Tímy z Premier League minuli takmer 1 miliardu eur!

3 minúty čítania
Autor: Milan Valko

V utorok 31. januára o polnoci sa uzavrelo zimné prestupové okno, ktoré platilo od prvého dňa tohto roka pre Premier League, Serie A, Bundesligu, La Ligu i Ligue 1. Rovnaké termíny si schválili aj v Belgicku, Dánsku či Holandsku. Anglické kluby prepísali históriu, na posily minuli rekordných 921 miliónov eur.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram.

Fernández sa stal najdrahším hráčom

Najaktívnejšie tradične na prestupovom trhu boli kluby anglickej Premier League, ktoré prepísali históriu, lebo v januári minuli na nákupy posíl rekordných 921 miliónov eur. Vyplýva to zo správy renomovanej audítorskej firmy Deloitte. Doteraz rekordnú čiastku (486 milióna eur, pozn. red.) vynaložili v januári 2018. Najdrahší hráč na aktuálnom prestupovom trhu v rámci klubov z Anglicka sa stal niekoľko hodím pred koncom prestupového obdobia argentínsky majster sveta Enzo Fernández.  Chelsea zaplatí Benfice Lisabon za tohto 22-ročného stredopoliara 121 milióna eur, čo je nový britský rekord.  Okrem neho získala ešte sedem ďalších posíl.

Kiwior sa formoval aj pod Tatrami

Vo skvelej forme hrajúci vedúci tím Premier League Arsenal sa rýchlo otriasol  z neúspechu v transferovej ságe menom  Mykhailo Mudryk, keď získal tri nové posily.  Šikovný belgický krídelník Leandro Trossard prišiel z Brightonu a Jakub Kiwior sa zásadným spôsobom formoval pod Tatrami. Tento 22-ročný obranca, ktorý hral za Poľsko na majstrovstvách sveta v Katare, v minulosti pôsobil v Podbrezovej a v Žiline, odkiaľ prestúpil do Spezie v roku 2021. A rodákovi z Tychy sa príchodom ku ,,kanonierom“ splnil životný sen zahrať si Premier League.  V posledný deň prestupov Arsenal  získal skúseného Jorginha z Chelsea.

Gapko zatiaľ strelecky mlčí

Nezaháľal ani FC Liverpool, ktorý získal do svojich radov holandského útočníka z PSV Eindhoven Codyho Gakpa, autora troch gólov v drese „Oranjes“ na šampionáte v Katare. Dvadsaťtriročný Gakpo zatiaľ v drese nového zamestnávateľa odohral päť zápasov, tri v FA Cupe a dva v Premier League, ale doteraz sa ani raz strelecky nepresadil. Čierny kôň súťaže Newcastle United priviedol z konkurenčného Evertonu stredopoliara Anthonyho Gordona.  Zaujímavé je, že práve Everton, ktorý je namočený do boja o záchranu ako jediný nikoho nepodpísal!

Nottingham  získal trojnásobného víťaza Ligy majstrov

Zaujali aj viaceré zaujímavé hosťovania do konca sezóny. Manchestru United prišiel pomôcť rakúsky reprezentant Marcel Sabitzer z Bayernu Mníchov, do Nottinghamu zamieril trojnásobný víťaz Ligy majstrov Keylor Navas z Paríža St. Germain, do Tottenhamu Arnaut Danjuma z Villarrealu a Pedro Porra zo Sportingu Lisabon, do Leedsu z Juventusu Turín Weston Mckennie, do Bournemouthu Hamad Traore  zo Sassuola a do Chelsea Joao Felix z Atletica Madrid.

Najdrahšie prestupy v rámci PL (v mil. €):

Arsenal
Leandro Trossard:
Brighton – Arsenal, 24
Jakub Kiwior:
Spezia Calcio – Arsenal, 20
Jorginho: Arsenal – Chelsea, 14

Aston Villa
Jhon Durán: Chicago Fire – Aston Villa, 16,6
Alex Moreno: Real Betis – Aston Villa,  13,5

Bournemouth
Ilja Zabarnyj: Dynamo Kyjev – Bournemouth, 22,7

Chelsea
Enzo Fernádez: Benfica Lisabon – Chelsea, 121
Michajlo Mudryk: Šachtar Doneck – Chelsea, 70
Noni Madueke: Eindhoven – Chelsea, 38
Benoit Badiashile: Monaco – Chelsea, 37
Malo Gusto: Lyon – Chelsea, 30
Andrey Santos: Vasco de Gama – Chelsea, 12,5
David Fofana: Molde – Chelsea, 12

Crystal Palace FC
Naouirou  Ahamada: Stuttgart – Crystal Palace, 12

Leeds United
Georgino  Rutter: Hoffenhaim – Leeds, 40

Leicester City
Harry Soutar: Stoke City – Leicester, 17

Liverpool
Cody Gapko: Eindhoven – Liverpool, 42

Newcastle United
Anthony Gordon: Everton – Newcastle, 45,6

Southampton
Kamaiden Sulemana: Rennes – Southampton, 25
Paul Onauchu: Genk – Southampton, 18
Carlos Alcaráz: Racing Club – Southampton, 13,6

West Ham United
Danny Ings: Aston Villa – West Ham, 18

Wolverhampton Wanderers
Joao Gomes: Flamengo – Wolverhampton, 18

👉 VSTUPENKY a ZÁJAZDY na Premier League 👈