The Last Dance. Posledný šampionát kráľov Cristiana a Lionela

3 minúty čítania
Autor: Pavel Pubal

Či už máte radšej jedného alebo druhého, Cristiano Ronaldo a Lionel Messi ovplyvnili celú našu futbalovú generáciu. Patria medzi najlepších hráčov futbalovej histórie a ich umením sa mohli baviť fanúšikovia po celom svete prakticky od začiatku nového tisícročia.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram.

Túto veľkú športovú rivalitu živili ako médiá, tak aj fanúšikovia. Čas ale ani futbaloví bohovia nezastavia a práve na svetovom šampionáte v Katare se očakáva posledný veľký turnaj tejto legendárnej dvojice konkurentov – futbalový Last Dance!

Portugalsko balansovalo nad priepasťou, Argentína šliape

Ešte pred pár mesiacmi reálne hrozilo, že Cristiano Ronaldo už bude na katarskom mundiale chýbať. Jeho Portugalsko muselo do zradnej baráže. V nej ale nedopustilo zaváhanie a hlavne malo o čosi schodnejšiu cestu než sa pôvodne očakávalo.

V druhom semifinále totiž Severné Macedónsko senzačne vyradilo majstrov Európy z Talianska, takže Portugalčanom stačilo prejsť cez dvoch papierovo slabších súperov – Turecko (3:1) a práve Macedónsko (2:0). Aj božská CR7 sa tak môže tešiť na svoj ďalší šampionát.

Argentína pod trénerom Scalonim posledné mesiace šliape a na šampionát v Katare, ktorý nás čaká v netradičnom podnebí aj termíne, sa dostala bez väčších problémov. V juhoamerickej kvalifikácii, ktorá se hrá systémom každý s každým a priamo postupujú štyri najlepšie celky, skončila Argentína druhá hneď za suverénnou Brazíliou.

Fazónu potom futbalisti z krajiny Diega Maradonu potvrdili v londýnskom Wembley, kde v rámci prvého ročníka Finalissimy (stretnutie víťazov európskeho a juhoamerického kontinentálneho šampionátu) zdolali 3:0 Taliansko. O góly sa postarali Lautaro Martinéz, Angel Di Maria a Paulo Dybala.

Vedeli ste o Messim s Ronaldom, že…

  • počas svojej doterajšej seniorskej kariéry vyhrali dohromady 71 veľkých trofejí (Messi 37, Ronaldo 34) a pravidelne v jednej sezóne prekonávali hranicu 50 gólov. Patria medzi osem hráčov, ktorí vo svojej kariére za klub a reprezentáciu nastrieľali viac ako 700 gólov. Ronaldo drží rekord v počte oficiálnych gólov v kariére.
  • v roku 2007 Ronaldo a Messi skončili na druhom a treťom mieste za Kaká z AC Miláno v oboch hlavných individuálnych cenách svetového futbalu – Zlatej lopte a FIFA World Player of the Year. V oboch oceneniach si druhé a tretie miesto vymenili. Vtedy Messi povedal, že „Cristiano Ronaldo je mimoriadny hráč a bolo by skvelé byť v rovnakom tíme ako on.“ Na to ale (zatiaľ) nikdy nedošlo.
  • údajnú osobnú rivalitu vyvracali obidvaja, napríklad Leo Messi uviedol, že ako rivalitu to vnímajú len médiá, ktoré chcú, aby boli v spore, ale on nikdy nebojoval s Cristianom. Zároveň sa nechal počuť, vtedy ešte ako hráč Barcelony, že mu Cristiano v španielskej La Lige po odchode do Juventusu chýba.

Z našej ponuky

Tohtoročný šampionát bude v mnohom netradičný, špeciálny, do istej miery bizarný. A to my máme radi. Za oknami sneh a my si užívame ten najlepší svetový futbal pri vianočnej atmosfére, nie je to nádhera? Alebo chcete byť priamo pri tom, utiecť od vianočného blázinca za teplom a ešte v Katare sledovať svetové hviezdy? V tom prípade pre vás máme riešenie – zájazd na tri zápasy svetového šampionátu, medzi nimi aj duel Španielsko – Nemecko.