Tímy, ktoré v histórii šampionátov najviac prekvapili: A čo Slovensko?

4 minúty čítania
Autor: Jakub Vaverka

Pred každými majstrovstvami sveta vo futbale existujú papieroví favoriti, ktorí sa chystajú útočiť na celkové prvenstvo. Vždy sa však nájdu aj reprezentácie, ktoré sa predpokladom vzoprú a hrajú ako z veľkej knihy. Pozreli sme sa na národné tímy, ktoré v histórii MS dokázali na záverečnom turnaji prekvapiť.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram.

Nechýba jemná slovenská stopa

Rozhodne nie je chyba zaradiť do zoznamu pozitívnych prekvapení aj Slovensko, i keď na MS 2010 v Južnej Afrike z toho bolo bol „len“ osemfinále. Zverenci Vladimíra Weissa st. ale pri svojej premiére na záverečnom šampionáte dokázali v skupine zdolať Taliansko a medzi TOP 16 krajinami sveta tesne prehrať s neskorším finalistom z Holandska (1:2). A nebudeme si klamať, pre slovenských fanúšikov je to dodnes ikonické ťaženie.

Fantastickým výsledkom ostáva aj zisk striebra v podaní Československa v roku 1962.  Prekvapenia turnaja sa rodia od roku 1930, vtedy si pochvalu zaslúžili hráči USA. Američania vtedy vyhrali svoju skupinu pred Paraguajom a Belgickom, pričom ich púť skončila v semifinále, kde ich do reality vrátila Argentína po triumfe 6:1.

„Bradatá“ spomienka pochádza aj z roku 1958 a postaral sa o ňu Wales. Bol to prvý svetový šampionát Drakov. V play-off porazili favorizovaných Maďarov, pričom vo štvrťfinále vzdorovali Pelém poháňanej Brazílii a prehrali 0:1. Neskorší víťazi následne v semifinále aj vo finále vyhrali presvedčivým pomerom 5:2, o to cennejší waleský výkon bol.

👉prečítajte si našu sériu blogov z histórie, ale aj súčasnosti futbalových MS

Tri góly Severokórejčanov proti Portugalsku

O jednu z najzaujímavejších jázd šampionátom sa v roku 1966 postarala Severná Kórea. V skupine so Sovietskym zväzom, Talianskom a Čile sa čakalo, že krajina, ktorá vznikla v roku 1948, bude takpovediac „do počtu“. Opak bol pravdou. Prehra so Sovietmi bola logická, ale triumfy so zvyšnými súpermi sa nečakali. Vo štvrťfinále Severokórejčania viedli s Portugalskom po polčase šokujúco 3:0. Napokon odchádzali s prehrou 3:5, na ktorej sa historickým výkonom podpísal Eusébio, ktorý si pripísal štyri presné zásahy.

Zdroj: khmernights.com

Outsideri s podporou fanúšikov

Častokrát sa stane, že keď papierový outsider alebo menšia krajina získa na turnaji fazónu, na jej stranu sa prikláňajú nezainteresovaní fanúšikovia. Tak ľudská nátura funguje, radi vidíme, keď menší zdolá väčšieho, keď sa dejú prekvapenia. Napríklad, v roku 2014 v Brazílii si odpisovaná Kostarika s fantastickým brankárom Keylorom Navasom zahrala vo štvrťfinále, v roku 2018 postúpili Chorváti dokonca do finále. Jasné, tento balkánsky národ nebol úplným outsiderom, ale finálovou účasťou rozhodne pozitívne prekvapil.

Medzi historické prekvapenia rozhodne môžeme zaradiť Kamerun na MS 1990 v Taliansku. Táto africká krajina najprv zdolala Argentínu a vďaka výhre nad Rumunskom ovládla svoju skupinu. Púť Levov skončila až medzi TOP 8 na štíte Anglicka po predĺžení. V roku 2002 pozitívne šokovali napríklad Turci a domáci Juhokórejčania (i keď im pomohla aj rozhodcovská kontroverzia), keď sa obe tieto reprezentácie dostali do semifinále turnaja na ázijskom kontinente.

Zdroj: worldsoccer.com – zostava Chorvátska na MS v roku 2018

Bez nečakaných prekvapení by majstrovstvá sveta neboli tak magickým turnajom. Tie aktuálne budeme môcť podrobne hodnotiť až po konci katarského šampionátu. Už sa ale zaujímavo rysujú, no nie?