Tour de France: V júli vedú všetky cesty do Paríža

Píše Martin Ferianec, z prvého neobjektívneho športového portálu TakUrcitee.sk

Rivalita medzi Britmi a Francúzmi je známa roky rokúce. Či už ide o storočnú vojnu alebo ťahanice Napoleona s generálom Nelsonom. Vždy medzi sebou súperili o prestíž vo svetovom merítku.

Z pohľadu histórie, vyznie aj vznik momentálne najslávnejšieho cyklistického závodu podobne. Vy máte najslávnejší tenisový turnaj (Wimbledon), my si vybodujeme najslávnejší cyklistický (Tour de France). Čo čert nechcel konkurujú si ešte aj termínovo. Pravá športová bitka môže začiatkom júla vypuknúť.

wimbledon tour de france fans
Športový začiatok leta patrí tradične tenisovému Wimbledonu a cyklistickej Tour de France.

Z pohľadu slovenského fanúšika sa momentálne staviame na stranu francúzskej Tour. Vďaka fenoménu v zelenom drese, Petrovi Saganovi, sa v lete stáva zo Slovenska cyklistická republika.

Je k počudovaniu, že ešte žiaden marketingový guru neprišiel s návlekmi na riadidlá vo farbách trikolóry. Oprášme aspoň výbavu z čias hokejovej slávy a hor sa na Tour.

Z histórie

Pre bežného smrteľníka je Tour de France šialená. Šialená porcia kilometrov v často šialených kopcoch a všetko naskladané do troch týždňov. Viete si, ale predstaviť, že by mali etapy okolo 400 km a jazdci si nemôžu pomáhať so svojimi servisnými tímami?

tour de france zjazd

To je pravé šialenstvo a nejak obdobne vyzerali prvé ročníky najslávnejšieho etapového závodu na svete. Pretekári na ťažkých oceľových tátošoch doslova nocovali. Bežne na nich trávili 18 hodín takmer bez prestávky.

Možno jeden z dôvodov, prečo spustili preteky hotové šialenstvo už od prvého ročníka. Už v cieli prvého ročníka čakalo na víťaza Mourice Garina zhruba 20 tisíc priaznivcov. Počty sa neustále zvyšujú a vidieť aspoň jednu etapu naživo chce už každý kto o cyklistiku aspoň trošku zavadil.

Kult žltého trička

V dnešnej dobe je žlté tričko, niečo čo chce každý cyklista. Možno s výnimkou Petra Sagana. On preferuje dlhodobo zelenú pred žltou, ktorú občas prestrieda s dúhovou kombináciou.

Žltý dres pre najlepšieho v pelotóne sa začal používať v období po prvej svetovej vojne. Prečo zrovna žltá? Vraj boli žlté tričká najdostupnejšie na trhu. No druhá verzia hovorí, že žltá je farba papieru na, ktorom vychádzal časopis zakladateľa pretekov.

sagan hd

A keď si vezmeme paralelu s talianskym Giro, kde ružový dres korešponduje s farbou papiera na ktorom vychádza najväčší športový denník La Gazzetta dello Sport, neobjektívne sa prikláňame k druhej verzii. Prvý kto žltý dres obliekol bol Eugéne Christophe, no do Paríža v ňom už neprišiel, prekonal ho belgičan Lambot.

tour history

Na koho sa tešiť

Fanúšikov vždy lákajú naši športovci a svetové hviezdy. V podobe Petra Sagana nám cyklistika servíruje dva v jednom ako na zlatom podnose. A je úplne jedno či vidíte Sagana v záverečnom špurte bojovať o prvenstvo, alebo navštívite horskú etapu.

tour de france ciel

Poznáme Petra, keď nevyhrá aspoň zabaví nejakými kúskami v posledných kilometroch. Spolu s ním v tíme kuchynských spotrebičov a kúpeľňového príslušenstva predstaví druhý z bratov Saganovcov, Juraj. Ďalší dôvod prečo s prichádzajúcu Tour de France nenechať ujsť.

sagan opicky