Už len krok. Slovan má na dosah historický postup

Píše Miroslav Kováčik

O dva dni uplynie osem rokov od jedného z najväčších míľnikov v histórii ŠK Slovan Bratislava. Slovenský stredopoliar Peter Štepanovský vnikol do šestnástky rímskeho AS na slávnom futbalovom stánku Stadio Olimpico a prekonal Holanďana Maartena Stekelenburga. Vďaka tomu belasí senzačne vyradili klub z večného mesta a postúpili do skupinovej fázy Európskej ligy.

Odvtedy na podobný úspech v pohárovej Európe čakajú, no teraz sa to môže zmeniť. V úvodnom stretnutí play-off EL totiž zvíťazili na Tehelnom poli nad gréckym šampiónom PAOK Solún 1:0. Hrdinom duelu sa stal v nadstavenom čase surinamský obranca Myenty Abena.

Zápas pred očami viac než 20-tisíc fanúšikov

Paralyzovaná bratislavská doprava bola akousi predzvesťou toho, že sa vo štvrtok chystá niečo veľké. Grécki fanúšikovia zaplavili mesto a mali podiel na výbornej diváckej kulise. Na štadión si našlo cestu 20233 divákov, čo je druhý najvyšší počet od otvorenia zrekonštruovaného Tehelného pola.

Viac bolo iba v ligovom súboji proti Spartaku Trnava vo februári tohto roka. V prospech tímu PAOK Solún hovorilo hneď niekoľko faktorov. V minulej sezóne ovládol domácu súťaž s rekordným bodovým ziskom a bez jedinej prehry. Okrem toho uspel v oboch predošlých vzájomných konfrontáciách so slovenským účastníkom v pohárovej Európe – v rokoch 1997 a 2014 si poradil s dvojzápase s Trnavou.

Hrdinom v nadstavenom čase rodák z exotického Surinamu 

Stretnutie bolo veľmi vyrovnané a náznaky šancí boli na oboch stranách ihriska. Hráči Slovana sa sústredili na pozornú defenzívu a často v nebezpečných priestoroch v okolí vlastnej šestnástky čistým spôsobom pripravovali súpera o loptu. Takisto eliminovali rýchle brejky súpera, ktorý nimi v 3. predkole Ligy majstrov trápil Ajax Amsterdam.

Belasí trpezlivo čakali na svoju šancu a napokon sa dočkali gólu v nadstavenom čase, keď skóroval Myenty Abena. Paradoxom je, že pri otvorení nového Tehelnom pola nastúpil 24-ročný stopér ešte v drese hosťujúceho tímu, keďže jeho predošlým pôsobiskom bola Trnava.

Tréner Ján Kozák tak pokračuje vo víťaznom ťažení. Od príchodu na lavičku ŠK Slovan vyhral všetkých deväť súťažných stretnutí. Opäť zožala úspech rotácia hráčov. Základná zostava bola oddýchnutá, keďže len trojica hráčov hrala od začiatku ligového súboja v Seredi.

Navyše, vo štvrtom domácom súboji neinkasoval, na čom mal veľký podiel brankár Dominik Greif. V zápase zlikvidoval všetky tri strely do priestoru troch žrdí vrátane veľkej šance Pelkasa. Podobne ako v dvojzápase s írskym Dundalkom, všetci hráči bojovali do konca. Na výkone gréckeho majstra sa mohla prejaviť aj nedostatočná súťažná prax, keďže tamojšia najvyššia súťaž začína až nasledujúci víkend.

PAOK s nelichotivou domácou bilanciou

Odveta je na programe budúci štvrtok na horúcej solúnskej pôde. PAOK nechýbal v skupinovej fáze Európskej ligy v siedmich z ostatných deviatich ročníkov, no teraz nie je v ľahkej pozícii. Predošlých päť domácich súťažných stretnutí na medzinárodnej scéne nevyhral a naposledy si udržal čisté konto v auguste 2017 pri výhre nad Olimpikom Doneck 2:0.

Bude vás zaujímať: Škrtel si zahrá Ligu majstrov, v Serii A aj ďalší Slováci

Pokiaľ by na Toumba Stadium inkasoval, na postup by potreboval streliť tri góly. V rovnakej situácii bol aj pred piatimi rokmi. Vtedy v baráži o postup do skupinovej fázy EL prehral na pôde moldavského klubu Zimbru Kišiňov 0:1, ale v domácej odvete triumfoval jednoznačne 4:0.

Podarí sa Slovanu postúpiť do skupinovej časti Európskej ligy? Sledujte zápas na veľkom plátne a poschodovej tribúne v Tribúna Futbal Pube (v Bratislave)