Tomáš Sobotovič: Tejto generácii hráčov chýba charizma

Súčasťou FutbalTour.sk je od roku 2012, keď ho uprednostnil pred RTVS. Dnes hodnotí toto rozhodnutie Tomáš Sobotovič veľmi pozitívne, v športovej cestovnej kancelárii je zodpovedný za logistiku – organizáciu a prípravu zájazdov. Hovorí, ako sa FutbalTour.sk vyvíjal a koľko trvala príprava na zájazdy na ME 2016. Tiež pridáva odporúčaný futbalový zájazd pre každého fajnšmekra.

V čom vidíš najväčší rozdiel oproti začiatkom práce vo FutbalTour.sk a dnes?

Do FutbalTour.sk som prišiel v lete 2012, keď to chalani chceli rozbehnúť naplno a hľadali ľudí na rozšírenie tímu. Naozaj sa nedá porovnať práca vtedy a dnes. Na začiatku sme sa starali o pár klientov týždenne, pri atraktívnejších to boli možno desiatky. Dnes sú to však stovky na pravidelnej týždennej báze, pri niektorých mimoriadnych víkendoch alebo väčších podujatiach už takmer tisícky.

S tým súvisí aj všetko ostatné. Služby, ktoré poskytujeme, sú na úplne inej úrovni ako v úvode. Asi najzaujímavejšie je však to, čo klienti zvonku nevidia. Keď porovnám a spomeniem si, akým spôsobom sme vybavovali prvé objednávky a celý proces s klientom v roku 2012 a ako sa to rieši dnes, je to až úsmevné.

Prečítajte si tiež: FutbalTour.sk oslavuje 10. výročie. Toto bol jeho prvý zápas

Ktorý zájazd si absolvoval ako prvý? Ktorý bol najpamätnejší?

Prvý zájazd v rámci cestovnej kancelárie som absolvoval ešte ako externý delegát – do Manchestru na zápas Ligy majstrov. Samozrejme, bol to veľký zážitok, na Old Trafforde som bol prvýkrát a ako fanúšik United som si to užil. Potom už prišli desiatky ďalších zájazdov a každý bol niečím zaujímavý.

Ako najpamätnejší by som však vybral celý turnaj ME 2016 vo Francúzsku. Vzhľadom na historickú účasť Slovenska na šampionáte, to boli šialené týždne až mesiace príprav. Doma nás v podstate ani nevideli. Takmer celé dni a noci sme trávili v kancelárii a pripravovali všetko potrebné pre tisícky klientov. Ak by to vtedy niekto filmoval, bolo by to asi aj na jeden kvalitný film s komediálnymi prvkami. Zažili sme šialené situácie…

Ako vyzerá tvoj typický pracovný deň?

Typický asi neexistuje. Každý deň je tu úplne iný, v závislosti od toho, čo nás čaká a čo pripravujeme. Ale je to najmä práca v kancelárii a za počítačom, desiatky/stovky emailov a telefonátov. Do toho nejaké papierovačky, vybavovačky, stretnutia. Čas nám tu beží neuveriteľne rýchlo.

Ak by si si mal vybrať iné povolanie, čo by si robil?

V podstate od strednej školy som sa pohrával s prácou v médiách, samozrejme, v súvislosti so športom. Čiastočne som si to splnil pri práci v online športovom portáli, neskôr som bol už-už jednou nohou aj v RTVS, keď vznikala športová „Trojka“. Ale pri záverečnom rozhodovaní vyhral FutbalTour.sk. Vôbec neviem, kam by moje kroky smerovali ďalej, zatiaľ nemám dôvod to riešiť.

Koľko hodín denne/týždenne stráviš sledovaním športu? Ako to na teba vplýva po celodňovej práci so športovými zájazdmi?

Šport sledujem, čo najviac je to možné. Ale oproti minulosti je to neporovnateľne menej. Dôvodom sú hodiny strávené v práci a následne sa už treba venovať aj rodine. Niekedy som strávil hlavne celé víkendy pred obrazovkou a sledoval všetky zápasy a športy rad-radom. Teraz to už sú len fakt veľké víkendové zápasy alebo večerný relax pri Lige majstrov. Nenechám si však ujsť veľké futbalové podujatia (ak tam nehrá Slovensko a nechystáme práve zájazdy pre tisíce klientov).

Bude vás zaujímať: Zakladateľ FutbalTour.sk: Top destinácia? Barcelona. Chlapi sú na futbale, ženy nakupujú

Ktorú ligu pozeráš najčastejšie?

Asi nevybočím z radu, je to Liga majstrov a potom Anglicko a Španielsko. Občas prepnem aj na Taliansko a Nemecko, a nemôže chýbať ani naša domáca liga.

Obľúbený klub?

Manchester United, aj keď posledné roky je to skôr utrpenie ako fandenie. Obľúbených hráčov som mal niekedy desiatky, ale nedám dopustiť na Brazílčana Ronalda. V súčasnom futbale nemám žiadneho obľúbenca. Tejto generácii hráčov chýba charizma.

Ktorý zápas/štadión odporúčaš?

V tomto prípade opustím komerčné ligové súťaže a odporučím zažiť na vlastnej koži belehradské derby. Vášeň tamojších fanúšikov je nenapodobiteľná.

Ak sa bavíme o štadióne, tak najúchvatnejšie na mňa zatiaľ pôsobil nový štadión v Petrohrade, nič také kolosálne som ešte doteraz nevidel a bude veľmi ťažké to prekonať. Je to čerstvá spomienka z MS vo futbale, keď som tam sledoval semifinále Francúzsko – Belgicko.

Čo spomedzi športových podujatí ešte musíš zažiť?

Na zozname „musím vidieť“ mám ešte stále dosť voľných okienok. Napr. Boca – River, istanbulské derby zápasy či Celtic – Rangers, ale aj finále Ligy majstrov s obľúbeným klubom.

Čo si predstavíš, keď sa povie FutbalTour.sk?

Veľký futbalový a hlavne ľudský príbeh.