Predstavujeme dejisko ME 2016: Bordeaux

BORDEAUX

región: Aquitaine
populácia: 242 945 obyvateľov

Ako prvé z hosťujúcich miest ME 2016 vo Francúzsku vám predstavujeme Bordeaux. Hlavné mesto regiónu Aquitaine sa vyznačuje najmä svojím bohatstvom vo vinárstve, no rovnako slávne je aj kvôli svojej klasickej architektúre, ktorá zostala nezmenená posledných 200 rokov. Domáci futbalový klub sa nazýva FC Girondins Bordeaux.

Čo treba vidieť?

Rive Droite: Podobne, ako Paríž, aj Bordeaux má pravý a ľavý breh pozdĺž rieky Garonne. Nedávno zrenovovaný pravý breh nazývaný aj Rive Droite ponúka nádherný výhľad na mesto a jeho slávnu architektúru. Po západe slnka môže byť prechádzka po osvetlenom nábreží naozaj zážitkom.

Historické centrum: Rozprestiera sa hneď pod Place de la Bourse a práve tu sa spája čaro starodávnych budov a široká ponuka reštaurácií a kaviarničiek, ktoré dotvárajú pravú francúzsku atmosféru. Vzdialenosť od Stade de Bordeaux je 8 km.

Les Quais: Kompletne zrenovované promenády na nábreží Garonne sú pýchou Bordeaux a veľmi obľúbenou zástavkou pre turistov. Slávny odraz námestia Place de la Bourse vo vode „Miroir d’eau“, je atrakciou pre ľudí z celého sveta.

Miroir d'eau Bordeaux
Štadión Chaban – Delmas: Pôvodne známy ako Parc Lescure, tento štadión bol prvý štadión na svete s plne zakrytými tribúnami bez podporných stĺpov zakrývajúcich výhľad divákom. V súčasnosti je uznávaným národným dedičstvom.

„Trojuholník“: Časť mesta známa ako „le Triangle“ teda trojuholník, nachádzajúci sa medzi Place Gambetta, Grand Théâtre a Place Tourny, je to správne miesto pre nákupy. Nachádzajú sa tu najmódnejšie butiky v Bordeaux a nedaľeko je aj Rue Sainte – Catherine, ulica s najdlhšou pešou zónou v Európe, s dĺžkou približne 1,25 km.

Bordeaux
Doprava:
V rámci centra Bordeaux sa dá dopraviť či už električkami, autobusmi, prípadne aj  loďkou po rieke Garonne alebo aj na bicykloch, ktoré sa dajú aj vypožičať kdekoľvek v meste.
Len 10 minút električkou od historického centra mesta, sa nachádza stanica Bordeaux Saint Jean, najväčšia stanica v regióne. Dobre dostupné je samozrejme aj letisko Bordeaux – Mérignac, vzdiadelené od štadióna Stade de Bordeaux (kde sa budú konať zápasy ME 2016) len 17 km.
V Bordeaux sa tiež nachádza novo zrekonštruovaný prístav Port de la Lune, kde kotví mnoho luxusných jácht a lodí.

Vzdialenosť  z Bordeaux do ostatných hosťujúcich miest ME 2016:
Toulouse – 245km
Saint-Etienne – 540km
Lyon – 555km
Paris – 590km
Saint-Denis – 600km
Marseille – 650km
Lens – 790km
Lille – 805km
Nice – 810km

ME 2016 mapa EURO dejisko

Stade de Bordeaux:Stade de Bordeaux
Inaugurovaný v máji 2015, nový štadión Bordeaux bol navrhnutý švajčiarskou firmou Herzog & de Meuron, ktorí stoja aj za futbalovou arénou v Mníchove. Jeho architektúra bola navrhnutá tak, aby zapadala do prostredia tohto mesta a výsledný efekt popísal starosta Bordeaux ako „umelecké dielo, ktoré obohatí naše kultúrne dedičstvo“. Nachádza sa na severe Bordeaux, medzi umelo vytvoreným jazerom a riekou Garonne. Nahradil teda starý štadión Chaban – Delmas ako domáci štadión FC Girondins.

bordeaux plan stadiona
Zápasy ME 2016:


Skupinové zápasy:
11/06/16, 18.00: Wales : Slovensko
14/06/16, 18.00: Rakúsko : Maďarsko
18/06/16, 15.00: Belgicko : Írsko
21/06/16, 21.00: Chorvátsko : Španielsko


Štvťfinále:
02/07/16, 21.00: V41 v V43

Užitočné linky:

www.bordeaux.fr – kancelária starostu mesta Bordeaux
www.bordeaux-tourism.co.uk/ – informácie pre turistov
www.infotbc.com/en – mestská hromadná doprava Bordeaux
www.bordeaux-tourism.co.uk/Plan-your-trip/Transport – informácie o doprave
www.girondins.com/en/home-page – FC Girondins de Bordeaux
www.lacub.fr – miestny úrad Bordeaux
www.bordeaux.aeroport.fr/en – letisko Bordeaux
www.nouveau-stade-bordeaux.com – štadión Stade de Bordeaux