilo „len“ 2:1. Neuznané góly dodali zápasu ešte lepšiu atmosféru. Cestou na hotel sme neodolali vidieť rozsvietenú Eiffelovku a spievajúcich fanúšikov v uliciach.

Posledný deň sa niesol v znamení oddychu s kávou a croissantom v ruke a rekapituláciou skvelého futbalového zážitku.

Chceli by ste zažiť futbalový zájazd do Paríža? Všetky zájazdy nájdete TU.