Toto sa nerobí

Nie som fanúšik Realu Madrid, nemám ten klub rád. Ešte viac však nemám rád Juventus. Je jedno komu fandím, nehrá to rolu. Vlečie sa to so mnou už od detstva. Odkedy som začal futbal vnímať a vyrástol s ním pri FIFE a online manažéroch. Ak by sa to počítalo, pri tom počítači som strávil roky. Vždy som ich chcel zdolať, ponížiť. Aj tak sa mi to často nedarilo a Real aj Juventus vyhrávali. Sú to predsa veľkokluby, musia vyhrávať.

Ak hrá Real a Juventus proti komukoľvek, doprajem vždy tomu druhému. Z princípu, nemám rád tieto kluby. V domácich ligách, v Európe, všade. Ak sa stretnú proti sebe, je mi ten zápas v podstate ukradnutý. Ale ako správny futbalový blázon si ho pozriem. Vždy, keď je možnosť. Musím. Pretože tam hrajú najlepší hráči a kluby majú najvyššie ambície. Čaká sa najlepší futbal, najvyššej kvality. Dokazuje to história a ich vzájomné súboje.

Liga majstrov 2017/18 – štvrťfinále

Prvý zápas v Turíne 0:3, všetko vybavené, čaká sa na súpera Realu v semifinále a „Madridistas“ naďalej snívajú sen o historickom zlatom hetriku. Ok, boli jasne lepší, zaslúžený triumf. Odveta v Madride mala byť formalita. Juve sa nikdy nevzdáva, je to iný klub ako ostatné – výnimočný. Majú svoju náturu, históriu, šialené pády aj vzostupy.

Aj napriek tomu, mala to byť formalita. Fanúšikovia na Bernabeu, milióny pri obrazovkách, neveria vlastným očiam. Polčas 0:2, sociálne siete zaplavené statusmi. Dajú „zebry“ ešte jeden, možno dva a ponížia Real v jeho kráľovstve? Neuveriteľný príbeh, ďalší, aké vie napísať iba futbal. Ak by to aj nevyšlo a Real dá v druhom polčase gól-dva, stále by to bol výnimočný večer. Všetci čakajú, čo sa stane. Madridčania nevedia dotlačiť loptu do brány, objavuje sa nervozita. Juventus je veľký tím, vie vyťažiť z minima maximum. Vždy, v každom zápase (áno, aj pre to ho nemám rád). Dočkal sa a strieľa tretí gól. Hráči a fanúšikovia Realu nechápu, čo sa deje. Do konca zápasu je ďaleko, môže sa udiať čokoľvek. Prežívame ďalší míľnik futbalovej histórie, ktorý nikto nečakal.

Juventus dosiahol svoje, zatiahol sa a pred Buffonom postavil povestnú stenu, cez ktorú sa takmer nedá prejsť. To oni dokonale vedia (áno, aj pre to ich nemám rád). Ak niekto prejde, stále je tam Buffon (toho mám rád, nedá sa inak). Ronaldo a spol sú bezmocní, zrejme zmierení s predĺžením, možno penaltami. Diváci na štadióne vidia skvelé divadlo a tešia sa, že dostanú aj bonus. Pri tých cenách vstupeniek na „bezvýznamný“ odvetný zápas, aspoň niečo. Pôjdu síce späť o niečo neskôr, ale to nikoho netrápi, sú pri historickom okamihu. Nech dopadne akokoľvek, bude sa o tom hovoriť.

Predĺženie

Čakám na záverečný hvizd, príde klasické postávanie a krátke masáže pri lavičkách, motivujúce príhovory od trénerov a najväčších osobností tímov. Aj Sergio Ramos dobehol z VIPky ku striedačkám, presne kvôli tomu. Aby pomohol spoluhráčom aspoň slovami, vyburcoval tím do predĺženia. Na ihrisku chýbal. Jeho góly v záverečných minútach Real často zachraňujú (áno, aj pre to ich nemám rád).

Moment, deje sa niečo neuveriteľné. Rozhodca (naozaj ho ani raz nebudem menovať) fúka do píšťalky, ale nie aby oznámil koniec. Čas 92:20, píska sa faul, v šestnástke Juventusu. Buffon drží loptu v ruke, šprintuje za pánom v modrom, rovnako ako jeho spoluhráči. Čo to má znamenať, on sa musel zblázniť, zrejme si hovoria. V tej peknej verzii, po taliansky-anglicky tam asi padali iné slová. Dlho som nevidel suverénnejšie ukázanie na penaltový bod ako predviedol tento rozhodca. V sekunde, neváhal ani okamih. Aha obrázok:

Netrpezlivo čakám na opakované zábery, na štadióne je predsa toľko kamier. Bol to faul? Boli tam ruky? Strčil ho? Potlačil ho? Kopol ho? Dotkol sa ho vôbec? Každý záber je takmer identicky, ale faul nevidím. Dokola sa opakuje pár záberov, nič z druhej strany, zozadu, zhora. Čakám na záber, ktorý by odhalil viac. Pretože stále tam nič nevidím. Bez ohľadu na to, aký je čas a o čo ide. Je toto možné? Byť takým spôsobom presvedčený o penalte? Rozhodca musel vidieť niečo, čo ja ani pri „opakovačkách“ nevidím. Pripomínam, Juventus nemám rád.

Videl som ten moment už snáď stokrát. Video sem nemusím dávať, všetci sme to videli a vieme si to pozrieť. Škandál, fraška, výsmech futbalu. Trvám na tom, nič tam nebolo. Vo futbale som si odkopal takmer 30 rokov, na rôznych úrovniach, zažil som hocičo aj na vlastnej koži. Ale v Lige majstrov? Nie, to sa nerobí.

V duchu si hovorím, možno je CR7 veľká osobnosť. Čo keď teraz pošle loptu zo svojho obľúbeného bieleho bodu úmyselne niekde k rohovej zastávke alebo na druhé poschodie štadióna? To by bol príbeh. Niečo v zmysle: „poďme si to rozdať v predĺžení“. Som naivka, nič také sa nestalo. Asi aj on videl ten faul. Upratal loptu do siete, vybavil postup a nechal sa oslavovať.

Ešte takto, vylúčiť Gigiho, to bol zlatý klinec. Nech rozhodcovi povedal čokoľvek, aj všetky taliansko-anglické nadávky najhrubšieho zrna, to sa nerobí.

Aby sa nezabudlo, nemám rád Real ani Juventus.